Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

KIŞIN TÜKETMENİZ GEREKEN BEŞ BESİN
Doğa bize her mevsim en uygun besinleri sunuyor. Yaz aylarında su oranı yüksek meyveler, sıvı kaybını yerine koymamıza yardımcı olup serinletirken, kış aylarında ise bağışıklık sistemini de destekleyen bol C vitaminli meyveler var. Elbette her mevsimin de kendine özel sebze ve meyveleri, tüketilmesi gereken besinleri bulunuyor. İşte kış aylarında mutlaka yememiz gerektiğini düşündüğüm beş besin;

KIŞIN TÜKETMENİZ GEREKEN BEŞ BESİN
1-BAĞIŞIKLIKLIK SİSTEMİ İÇİN NAR
İçerdiği potasyum, lif, A ile C vitamini, niasin ve zengin anti-oksidan kapasitesi nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiren nar, gribe karşı koruyucu olarak etki eder. Aynı zamanda kolesterolü düşürür, kalp sağlığına ve kansere yakalanma riskini azaltır. Diğer meyve sularına göre nar suyu antioksidan bakımından çok zengindir.

Haberin Devamı

2-MUTLULUK İÇİN YULAF
Kış aylarında modumuz yaz aylarına göre daha düşük olabilir. Günler kısalıp güneş daha az kendini gösterdiğinde, serotonin hormonuna olan ihtiyaç artar. Bu dönemlerde özellikle kişiler karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tüketme eğiliminde olurlar. Eğer karbonhidrat içeriği açısından yetersiz besleniyorsanız, tatlı krizleri de kış aylarında daha sık karşınıza çıkabilir. Bu sebeple muz ve yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidrat içeren besinlere, kış mevsiminde beslenmenizde yer verebilirsiniz.

3-DAHA ÇOK ANTİOKSİDAN İÇİN PANCAR
Pancar, ıspanakgiller familyasından otsu bir bitkidir. Kırmızı pancarın yaprakları kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı içi ise kan kırmızısıdır. Vitamin ve mineral içeriği oldukça iyi olan pancar, potasyum, magnezyum ve çinko minerallerini, A, B6, C vitamini ve folik asit gibi vitaminleriyle, lif içeriyor. Pancarın hem kalorisi düşük, hem daha uzun süre tokluk hissi veriyor. Lif içeriğiyle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan pancar, metabolizma dostu bir sebze.

KIŞIN TÜKETMENİZ GEREKEN BEŞ BESİN
4-BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN PIRASA
Pırasa içerdiği kükürtlü bileşenlerle ve soğanla aynı aileden gelir. Latince bilimsel adı allium porrum’dur ve pırasa kış mevsimde sık olarak tükettiğimiz sebzelerden biridir. Kükürtlü bileşenleri ona özel kokusunu verdiği gibi aynı zamanda antioksidan etkilerinden de sorumludur. Ayrıca araştırmalar uzun süreli tüketiminde kolestrerol ve şeker düzeylerinde düşüşe sebep olabileceğini söylüyor. Yüzde 85’i su olduğundan, kalorisi oldukça düşüktür ve diyetteyken rahatlıkla tüketilebilen sebzelerden biridir. Bunların yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağırsak sağlığına da dosttur.

Haberin Devamı

5-DAHA FAZLA LİF İÇİN ELMA
Her gün yaklaşık 25-35 gram lif almamız gerekiyor. Sebze ve meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller en iyi lif kaynağı besinler arasındadır... Yeterli lif alımı, sindirim sağlığını da bağışıklık sistemini de destekliyor. Elma lif açısından zengin meyvelerden biri, bir küçük boy elma (ortalama 130-150 gram) yaklaşık 60 kalori ve dört gram lif içeriyor. Elmada bulunan, çözünen ve çözünmeyen lifler, toksik maddelerin vücudumuzdan atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca içerdiği pektin sayesinde, kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı oluyor. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynaktır.

Haberin Devamı

KIŞIN TÜKETMENİZ GEREKEN BEŞ BESİN
Pancar detoksu
- 100 gr pancar
- 1 kivi u 3 yaprak kıvırcık marul
- 100 gram ıspanak
- Yarım yeşil elma
- 1 adet limon u 1 çay bardağı su
Malzemeler:
1 çay bardağı suyun yardımıyla katı meyve sıkacağından geçirilir, üzerine 1 adet limon suyu eklenir.

Narlı enerjik yoğurt
Bu tarifim danışanlarımın da en çok sevdiklerinden biri. Eğer ana öğün olarak tüketecekseniz içine yulaf ezmesi de ekleyebilirsiniz.
- 1 kase yoğurt
- 2-3 yemek kaşığı nar,
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 5-6 çiğ badem, bol tarçın