Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Keten tohumu altı bin yıldan beri en fazla tüketilen kültive edilmiş bir besindir. Bu küçük ama sağlık için çok faydalı süper besinin yararları da saymakla bitmez. Cildinizi pürüzsüzleştirir, hormonlarınızı dengeler, kanserle savaşır, tatlı yeme arzunuzu düşürür ve sindirim sisteminiz ile kilo vermenize yardım eder.

MİNİK DEV: KETEN TOHUMU
Bütün bunların yanı sıra kahverengi veya altın renkte olan keten tohumu, dünyada alfa - linolenik asit (ALA) olarak adlandırılan bitki bazlı omega 3 yağ asitlerinin en zengin kaynaklarından biridir.

Haberin Devamı

Kadınlar için şifa kaynağı

Keten tohumunun diğer benzersiz bir özelliği de lignan içermesidir. Lignan, halk arasında ‘kadınlık hormonu’ olarak bilinen östrojenin bitkisel formu olarak adlandırılabilir. Keten tohumu insan sağlığında çok önemli bir yere sahip ve bir çeşit bitkisel östrojen olan lignanların en iyi kaynaklarından biridir. Bu özelliğiyle kadın sağlığında çok önemli yer tutar. Özellikle de menopozlu kadınlar için yararları büyüktür ve hormon terapisi için bir alternatif olarak kullanılabilir. Arkasından gelen ve iki numara olan susamdan yedi kat daha fazla lignan içerir.

Önemli noktalar

Üç tatlı kaşığı (15 gram) keten tohumunun içerdiği bazı besin öğeleri;

- Enerji: 80 kalori
- Lif: 4 gr. (günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 8’ini karşılar)
- Protein: 2.7 gr.
- Kalsiyum: 38 mg. (Günlük önerilenin yaklaşık yüzde 5’ini)
- Demir: 0.9 mg. (Günlük önerilenin yaklaşık yüzde 5’ini)
- B1 vitamini: 0.3 mg. (Günlük önerilen miktarın yüzde 17’sini karşılar)

Bütün bu özelliklerinin yanında 3.422 mg. bitkisel omega 3 içeren keten tohumunun; B6 vitamini, demir, potasyum, bakir, magnezyum, manganez ve çinko içermesi, sağlığına dikkat insanların gözünde bu küçücük tohumları devleştirir.

Gluten içermiyor!

Keten tohumu gluten içermediği için, çölyak hastalığı ya da glutene hassasiyeti olanların da rahatlıkla kullanabileceği bir gıdadır. Bu kişilerin buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan ve bir çeşit protein olan glutene karşı duyarlılığı vardır ve tükettiklerinde, bağışıklık sistemi gluteni zararlı madde olarak algılayarak birçok soruna sebep olur.

Haberin Devamı

Nasıl kullanılmalı?

Keten tohumu eğer doğru muhafaza edilir ve bilinçli kullanılırsa ucuz, etkili ve mükemmel bir sağlıklı yaşam desteğidir. Günde iki - üç tatlı kaşığı tüketmeyi hedefleyin. Aşırı miktarda kullanılması zararlı olabilir. Ayrıca bol su veya diğer sıvılarla tüketilmelidir.

MİNİK DEV: KETEN TOHUMU
Dikkat!

Keten tohumu bayatsa sağlığa zararlı olabilir.

Çabuk bozulan bir yapısı olduğu için mutlaka taze tohum kullanmak gerekir. Bunu anlamak için çimlendirmeyi deneyebilirsiniz, çimlenirse tohumları tazedir.

Keten tohumunu fazla değil, doğru miktarda tüketin. Aldığınız taneleri buzdolabında muhafaza edin.

Sindirimini kolaylaştırmak ve emilimini daha da artırmak için, öğüterek kullanmanızı öneririm. Öğütülmüş keten tohumunun hem sindirimi çok kolaydır hem de şifalı özelliklerinden daha çok yararlanmanızı sağlar.

Benim önerim; keten tohumunu tane halinde alıp evde öğütüp, hemen tüketmeniz doğrultusunda.

Kullanım tüyoları: Sabahları yulafla birlikte yoğurdunuzda, kek veya böreklerinizde, ekmek hamurunuzda hatta pilav ve çorbalarınızda bile kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yağ yakan sindirim dostu yoğurt

Malzemeler:

- 1 kase yoğurt
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu
- 2 yemek kaşığı yulaf
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Yarım elma rendesi

Yapılışı: Bütün malzemeleri karıştırıp tüketin. Afiyet ve sevgiyle…