Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Her zaman söylerim, sağlık da iyi yaşam da mutfakta başlar. Fakat mutfakta yaptığımız her şey, her zaman doğru olmayabiliyor. Bazı küçük yanlışlar, sağlıklı beslendiğimizi düşünürken, bizi baltalıyor olabilir. Belki bunlardan birkaçını siz de yapıyor olabilirsiniz. Haydi hep beraber bakalım...

Zeytinyağı kullanımına dikkat

Zeytinyağı, birçok araştırmaya konu olan, doymamış yağ oranı yüksek ve son derece faydalı bir yağ türüdür. Salatalara ve çoğu yemeğe kullanılmasını öneriyoruz ama faydalı olan besinlerin de kaloriye sahip olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

Salatalarınıza 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı koymanız yeterli. Böylece hem yağ ihtiyacınızı karşılayacak hem de yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağlayabileceksiniz. Ama unutmayın, her bir kaşık fazla zeytinyağı, 45-50 kalori daha almak demektir. Ayrıca salatalara eklediğiniz, avokado, ceviz, badem ve zeytin gibi gıdaların da yağ grubu olduğunu ve zeytinyağıyla değiştirilerek kullanılması gerektiğini unutmayın. Masum sandığınız salatadan, neredeyse bir hamburger kadar kalori alabilirsiniz, dikkat edin.

Meyvenin porsiyonu önemli

Meyveler, birçok vitaminin, mineralin ve vücudumuz için gerekli olan maddelerin kaynağıdır. Her gün 2-3 porsiyon tüketilmesi önerilir. Ama meyvenin de karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğunu unutmamalıyız.

Su dışında her besin, kalori içerir ve fazlası vücudumuzda yağ olarak depolanır. Örneğin, kiraz yemek faydalı diye oturup kilolarca yerseniz, bu size fazla kilo olarak geri dönecektir.

MUTFAK YANLIŞLARI

Her gün meyve yemeyi ihmal etmemeli ve abartmamalısınız. Yanında protein içeren besinler tüketmek, şekerin emilim hızını düşüreceği için daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Balıkları yanlış pişirmek

Balık, sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarındandır ve her bireyin düzenli tüketmesi gerekir. Fosfor ve hayvansal Omega 3’ün güzel bir kaynağıdır. Ama özellikle küçük balıkları kızartma olarak tercih ettiğimizde, çoğu besin değerini öldürüp, yüksek kalorili yemek haline getiriyoruz.

Pişirirken ızgara veya buğulama yapmayı tercih etmek, hem besin değerini korur hem de fazla kalori alımını engeller.

Haberin Devamı

Haftada iki kez balık yemeyi de ihmal etmeyin lütfen. Hamilelerin ve gelişme çağındaki çocukların da balık tüketimine özen göstermesi, beyin ve göz sağlığı için faydalıdır.

MUTFAK YANLIŞLARI

BESİNLER VE TÜKETİMLERİ

Bazı besinler bir araya geldiklerinde, etkilerini çok daha fazla gösterirken, bazıları ise pek iyi anlaşamaz.

Örneğin, domatesle zeytinyağı, karabiberle zerdeçal, kırmızı etle yeşillikler birbirine dosttur. Ama demir içeren besinler süt grubuyla iyi anlaşamaz.

Bir besinin demir içermesi, vücutta tamamen emileceği anlamına gelmez. Bizim için önemli olan, demirin ne kadarını vücudumuza alabildiğimizdir. Kalsiyum içeren besinler, demirin emilimini engeller. Bu yüzden ıspanak üzerine yoğurt, iyi bir tercih olmayacaktır. Bunun yerine ıspanağa limon sıkmak, demir emilimini artırıp, vücudunuza alımını kolaylaştırır.

Demir içeren besinler ve ilaçlarıyla birlikte, kalsiyum içeren besinleri tüketmeyin. Onun yerine C vitamini içeren besinleri kullanın. Böylece demiri en avantajlı biçimde kullanabilirsiniz. Bu sebeple, sütle pekmezin de iyi anlaşamadığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

MUTFAK YANLIŞLARI