Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bugün, 20 Mart Dünya Mutluluk Günü...
Eminim herkes gibi siz de mutlu olmayı ve mutlu etmeyi istiyorsunuzdur. Ben mutlu olmanın ve gülümsemenin gücüne en çok inananlardanım. Hatta öyle ki, 2019 yılı benim için ‘önce gülümse’ temasıyla ilerliyor. Bu yıl da çok daha fazla kişiye dokunmayı ve onları mutlu etmeyi sosyal
sorumluluk edindim. Kendimi, insanları ve
en çok da doğayı...
Peki mutlu olmak için besinlerin gücünden yararlanmak ister misiniz? Bugün sizlere mutluluğunuza katkıda bulunacak birkaç iyi yaşam önerisi vermek istedim.

Çikolata meselesi

MUTLU HİSSEDİN
Her zaman söylerim, danışanlarımı da beni de çok mutlu eden ara öğünlerden biri de bitter çikolata. Araştırmalar, düzenli olarak günlük

40 gram bitter çikolata tüketiminin serotonin seviyesini artırıp, stres düzeylerinde azalmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yanında sütlü kahve ve bademle tüketirseniz, daha uzun süre tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

Omega 3’ten zengin beslenin
Omega 3 yağ asitleri ve duygu durumu arasında yakın bir ilişki var. Omega 3 yağ asitleri, bazı mekanizmalarla stresin azalmasına yardımcı olur, bu da daha mutlu hissetmenize ve modunuzun yükselmesine sebep olur. Omega 3 yağ asidi denince akla ilk olarak yağlı balıklar gelir.

D vitamini de içerirler. Çalışmalar, D vitamini eksikliğinin de depresyona sebep olabileceğini gösteriyor. Haftada en az iki kez omega 3 bakımından zengin balıklara sofranızda yer vermeniz daha mutlu hissetmenize katkı sağlayabilir. Omega 3’ün hayvansal kaynakları yanı sıra ceviz, semiz otu gibi bitkisel kaynaklarından da faydalanabilirsiniz.

Bağırsaklarınızı
önemseyin

MUTLU HİSSEDİN
Probiyotikleri çok kez duydunuz biliyorum. Evet, bağırsaklarımızda yaşayan bu dost bakteriler, sağlığımıza çok büyük katkıda bulunuyorlar. Ama sadece bununla kalmıyor, aynı zamanda yapılan çalışmalar duygu durumunu etkilediklerini de söylüyor. Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotoninin büyük kısmı, bağırsaklarda üretiliyor. Yani daha mutlu olabilmek için bağırsaklarınızla iyi geçinmeniz şart.
Yapılan çalışmalar da probiyotikten zengin fermente ürünlerin tüketiminin, sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluklarının görülme olasılıklarını düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Günlük beslenmenizde yoğurt, kefir ve turşu gibi fermente besinlere yer verebilirsiniz.

Değişime
kendinizden başlayın

Mutlu olmak için önce içinizdeki gücü keşfetmeniz gerektiğine inanıyorum. Çünkü siz, sağlıklı, iyi ve mutlu olmazsanız, etrafınızı da mutlu edemezsiniz. “Bir kişiden ne olacak?” demeyin, çünkü birler çoğalınca milyonlar oluyor ve asıl başarı, asıl mutluluk böyle gerçekleşiyor. Merkeze kendinizi koyun ve kendinizi mutlu edecek, ruhunuzu besleyecek şeylere hayatınızda yer açın.

Egzersiz şart!
MUTLU HİSSEDİN
Eğer bir egzersiz alışkanlığınız yoksa, kendiniz için yapabileceğiniz en güzel yatırımlardan biri de bu alışkanlığı edinmek. Çünkü egzersiz, hem fiziksel hem de ruhsal olarak mutlu hissetmenizi sağlıyor. Araştırmalar, egzersizin, endorfin hormonunun salınmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Gün içinde daha mutlu ve sağlıklı hissetmek istiyorsanız, küçük bir
yürüyüş bile yeter.
Yani hem fiziksel
hem de ruhsal bir fayda sağlayabilmek için illa olimpiyat atletleri gibi egzersiz yapmanız
gerekmiyor. Size en
uygununu bulun, yürüyüş, yoga, pilates, tenis...