Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kurban Bayramı’nda güzel yemekler ve tatlılara karşı koyamadıysanız şimdi metabolizmayı hızlandırma zamanı

Kurban Bayramı ve uzun tatilin sonuna geldik. Umarım aileniz, dostlarınız ve sevdiklerinizle beraber keyif ve kahkahanın eksik olmadığı bir bayram geçirmişsinizdir. Şehir dışına ailesinin yanına gidenler ya da bu süreyi değerlendirip tatil yapanlar yavaş yavaş dönüş yoluna geçiyor. Yollarda dikkat ve tedbir konusunda lütfen elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın, bayramların en acı tarafı maalesef okuduğumuz ve gördüğümüz kaza haberleri.
Tatil boyunca büyük ihtimalle güzel güzel yemekler ve belki tatlılar yediniz. Bazılarınız kendisini kontrol etti, bazıları ise kendine hakim olamadı. Her zaman söylüyorum; bayram ve özel günlerde kilo vermek değil aynı kiloyu muhafaza edebilmek daha önemli. Bence
bu, ciddi bir başarı.
Eğer beslenmenize dikkat etmediğinizi düşünüyorsanız, şimdi metabolizmayı hızlandırma zamanı!
* Sebze tüketimini artırın. Kurban Bayramı’nda sebze tüketimini ihmal etmiş olabilirsiniz. Bu hafta öğle ve akşam yemeklerinize mutlaka sebze ilave edin ve akşam yemeklerini çok ağır geçirmemeye dikkat edin.
* Doğal beslenmeye çalışın. Yağı az, posa miktarı yüksek yemekler yemeye özen gösterin.
* Egzersizi bir yaşam biçimi haline getirin. Günde 30-40 dakikalık egzersizi ihmal etmeyin.
* Yeşil çay içmeye özen gösterin. Bazı araştırmalara göre, günlük 4-5 fincan içilen şekersiz yeşil çayın metabolik hızı artırmaya yönelik etkisi var, yüksek tansiyon veya hipertiroid probleminiz yoksa hemen denemeye başlayabilirsiniz.
* Kış sofralarının vazgeçilmezlerinden olan kuru baklagiller, önemli bitkisel protein kaynağı. 100 gr.’ında yaklaşık 20-25 gr. protein, 5 gr. posa var. Yağ ve kolesterol içermemeleri nedeniyle de çok kıymetliler.
* Greyfurt kış mevsiminin en önemli meyvelerinden biri. İçerdiği C vitaminiyle doğal bir vitamin kaynağı. Araştırmalar, yemekten önce yenen greyfurtun kilo vermeyi hızlandırdığını ve insülini düşürdüğünü gösteriyor. Sabah kahvaltısında yağsız krem peynirle birlikte tüketmek de iyi bir seçim olabilir.
* Yemeklerinizden karabiberi ihmal etmeyin, metabolizmayı küçük de olsa hızlandırdığını gösteren çalışmalar var. Karabiber, anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahip. Doğu tıbbında ilaç olarak ve özellikle ishalle diğer mide-bağırsak hastalıklarında kullanılıyor. Manganez, K vitamini ve demir kaynağı olarak kabul edilir. Kore’de yapılan bir çalışmaya göre, karabiberin içeriğinde bulunan “piperin” adlı madde, yeni yağ hücrelerini bloke ederek yağlarla savaşıyor.
* Ara öğünlerle atıştırmayı birbirine karıştırmayın, beslenme düzeni olarak az ve sık yemek metabolizmayı hızlandırır, açlığınızı kontrol etmeye yardımcı olur. Ancak seçimlere dikkat... 10 fındık, 10 badem veya 3 cevizin 1 tatlı kaşığı yağa eşit olduğunu unutmayın.
* Su tüketimi önemli. Vücudumuzun ihtiyacı olmayan maddelerden arınmasında, vücudumuzdan atılmasında yeterli su içmenin büyük önemi var. Böbreklerinizin sağlıklı çalışması için de günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Gün boyu içmek için:
1.5 litre su, 2 limonun suyu ve kabukları, 2 çubuk tarçın, 3-4 karanfil kaynatılıp süzülecek 1 yemek kaşığı bal ilavesiyle limonata gibi içilebilir.
Tok hissetmek için:
150 gr. yoğurt, 7-8 çilek, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı vanilya, 150 ml. su mikserde karıştırılarak ara öğün yapılabilir.
Daha fazla lif almak için:
4 çorba kaşığı haşlanmış mercimek, yarım demet roka ve yarım göbek marul, 50 gr. lor peyniri, 10 kuru yaban mersini, 1 haşlanmış enginar (Sos için 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 yemek kaşığı sirke)

Haberin Devamı

CANLI RENKTE OLMALI

Haberin Devamı

Çin’de yapılan bir çalışmaya göre, 9 ay boyunca saklanan kırmızı biberde bulunan “kapsaisin” oranı azalıyor. Genel olarak baharatlar satın alınırken canlı renkte olmalı çünkü olgun ve mat renktekilerin lezzet ve besin öğesi değerleri daha düşük. Eğer bulabiliyorsanız, poşetler ya da plastikler yerine cam kavanozda satılanları tercih etmenizi öneririm veya bitkileri kurutup kendiniz de öğütebilirsiniz. Birçok baharat, özellikle çekilmemiş karabiber taneleri sağlık açısından daha etkili ve lezzetini daha uzun süre korur çünkü öğütülmediği için taneler ışıkla hava geçirmez. Baharatlarınızı doğrudan ışık altında ve ocağınızın yanında muhafaza etmeyin.