Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Mevsim geçişleri yaşadığımız dönemlerde hasta olmamak için bağışıklık sistemimizi
güçlü tutmamız gerekiyor. Bazı gıdalar, hem hastalıklara yakalanmamıza hem de yataktan çabucak kalkmamıza yardımcı oluyor

Bahar, bizi şaşırtarak geliyor. Hava bir gün sıcak, bir gün serin, bir gün yağmurlu derken sabah uyanınca ne giyeceğimizi bilemiyoruz. Büyüklerimiz, özellikle de annelerimiz mutlaka bizi uyarıyor: “Aman dikkat et, tam hastalık havası.”
Gerçekten de öyle olur hava değişikliği... Eğer kendinizi iyi koruyamazsanız ve bağışıklık sisteminiz çok güçlü değilse sizi hasta edebilir. Nisan ayına girerken bedeninizi güçlendirmekte fayda var. Bazı yiyecekler, size bu konuda yardımcı olabilir.

Daha çok kalori alın
Hastalandığınızda beslenme programınızda değişiklik yapmanız gerekiyor. Araştırmalara göre, hastayken kalori alımını düşürmek, hastalığın semptomlarını kötüleştirip, iyileşme sürecini uzatabiliyor. Bu dönemde aşırı spor ve diyetten de uzak durmak öneriliyor.
Hastalığınız iştahınızı etkiliyor olsa bile dengeli şekilde beslenmeli ve yeterli sıvı tüketmelisiniz. Daha sık aralıklarla daha küçük porsiyonlar yemek, güç toplamanızı sağlar.
Gelin, hastalıklardan kurtulmanıza yardımcı olan gıdalara yakından bakalım.
1-Et suyu çorbası: Anne tavsiyesi gibi düşünülse de, et/tavuk suyu çorbası iyileşmenize yardımcı olabiliyor. Örneğin tavuk, ‘sistein’ olarak bilinen bir aminoasit içeriyor ve bu da ciğerlerdeki mukusların incelmesine yardım ediyor. Ayrıca ılık çorba, geniz yolunun nemli kalmasını sağlıyor, susuzluğu önlüyor ve sıvı desteği veriyor. Çorbadaki diğer besinsel içerikler de enfeksiyon ve tıkanıklığı durdurarak soğuk algınlığıyla savaşıyor.
2-Çaylar: Ilık sıvılar, boğaz ağrısını hafifletip tıkanıklığı yatıştırabiliyor. Bu yüzden, enfeksiyonla savaşan anti-oksidanlar açısından zengin ve bağışıklık sistemini destekleyen yeşil çay gibi içecekler, hem vücudun sıvı ihtiyacını dengeliyor hem de geniz tıkanıklığını önlüyor. Çay sevmiyorsanız, sıcak su ve limon karışımını deneyebilirsiniz. Ihlamur, papatya, biraz tarçın, zencefil ve bal iyi seçenekler.
3-Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler, burnun akmasına ve gözlerin yaşarmasına yol açıyor ama bunlar, aynı zamanda etkili doğal dekonjestanlardır. Tıkanıklık semptomlarının rahatlamasına yardımcı olmak için kırmızı biber, vasabi veya yaban turpu yiyebilirsiniz.
4-Mideyi rahatlatan yiyecekler: Söz konusu bahar kırgınlığına eşlik eden mide sorunları olduğunda vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak ve sindirimi kolay hafif şeyler tüketmek iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Kraker ve tost; sade, tuzsuz veya az tuzlu krakerler mideyi zorlamıyor. Nişasta açısından yoğun olan bu yiyecekler, mide bulantılarını tetiklemiyor ve sindirimin dengelenmesine destek veriyor.
Muz; terleme, kusma ve ishal nöbetlerinde vücutta azalan potasyum açısından zengin bir besin. Sindirimi kolay, vücut ısısını düşürmede ve kaybolan elektrolit dengesini düzeltmekte çeşitli rolleri var.
Zencefil; bulantı ve kabızlık, şişkinlik, kusma gibi mide rahatsızlıklarını önlüyor. Zencefil çayı mide rahatsızlıklarını hafifletiyor.
Aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor.

Haberin Devamı

GAZDAN ŞiKAYETÇi MiSiNiZ?

Haberin Devamı

Genelde kükürt içeriği yüksek olan sebzeleri (brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, beyaz lahana gibi) tükettikten sonra gaz problemleriyle daha sık karşılaşılıyor. Bunun için sebzeleri baharatlarla tüketmek fayda sağlayabiliyor. Özellikle sarımsak, kimyon, kişniş, anason, zencefil ve biberiyenin sebzelerle birlikte pişirilmesi sindirim sıkıntılarını gideriyor. Tarhun, defne yaprağı ve rezene gibi bitkiler de sindirime yardımcı oluyor. Ayrıca yemeklerden sonra bir fincan nane veya rezene çayı içmek, gaz şikayetlerini azaltıyor. Rezeneyi tablet olarak da kullanabilirsiniz.