Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Egzersizin mevsimi olmaz biliyorum ama hem yazın hem de kışın sizlerden bu konuyla ilgili sorular geliyor. Kış aylarında soğuk havada egzersizin faydalarından bahsetmiştim, şimdi de yaz için öneriler vereceğim. İşte aşırı sıcaklarda kendinizi korumak için yapmanız gerekenler:

Havayı kontrol edin

Egzersiz ve sıcak hava, vücut sıcaklığınızı artırır. Normalde vücudumuz ısıyı tolere edebilen bir sisteme sahiptir. Vücut ısısı arttığında, terleriz ve deriden buharlaşan su sebebiyle sıcaklık dengelenir. Ama sıcak ve nemli havalarda buharlaşma işlemi çok kolay olmaz ve vücut, kendini soğuk tutmak için çok çalıştığından kalp atış hızının yükselir. Bu nedenle önce mutlaka hava durumunu kontrol edin ve güneşin çok aktif olmadığı saatleri seçin. Eğer sıcaklık ya da nem yüksekse, egzersizi erteleyin. Ilık bir havada yapması kolay gelen egzersiz, sıcak ve nemli bir öğle saatinde hem zor hem de tehlikeli olabilir.

Haberin Devamı

YAZ EGZERSİZİ İÇİN ÖNERİLER

Kıyafet seçimleri önemli

Sıcakta egzersiz yaptığınızda ne giydiğiniz önemlidir. Açık renkli, ter tutmayan kıyafetler idealdir. Koyu renkli ve kalın giysiler, vücut sıcaklığının daha da artmasına sebep olabilir. Güneş gözlüğü ve güneş kremi gibi koruyucuları unutmayın. Güneş kreminizi dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce sürün.

Su hayati önem taşıyor

Sıcak havada nefes almak bile sıvı kaybına sebep olabilir. Özellikle egzersiz yapan bireyler için sıvı kaybı yaşamak, tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Egzersiz yaptığınız günlerde sıvı ihtiyacınızın daha fazla olduğunu akılda tutun. Egzersiz öncesi ve sonrası tartılın, kaybettiğiniz kilo kadar sıvıyı yerine koymaya çalışın. Su ve maden suyu iyi seçimlerdir. Egzersiz süreniz 30 dakikadan uzunsa, mutlaka aralarda sıvı tüketin. Eğer 60 dakikadan fazla egzersiz yapacaksanız, sporcu içeceklerinden yararlanabilirsiniz. Su içeriği yüksek besinlerden de faydalanabilirsiniz. Karpuz ve kavun gibi meyveler, kabak ve salatalık gibi sebzeler, su içeriği yüksek gıdalar arasındadır.

Uyarı sinyalleri

Sıcak, nemli havada egzersiz yapmak vücut ısısını çok hızlı bir şekilde yükseltir ve bu durum sıcak veya güneş çarpması gibi durumlara yol açabilir.

Haberin Devamı

Sıcak çarpması, yüksek ısıya maruz kaldıktan sonra ve yetersiz ya da dengesiz sıvı tüketiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Trleme, kas krampları, yorgunluk, baş dönmesi, mide bulantısı, koyu idrar, baş ağrısı, aşırı sıvı kaybı sinyalleri arasında olabilir. Dikkat etmenizde fayda var.

Eğer sıcak çarpması tedavi edilmezse, güneş çarpmasına dönüşebilir. Güneş çarpması, vücut sıcağıyla ilgilidir. Tehlikeli sınırlara ulaştığında, zayıf bilinç ve düşük nabızla karakterizedir.

YAZ EGZERSİZİ İÇİN ÖNERİLER