Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

YAZIN SERİNLETEN 5 İÇECEK
Yaz aylarında yaşadığımız en büyük sıkıntı, susuzluk kaynaklı oluyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla, suya duyulan ihtiyaç, kış aylarına kıyasla daha da artıyor. Çünkü vücudumuz normalden çok daha fazla sıvı ve elektrolit kaybediyor. Bu kayıplar, belirli bir noktaya ulaşırsa, hayati boyutta tehlike taşıyacak duruma gelebilir. Sıvı tüketiminin yeterli ve dengeli bir biçimde olması, yaz aylarını daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Günde en az iki litre, yazın daha da fazla su içmeniz gerektiğini defalarca okuduğunuzu ve duyduğunuzu tahmin edebiliyorum. Bazı kişilerin bu miktarda suyu kolayca tüketebildiğini ama, birçok kişinin de ya su içmeyi sevmemesi ya da bu konuda istikrarlı olmaması nedeniyle, çok az su tükettiğini de biliyorum. Bazen serinlemek için dışarıda tükettiğiniz içeceklerin şeker içeriği yüksek olabiliyor. Eliniz direkt kremalı kahvelere ve bol şekerli limonataya gidiyor. Tartıda gördüğünüz rakam sizi şaşırtıyorsa, bu noktada “Şekersiz, düşük kalorili ve serinletici bir şeyler olsa da tüketsek” diyenleriniz varsa, meyveyle tatlandırılmış soğuk bitki çayları, balla tatlandırdığınız limonata, maden suyu, ayran, kefir iyi bir alternatiftir. Suyu ister sevin, ister sevmeyin, size yaz aylarında serinletici, keyif verici aynı zamanda da sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı bazı yaz içeceklerinden bahsetmek istiyorum.

YAZIN SERİNLETEN 5 İÇECEK
Şeftalili soğuk çay
Malzemeler:
1 su bardağı çay
2 adet şeftali
Buz
Yarım limon suyu
Hazırlanışı: Şeftalilerin kabuklarını soyun. Önceden demlediğiniz çayla beraber robota 1 litre olacak şekilde su ekleyip, robottan geçirin. Önceden dondurduğunuz buz küplerini ve limon suyunu içeceğinize ekleyip soğuk tüketiniz.

Zencefilli limonata
Malzemeler:
4 limon suyu
2 yemek kaşığı bal
1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil
1 litre su
Yapılışı: Limon kabuklarını rendeledikten sonra, suyunu sıkın, bal ve zencefille robottan geçirin.
Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin. Daha
sonra 1 litre suyla yeniden robottan geçirin ve süzün, taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.

Karpuzlu maden suyu
Malzemeler:
YAZIN SERİNLETEN 5 İÇECEK
2-3 dilim karpuz
Taze nane yaprakları
1 adet maden suyu
Hazırlanışı: Karpuzları iki saat buzlukta dondurun. Daha sonra taze nane yapraklarıyla birlikte blenderdan geçirin. Üzerine maden suyu ve buz küpleri ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz damak zevkinize göre,
1 tatlı kaşığı kadar bal da ilave edebilirsiniz.

Köpüklü yeşil ayran
Malzemeler:
Yarım su bardağı maden suyu
1-2 su bardağı az yağlı yoğurt
Bir tutam dereotu
Birkaç yaprak taze nane
Tuz
Hazırlanışı: İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu mikserden geçirin. Maden suyu ilave ederek, asitli bir içecek haline dönüştürün. Soğuk tüketiniz.

Hindistan cevizli buzlu kahve
Malzemeler:
YAZIN SERİNLETEN 5 İÇECEK
1 su bardağı sade kahve
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı vanilya
Süt
Hazırlanışı: Sade kahveyi Hindistan cevizi yağı ve vanilyayla karıştırıp, buz kalıbına yerleştirin ve donmaya bırakın. Donmuş kahve küplerini bardağınızın içine boşaltıp, üzerine süt ekleyerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz taze nane yapraklarıyla ferahlık hissini de artırabilirsiniz.