Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

YENİ YIL HOŞ GELSİN
Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Çok güzel bir sene geçirmiş olmanızı diliyorum. Aynı dileklerim yılbaşı geceniz için de… O gece genellikle büyük sofralar, aile veya dost yemekleri derken, tecrübelerim, ipin ucunun biraz kaçabileceğini söylüyor.

Akşama dikkat!
Yılbaşı günü, akşam yemeği öncesi küçük bir ara öğün yapmaya özen gösterin. Buradaki ara öğün yeni yıl yemeğinde iştahınızı kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır. Yeni yıl masasında mutlaka hafif atıştırmalıklar olsun. Eğer geceyi evde geçirecekseniz, masanızda sınırsız tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak ve kereviz sapı gibi sebzeler olsun. Yanına yağsız yoğurt veya düşük kalorili soslar hazırlayabilirsiniz. Yemeğe salata veya çorbayla başlamak da gece boyunca alacağınız fazla kalorilerin önüne geçebilir. Ana yemek olarak, hindi en sağlıklı seçimlerden biri... Kırmızı ete göre daha az yağ içeriğiyle beyaz etler ilk tercihiniz olabilir. Tatlı konusunda da en hafif seçimler ertesi gün daha mutlu uyanmanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

YENİ YIL HOŞ GELSİN
İlk kahvaltı...
Eğer siz de yılbaşı geceleri biraz abartanlardansanız ve yeni yılın ilk sabahına genellikle küçük bir pişmanlıkla uyanıyorsanız, yılın ilk günü bunu telafi etmek için güzel bir şansınız var.
Uyandığınızda gece neyi fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız, o gün onu azaltarak dengeleyebilirsiniz.

İşte ufak ipuçları:
- Yılbaşı masalarının vazgeçilmezi yağlı tohumlar. Eğer yılbaşı gecesi yağlı tohumlar veya kuruyemiş, cips gibi yüksek yağ içeren besinleri tüketirken sınırlar aşıldıysa, ertesi gün daha az yağlı beslenmeye özen gösterebilirsiniz.
- Pilav, makarna, börek ve kestane gibi karbonhidrat ağırlıklı besinler fazla kaçtıysa, karbonhidratı biraz sınırlamaya çalışabilirsiniz.
- “Her şey çok güzeldi ama tatlıya ‘Hayır’ diyemedim diyorsanız” da, yine karbonhidrat, basit şeker ve belki de yağ tüketiminizi gözden geçirmekte fayda var.
- Bir önceki gece alkol tüketiminiz olduysa, sabah şiş uyanmanız da olası. Alkol hepimizin bildiği gibi vücudumuzun kendine özel detoks sistemleriyle dışarı atılıyor. Bunun için yılın ilk gününde bu konuda vücudumuza destek olmak da çok önemli.

Haberin Devamı

Bir önceki gece alkol aldıysanız, yeni yılın ilk sabahına yumurta ve bol limonlu yeşilliklerle başlayabilirsiniz. Gün içinde hem ödem atmanıza yardımcı olur hem de antioksidan kapasitesi yüksektir. Ananas gibi meyveleri de tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde benim vicdan çorbamla içinizi ve vicdanınızı rahatlatabilirsiniz. Yılın ilk günü bütün bu fazlalıklardan kurtulmak için bol su içmeyi de ihmal etmeyin.