Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yumurtayla ilgili çalışmalar yıllardır gündemimizde yer alıyor. Yumurtanın en iyi protein kaynağı besinlerden biri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İçerdiği sağlıklı yağlar ve proteinlerle, uzun süre tokluk hissi sağlanmasına da yardımcı oluyor. Haşlaması, rafadanı, omleti derken, her öğünde rahatlıkla tüketebiliyoruz.

Yumurtanızı nasıl alırdınız



Bugün ben de yumurtayla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmek istedim.Yumurtayla ilgili çalışmalar yıllardır gündemimizde yer alıyor. Yumurtanın en iyi protein kaynağı besinlerden biri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İçerdiği sağlıklı yağlar ve proteinlerle, uzun süre tokluk hissi sağlanmasına da yardımcı oluyor. Haşlaması, rafadanı, omleti derken, her öğünde rahatlıkla tüketebiliyoruz. Bugün ben de yumurtayla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmek istedim.

Nasıl muhafaza edelim?

Yumurta buzdolabında mı saklanmalı, yoksa oda sıcaklığında mı saklanmalı konusu kafaları karıştıran sorular arasında... Yumurtayı buzdolabında saklamak ve bakterileri kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biridir. Buzdolabında saklamak sadece bakterileri kontrol altına almakla kalmıyor, aynı zamanda oda sıcaklığında saklamaktan daha uzun süre taze kalmasına yardımcı oluyor.

Yumurtanızı nasıl alırdınız



Salmonella’ya dikkat!

Salmonella, kusma ve ishal gibi semptomlara neden olan ve özellikle yetişkinler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar için ölümcül olabilecek bir bakteri türüdür. Uygun şartlar altında saklanmadığında yumurta salmonella bulaşması bakımından risk altında olan besinlerden biridir. Salmonella, yumurta kabuğunun dış yüzeyine dışarıdan nüfuz ederek bulaşabileceği gibi tavuktan da bulaşabilmesi mümkün. Araştırmalar, yumurtayı 4 derecenin altında saklamanın Salmonella’nın büyümesini durdurabileceği yönünde...

Yumurtanızı nasıl alırdınız



Çiğ yumurtadan Salmonella bulaşma riski daha muhtemeldir, bu yüzden yumurtayı tüketirken sarı ve beyazının iyi pişmiş olmasına özen gösterin. Ayrıca yumurtaları yıkamak kabuğa yerleşen bakterilerin, yumurtanın içine bulaşmasını kolaylaştırır bu yüzden buzdolabında yumurtaların kabukları yıkanmış şekliyle saklanması fakat kullanmadan hemen önce de yıkanarak kullanılması önemli.

Üzerindeki yeşil halka nedir?

Haşlanış yumurtayı alıp, soydunuz ve bir de baktınız yumurta sarısının etrafında yeşilimsi bir renk var. O gördüğünüz  halka, yumurtanızın bozulduğu anlamına gelmez. Fakat yumurtaların pişirilme süresinin iyi ayarlanmasının, yumurtanın vücuttaki sindirimini etkilediği de bir gerçek.

Ortalama 10 dakikadan fazla piştiğinde, sarısı etrafında ‘demir sülfür halkası’ olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da içinde bulunan demirden yararlanmamızı engelleyen bir durumdur. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre çeşitli vitaminlerde kayıplar yaşanabilir.

Kaç dakika pişirelim?

Yumurtayı tüketmek istediğiniz yönteme göre, pişirme süreniz de değişiyor. Siz eğer rafadan tercih ediyorsanız, bu sürenin 3-4 dakika olması yeterliyken; kayısı yumurta için kaynama süresi 5-6 dakika arasında olması yeterli olacaktır. Katı yumurta sevenlerdenseniz 8-9 dakika kaynatmanız yeterlidir.

OMLET PİZZA

Yumurtanızı nasıl alırdınız


Haberin Devamı

Her gün aynı tip yumurtayı tüketmekten sıkılanlar için oldukça pratik, kolay ve lezzetli omlet tarifimi de paylaşıyorum.

Malzemeler: 

Haberin Devamı

4 yumurta
6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Bir avuç ıspanak
Yarım bardak süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 zeytin
3-4 mantar
50 gram kaşar peyniri
Bol baharat

Haberin Devamı

Yapılışı: Fırın 200 dereceye ayarlanarak ısıtılır. Mantarlar temizlenir ve kesilir. Daha sonra dört yumurta çırpılır. Tuz, kabartma tozu, yulaf ve ıspanak, yumurtaya eklenerek hamur hazırlanır. Süt ve zeytinyağı da eklenir. Tepsinin içerisine yağlı kağıt konur ve karışım tepsiye dökülerek, fırına verilir.
Taban yarım pişirildikten sonra üzerine mantar, kaşar peyniri ve zeytin koyulur. Kuru nane ve pul biber de eklenerek tekrar fırına verilir. Afiyet ve sevgiyle...