Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Akdeniz diyeti, uzun yıllardır en sağlıklı diyetlerden biri olarak kabul görür. Ben de Akdeniz diyeti ve sağlığa faydaları konusunda sizlerle birçok kez makalelerimi paylaşmıştım. Şimdi bu konuda yeni okuduğum bir araştırmayı da sizlere sunuyşorum. Akdeniz diyeti, hepimizin bildiği gibi, doymuş yağ ve tuz oranı çok düşük olan, posası fazla olan bir beslenme tipidir. Kırmızı et daha sınırlıdır, temel olarak balık, tahıl sebze meyve ve lif ağırlıklıdır. Süt yoğurt ve peynir protein kaynağı olarak balıkla birlikte yer alır. Zeytin ve zeytinyağı en önemli besindir ve sağlık için faydaları oldukça fazladır.

Haberin Devamı

Okuduğum bu yeni çalışmada zeytinin oleuropein isimli bileşenin tip 2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceği söyleniyor. Virginia Tech araştırma ekibi, oleuropein adlı maddenin insan vücudunda insülin salınıma yardımcı olabileceğini buldu. Aynı zamanda bu bileşik, tip 2 diyabet sırasında fazlasıyla salınan amilin isimli bileşenin detoksifiye edilmesine de yardımcı oluyor. Bu iki yolla da oleuropein isimli bileşiğin hastalığın oluşmasını engellediği düşünülmektedir.

Yapılan bu çalışma, direkt olarak zeytinin tip 2 diyabeti engellediğini kanıtlamıyor olsa da bu konuda yapılacak diğer çalışmaların önünü açmış olabilir. Ayrıca zeytin ve ürünlerinin içindeki faydalı bileşenlerle sadece tip 2 dm değil, genel sağlık için de faydaları vardır.

ZEYTİN VE TİP 2 DİYABET

Sağlıklı yaşlanın!

Zeytin ve zeytin yağının en önemli parçası olduğu Akdeniz diyetinin faydaları az önce de söylediğim gibi oldukça fazla. Bu konuda sizlere daha önce bahsettiğim bir çalışmayı kaçıranlar için tekrar hatırlatmak isterim;

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; Akdeniz diyetini uygulamak daha sağlıklı bir yaşlılık süreciyle ilişkilendirilmektedir. Çalışmada yaş ortalamaları 50 ve 60 olan 10 bin 670 sağlıklı kadına uygulanan beslenme sıklığı anketinden toplanmış bilgiler incelenmiştir. Araştırmacılar, aynı kadınlara anketi bir kez daha uygulamış ve orta yaşlarında Akdeniz diyeti yapanların yüzde 40 oranla 70 yaşından daha fazla yaşadığı sonucunu bulmuş. Diyeti uygulamayanlarda ise çeşitli kanser hastalıklarını, tip 2 diyabet ve Parkinson hastalığını da içeren
11 kronik hastalığın daha fazla ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

Haberin Devamı

Ayrıca İngiliz Tıp dergisinde yer alan kapsamlı bir çalışmada, Akdeniz diyetini uygulamanın hücre yaşlanmasını azaltmaya yardımcı olabileceği belirtilmiştir. Akdeniz diyetini düzenli uygulayanların daha uzun telomerlere sahip olduğu bulgusuna rastlanılmıştır. Telomerler yaşla ilgili fikir edinebileceğimiz, kromozomların ucunda bulunan DNA tekrar dizinleridir ve telomer boyu ne kadar büyükse kişiler
daha uzun yaşar.

Beyninizi korur

Yapılan başka bir çalışma, Akdeniz diyetine bağlı kalarak sağlıklı besinleri yemenin siz yaşlanırken, beyninizin iyi durumunu koruyabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar balık, meyve, sebze, tahıllar ve zeytinyağıyla beslenen
65 yaşının üzerindeki insanların, benzeri yaştaki ama Akdeniz diyetiyle beslenmeyenlerden daha büyük beyin hacmine sahip olduğunu söylüyorlar. Yani araştırmacılar Akdeniz diyetini takip etmeyenlerin beyninin, takip edenlerden daha küçük olduğunu tespit ettiler. Çalışmanın yazarları, bütünündeki farkın, genelde beş yıl yaşlanmayla eşdeğer olduğunu söylediler. Buna rağmen araştırmacılar spesifik olarak fazla balık ve daha az et yemenin, daha az beyin küçülmesiyle ilişkili olduğunu buldular. Sonuç olarak bu çalışma; hafta da en az 1-2 gün balık tüketmenin, kırmızı et tüketimini 1-2 günle sınırlamakla beynin küçülmesinin engellenebileceğini ileri sürmüştür.