Cadde Dolunay suçu tetiklemiyormuş

Dolunay suçu tetiklemiyormuş

08.01.2009 - 14:24 | Son Güncellenme:

.

Dolunay suçu tetiklemiyormuş

ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nün son 3 yıldaki verilere göre yaptığı değerlendirmede, dolunayda insanların suç eğilimlerinin arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, dolunay günleri suç oranlarının azaldığı belirtildi.
Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Dedeman Otel'de düzenlediği basın toplantısında 2008 yılını değerlendirdi, 2009 yılı hedeflerini açıkladı. Geçen yıllara oranla suçun ciddi oranda azaldığını vurgulayan Müdür Arslan, Antalya'da uygulanan ‘Komşu Kollama’ projesinin yararlarını anlattı. Ankara'da yılbaşı gecesi yaşanan ve 7 gencin ölümüne neden olan doğalgaz faciasının komşuluk ilişkilerinin eksikliğinden kaynaklandığını belirten Arslan, “Ankara'daki komşular, duyarlı olsalardı veya ilişkileri iyi olsaydı, belki olay o ölçüde bir felaketle sonuçlanmazdı. İddia ediyorum ki Antalya'da böyle bir olayın yaşanması olasılığı daha azdır. Çünkü uygulamdığımız ‘Komşu Kollama’ projesi sayesinde komşular birbirleriyle iyi ilişkiler kuruyor, birbirlerini gözetliyor, sahip çıkıyor” diye konuştu.
Önleyici Hizmetler Şube Müdürü Akif Aktuğ ise yaptığı sunumda istatistik verileri açıkladı. Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün 2003 yılından bu yana geniş çaplı verilere sahip olduğunu ve polisiye olayların çözümünde bundan yararlandıklarını belirten Aktuğ, “Her türlü veriyi alıp değerlendiriyor ve harekat kabiliyetimizi bu verilere göre yönlendiriyoruz” dedi.

KARANLIKTA ARTIYOR
İlginç istatistiklerden örnekler veren Aktuğ, “Dolunayda insanların suç eğilimlerinin arttığı yönündeki iddialarla ilgili son 3 yılın verilerin incelendiğinde bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı değerlendirilmektedir” dedi. 2008 yılı verilerini örnek gösteren Aktuğ, ayın ‘1. Evre’ ve ‘2. Evre’ olduğu dönemlerdeki suç işleme oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Müdür Aktuğ, geçen yıl ayın ‘1. Evre’ olduğu günlerde 2814 suç işlendiğini belirten Aktuğ, dolunay günlerinde bu rakamın 1616'a düştüğünü, ‘2. Evre’ günlerinde ise 2739 olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi. Akif Aktuğ, karanlık günlerde suç oranlarının artmasını, suçluların karanlıkta kolay hareket edebilmelerine bağladı.

SUÇUN GÜNLERİ VAR
Emniyet verilerine göre hırsızlık olaylarının daha çok 00.00 ile 04.00 saatleri arasında, kapkaç ve şahıstan gasp olaylarının 20.00 ile 24.00 saatleri arasında ve açıktan hırsızlık olaylarının da 08.00 ile 18.00 saatleri arasında yaşandığı ortaya çıktı.
Son üç yıla göre suçların günlere göre dağılımına bakıldığında ise pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri, diğer günlere oranla işlenen suç sayısında fazlalık olduğunun görüldüğü belirtildi.