Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Devam eden ve tamamlanmış birçok çalışmanın sonunda atla terapinin çeşitli rahatsızlıklarda kullanılabileceği kanıtlandı

Amerikan Hippoterapi Derneği’nin verilerine göre, atla terapi dünya çapında 1970’lerden beri uygulanıyor. Günümüzde 24 ülkede lisanslı hippoterapistler var. Üç günlük hızlandırılmış kurslara fizyoterapistler, iş-uğraşı terapistleri, konuşma terapistleri katılabiliyor. Bu kurslara katılan ve başarı gösteren özel at eğitmeni, fizyoterapist, konuşma terapisti, iş-uğraşı terapisti, özel eğitim uzmanı ve gönüllülerden oluşan özel bir ekip atla terapi tedavisi uygulayabiliyor.
Terapide kullanılacak atın kabul eden, uysal, güvenilir, öğrenmeye açık, dikkatli, ileri giden, atletik, dengeli olması ve beklenmedik davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Bireysel olarak veya grup halinde uygulanabiliyor. Teknikler sırasında kişinin psikolojik, duyusal, sosyal tutumları ve özel ihtiyaçları göz önünde bulunduruluyor. Atın hareketleri binicinin vücudu üzerinde dinamik etkilere sahip. Atın sırt hareketlerine müdahale edilmiyor, kişinin bu hareketlere uyum sağlamasına çalışılıyor. Terapi amaçlı at binme seansları genellikle beş aşamada uygulanıyor: Atla tanışma, ısınma, çalışma, gevşeme ve vedalaşma.

Dört temel bölümden oluşuyor
Terapi kısmı, at aktiviteleriyle hastalıkların etkilerinin azaltılmaya çalışılması. Rekreasyonal aktivite eğlendirmek ve keyif vermek amaçlı yapılan biniş aktivitesi. Spor kısmında özel müsabakalara hazırlık ve profesyonel eğitim var. Eğitim kısmındaysa çeşitli yönlerden kişilerin at binmeyle geliştirilmesi amaçlanıyor.
Çeşitli çalışmalarda hippoterapinin etkinliği kanıtlandı. 2007’de Silkwood Sherer ve Warmbier’in araştırma sonuçlarına göre, atla terapi MS’li hastalarda denge ve koordinasyon üzerinde olumlu etkilere yol açtı. Bunun nedenleri arasında atla terapinin pelvis ve bel bölgesi hareketliliğini artırması, eklem hareketliliğini iyileştirmesi, kas kuvvetini geliştirmesi, doğru yürüyüş şeklini açığa çıkarması, denge reflekslerini uyararak gövdeyi düzeltmesi geliyor.
Özellikle beyin felçli çocuklar üzerinde yapılan çalışmalara göre, spastisiteyi ve kontraktürleri (kalıcı bozukluk), patolojik refleksleri azalttığı tespit edildi. Dolaşım, solunum sistemi, metabolizma ve mesane kontrolü üzerine olumlu etkileri var.

Hangi hastalıklara iyi geliyor?
Kafa travmaları ve beyin kanaması sonrası sekel durumlar, omurilik yaralanmaları, spina bifida, çeşitli skolyoz ve kifoz deformiteleri, MS, çeşitli düzeylerdeki ampütasyonlar, down sendromu, otizm, çeşitli zeka gerilikleri ve gelişim anomalileri, işitme, konuşma, görme, öğrenme, denge ve koordinasyon bozuklukları yer alıyor.
At binme, kişinin hastalığının kötüye gitmesine yol açıyorsa hemen bırakılmalı. Burada temel faktör atların bizlerden, bizim onlardan korktuğumuzdan daha fazla korktuklarını bilmek ve de biniş sırasında atın dikkatini dağıtacak uyaranları uzakta tutmak.