Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

İki haftadır devam ettiğimiz boks sakatlıkları yazımıza bu hafta; kafa travmaları ve bacak yaralanmalarıyla devam ediyoruz

Boksörler boyun bölgelerine sık darbe alır. Hatta boyun bölgesine darbeler, karotis damarlarının yırtılmasına bile yol açabilir. Bazı durumlardaysa darbe sonrası hipotansiyon ve kalp ritminde yavaşlama gelişir, bu da bayılmaya neden olabilir.
Boksta nadir de olsa servikal omurgaya yönelik darbeler yüzünden omurilik felci yaşanır.
Kulak dışına alınan darbeler, organın zarının zedelenmesine kadar gidebilir. Kafa bölgesine alınan travmalardaysa perilenfatik ve endolenfatik kanallarda basınç artışı, akustik sinirin hasar görmesine yol açabilir. Böbrek bölgesine gelen yumruklar sonucunda albuminüri ve hematüri oluşabilir. İdrar yollarından kanama, nadir gözlenir.

Diş yaralanmaları
Kafa travmaları, diş yaralanmalarına zemin hazırlar. Bu konuda yapılan çalışmalarda sol yumruğunu kullanan kişilerin sağ yumruğunu kullananlara göre, daha sık diş yaralanması yaşandığını gösterir. Ancak bu durum, sadece boks sporunu ilgilendirmez. Diğer spor dallarında, hatta meydana gelen diğer kazalarda sol elini kullananlar, sağ elini kullananlara göre, daha fazla zarar görür. En çok ön diş sırasının alt ve üst tarafı kırılır.

Kickboks vuruşları
Kickboks sporunda bokstan farklı olarak tekme de atılır. Bu nedenle bacak bölgesinde yaralanmalar sık izlenir. Bunların arasında ön planda olanlar, baldır ve bacak bölgesindeki kaslardaki kanamalar. Bu kanamalar hafif olduğu sürece bandajlama, dinlenme, soğuk uygulama ve analjezik kullanımıyla geçirilebilir. Ancak çok şiddetli kanamalarda kas içinde yüksek basıncı azaltmak için cerrahi müdahale gerekebilir.
Yine hem boks hem de kickboks sporunda omuz bölgesinde sakatlıklar oluşabilir. Omuz ekleminde ani darbeler sonucunda çıkıklar meydana gelebilir. Bu çıkıklar, omuz bölgesindeki ligamanların uzun dönemde gevşemesi sonucu gelişebilir. Omuz çıktıktan sonra manevralarla yerine oturtulabiliyorsa bu yapılmalıdır. Eğer başarılı olunamazsa anestezi altında denenmeli. Omuz eklemi yerleştirildikten sonra en az iki hafta koruma pozisyonuna alınmalı ve omuz askısı takılmalı. Sık yineleyen omuz çıkıklarında cerrahi seçenekler de düşünülebilir.

Koruyucu ekipmanın önemi
Boksta travmanın sebep olduğu yaralanmalar nedeniyle koruyucu ekipmanın gerekliliği önemlidir. Koruyucu başlık kullanımı, kafaya yönelik kuvvetleri azaltırken, var olan darbeyi geniş bir alana dağıtır. Ayrıca yüzeysel yaralanmalar ve derideki yırtılmalar da bu başlıklarla engellenebilir. Koruyucu özelliği düşük başlıklar, hatalı güvenlik hissi yaratıp daha fazla yaralanmaya yol açabilir.
Bazı spor dallarında kullanılan başlıklarsa tek taraflı darbelerden korur. Örneğin bisiklet kaskları sadece tek yönlü darbelerden koruduğu için boksta kullanılmaları uygun değil. Ancak boksta kask kullanımı kafa hacmini büyüterek, kafa bölgesinin travmalara daha açık hale gelmesini sağlar. Hafif darbeler, kask nedeniyle ağırlaşarak nöronların zedelenmesine sebep olabilir. Göz travmalarını engellemek için boks eldivenlerindeki parmak kısımları da azaltılmıştır.