Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

ABD’li Richard Holbrooke’dan söz ederken, değerli dostum Zülfü Livaneli “ABD’de de insanlar hastanelerde ölür” dedi
10 Aralık Cuma günü rahatsızlanışının ardından George Washington Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan ABD’li diplomat Richard Holbrooke’a ilk müdahaleyi Hillary Clinton’ın da doktoru olan iç hastalıkları uzmanı Jehan El-Bayoumi yaptı. Oksijen ve rahatlaması için ilaç verilen Holbrooke’a, göğüsteki aortta anevrizma yırtılması teşhisi kondu. Ve hasta, Kardiyovasküler Cerrahi Birim Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Farzad Najam tarafından ameliyata alındı. İlk ameliyat 20 saat sürdü. Daha sonra kanama kontrol edilemediği için ikinci bir operasyona alındı. Bu operasyon da yedi saat sürdü. Fakat Holbrooke, 13 Aralık günü tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Haberin Devamı

Akıldaki sorular
Acaba Holbrooke gerekli sağlık kontrollerini yaptırıyor muydu? Aort anevrizması patlamadan önce neden tespit edilemedi? Amerika’daki bu olay, sağlık sisteminin orada da sorgulanması gerektiğini bir hekim olarak bana düşündürüyor.
Demek ki sağlık alanında kendimizi bu ülkelerin yanında küçük görmek devri sona eriyor. Çok iyi biliyorum ki ülkemizde böyle bir vakaya müdahale edebilecek en az 20-30 merkez ve kalp-damar cerrahı var. Hatta aort patladıktan sonra bile hayata kazandırılan insanlar var. Sağlık alanında özgüvenimizi kazanmanın zamanı gelmiştir.
Yurt dışından birçok konuda olduğu gibi sağlık konusunda da Türkiye’ye talebin artmasının altında isimsiz kahramanların imzası var. Sağlığını Amerika’da ve batıda arayan insanlara sesleniyorum: Lütfen dönüp yakınlarımıza ve çevremize bakalım. “Biz bir şeyden anlamayız” komplekslerini bırakıp bu topraklarda güzel işler yapılabilir düşüncesini egemen kılalım.
Aort anevrizmasından bahsederken bu konuda 100 ameliyat yapan kalp-damar cerrahı Op. Dr. İsmail Yükseltan’ı da anmadan geçemeyeceğim.