Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birkaç günlük kısa seyahatlerden, birkaç aylık uzun tatillere çoğu insan, yazla ilgili bir hareket içinde. Tatillerde sık gördüğümüz bir duruma; düzenli ilaç kullanan hastaların nasıl davranması gerektiğini dikkat çekmek istiyorum bu vesileyle

TATiLDE iLAÇ  KULLANMA  KILAVUZU

Aslında sadece tatilde değil, genelde ilaç kullanımı sırasında dikkat edilecek bazı hususlar var, gelin bunları birlikte gözden geçirelim: Doktorunuzun size yazdığı ilaçların dozlarını kullanılış şeklini ve neye yaradıklarını bilmeniz lazım. Bunu bilirseniz ilaçlarınızı yanlış almazsınız, çünkü bildiğiniz bir şeyi kontrol etmek kolaydır. Ayrıca yanlış alma veya herhangi bir doz atlama sırasında ne yapmanız gerektiğini bilerek önlem alabilirsiniz. En iyisi doktorunuzun yazdığı ilaçları satın alırken, eczacınızdan detaylı bilgi istemenizdir.

Haberin Devamı


Eğer birden fazla doktora gidiyorsanız, gittiğiniz uzmana diğer hekimin verdiği ilaçları bildirmeniz çok önemli. Bu ilaçların birbirleriyle herhangi bir etkileşime girip girmediğini muhakkak doktorunuzla görüşmelisiniz.

Yanınıza daha çok ilaç alın
İlaçlarınızı, dozlarını ve almanız gereken saatleri kolayca bulabileceğiniz bir yere düzgün bir şekilde yazmanız çok yararlı olacaktır. İnsan acil veya beklenmeyen bir durumla karşılaştığında ilaçlarının adlarını ve dozlarını çoğunlukla hatırlamakta zorlanır.


Birkaç tane ilaç bir arada kullanılıyorsa, özellikle tatilde ve seyahat gibi normalin dışındaki zamanlarda kişiler, bunların saatlerini ve dozlarını karıştırma eğilimindedir. Bu karışıklıkları önlemek için tablet kutuları çok yaralı olur.


Bunların günlük, haftalık hatta aylık olanları var. Unutmayın eğer 4 günlük bir seyahate çıkıyorsanız, yanınıza muhakkak 6 günlük ilaç almanız gerekir. Bu Türkiye’deki seyahatlerde sorun yaratmasa bile, yurt dışında, özellikle ABD gibi ülkelerde biten ilaçları almak, neredeyse imkansız oluyor, o nedenle muhakkak yanınızda, kalacağınız süreden birkaç gün daha uzun yetecek şekilde ilaç bulundurmanız çok önemli.

Alkol tüketimine dikkat
Özellikle tatil süresinde alkol kullanımı artığından, böyle durumlarda dikkatli olmak lazım. Çünkü bazı ilaçlar alkolle birlikte kullanıldığında etkileri değişmektedir. Eğer bu konuda bir şüpheniz varsa, bunu doktorunuza veya eczacınıza danışmanız, sizin için yol gösterici olacaktır.

Çocuklara göz kulak olun
Tatil yerlerinde genelde tüm aile, çocuklar ve torunlar bir arada olur, bu nedenle ilaçları çocukların erişemeyecekleri yerlerde muhafaza etmeye özen gösterin.

Haberin Devamı


Sıcak havanın hakim olduğu tatil yerlerinde, ilaçları yatak odası gibi en serin olması beklenen yerde ve güneş ışınından uzakta muhafaza etmek lazım. Kesinlikle banyolardaki veya mutfaklardaki ecza dolaplarına koymayın, çünkü mutfak da, banyo da normalden çok daha fazla sıcak ve nemli olan yerler.

Zamanı geçmiş ilaçları temizleyin
Yazlıklarda bulunan ve geçen seneden kalan, zamanı geçmiş ve uygun olmayan koşullarda saklanmış ilaçları da, içeriye girer girmez ayıklayıp, atmak yapılacak en doğru harekettir.
Aklınızda bulunsun, ister tatilde ister normal yaşantınızda eğer size yeni verilen bir ilaç rahatsızlığa yol açarsa, bu alerji veya benzeri bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle geçer diye beklemeden, hemen bir doktora danışmanız yararınıza olacaktır.