Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tatilden kilo almadan formda dönmenin yolları
Mayıs ayı ile birlikte günübirlik geziler, piknikler başlar, okul tatili ile de beraber seyahatler, tatil köylerine gidişler ve böylece 3 - 4 ay yazın tadı çıkartılır. Bu arada birçokları, aman kışın hareketsizlikten kiloları aldım, yaz gelmeden şunlardan bir kurtulsam derken, bir bakarlar ki yaz öncesi devrede, hafta sonu piknikleri falan derken kilolar azalacağına biraz daha da artmış.
Tatile ve özellikle tatil köylerine giderken de bütün gün hareket edeceklerini düşünüp, nasıl olsa ben bu kiloları veririm derler. Dönüşte ise kilo vermek ne kelime, yeni kiloların alındığı görülür. Aslında hep söylüyorum sabah kalktığınızda gününüzü, gün içinde yapacağınız yürüyüş veya benzeri hareketleri ve en önemlisi gün içinde ne yiyeceğinizi şöyle bir gözünüzün önünden geçirip, günün kısacık planını yapabilirseniz, kilo problem olmayacaktır. Ama insan kendi sağlığı için şu bir dakikalık düşünme zamanını çokluk ayırmıyor.
Tabii tatilde “Akşama doğru keşke biraz yürüseydim”, “Keşke öğlen açık büfeden sadece sebze yeseydim”, “Keşke tatlılar yerine meyve yeseydim” gibi “keşke”lerle 15 gün geçip gider ve bir de bakarsınız ki kilolar gelmiş, sağlık birazcık daha gitmiş.
Tatilleri sağlıklı yaşama ara vermek ve her türlü fiziksel aşırılık için bir bahane değil, aksine bedeniniz ve ruhunuz için bir enerji kazanma, tazelenme ve gevşeme fırsatı olarak görmelisiniz.

Haberin Devamı

Tatilde hareketli yaşam
Doktorunuz izin verdiği sürece, tatilinizi planlarken zevk aldığınız fiziksel aktivitelerin mevcut olduğu yerleri seçin. Fiziksel aktivitenin ve hareketli yaşamın, tatilde alacağınız ekstra kalorilere karşı ilk silahınız olduğunu unutmayın.
Tempolu yürüyüş, bisiklete binme, su sporları yapabilme olanağı bulunan tesisleri seçebilirsiniz. Fitness merkezi veya spa gibi seçenekler sunan otellerde bunlara düzenli zaman ayırabilirsiniz. Tatilde voleybol, yüzme gibi fiziksel aktivitelere her gün düzenli şekilde zaman ayırmak ya da golf kursu, tenis dersi gibi  kurslara yazılmak da sıkılmadan keyifli bir zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Hazırlıklı olun
Tatil yolculuğu sırasında ne bulursanız yemek yerine, sağlıklı beslenme seçeneklerini aklınızdan çıkarmayın. Seçimlerinizi buna göre yapın. Güne iyi bir kahvaltıyla başlayın. Yolda yemek için hindi eti, marul ve domates ile hazırlanmış kepek ekmekli bir sandviç veya bir meyve, açlığınızı bastırmak için yeterli olabilir. Öğün aralarında acıktığınızda, unutmayın ki çokluk susama hissiyle açlık hissi birbirine karışır. Bu nedenle önce bir bardak su için, eğer açlığınızı bastırmadıysa hafif bir şeyler seçin. Avuç avuç cips veya bisküvi yemeyin. Araçla seyahatinizde uzun yolda sıkıntınızı bastırmak için durmadan bir şeyler atıştırmak yerine, sık mola vererek düşük kalorili ama tok tutucu şeyler yemek kuşkusuz daha iyidir.

Restoranda basit olanı seçin
Tatilde restoranlar kalori felaketiyle sonuçlanan yerler olabilir. İpin ucunu kaçırmak istemiyorsanız gideceğiniz restoranın tipine göre ne yiyebileceğinizi önceden düşünün. Yemek öncesi sunulan sıcacık ekmeklere, bandırılacak yağlara karşı koymazsanız, sonraki yiyecekleri de battı balık yan gider hesabı, tamamen kontrolsuz seçersiniz. Hiç çekinmeyin, mönüdeki yiyecekler size uymazsa garsondan özel isteklerde bulunabilirsiniz.
Buğulama veya ızgara balık gibi basit hazırlanmış mönüler sipariş verin. Kızartma, yağlı, tava ve soslu yemeklerden uzak durarak kolayca kalorileri kontrol altına alabilirsiniz.
 Tatilde kendi yazlık evinizdeyseniz işiniz daha kolay. Böylece sağlıklı yemek düzenini bozmadan sürdürebilirsiniz. Yemek yapmaya üşeniyorsanız tahıllı müsli, az yağlı peynir, kepek ekmeği, yağsız yoğurt, bol ve çeşitli salata ve meyvelerden oluşan yaz mönüleri hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ölçüyü kaçırmayın
Tatildeyken kendinizi baskılamak hoş bir şey değildir kuşkusuz, ama alkol ve yemek konusunda aşırılıktan kaçınmayı da bilmek gerek. Canınız dondurma çektiyse üç top yerine bir top yiyin, üstüne de sos koydurmayın.
Alkol alıyorsanız duracağınız sınırı önceden belirleyin ve kendinize söz verin. Light bira, şarap veya hafif bir kokteyl tercih edebilir veya alkollü içecekler yerine, alkolsüz ve düşük kalorili alternatiflerini de düşünebilirsiniz.

Açık büfede porsiyonlara dikkat

Tatildeyken dikkat edeceğiniz önemli bir nokta da özellikle açık büfelerde porsiyonları küçük tutmaktır. Tabağınıza her çeşitten az miktarda alın ve yemeğin tadını çıkararak yavaş yavaş yiyin. Tatilde yavaş yemek size bir tatmin hissi, keyif ve gevşeme verecektir. Bir de sofrada uzun süre oturmayın, yemek sizi değil siz yemeği kontrol edin. Eğer sosyal nedenlerle sofrada oturmanız gerekiyorsa, yemek tabağını kaldırtın ve önünüzde sadece dolu bir su bardağı kalsın.