Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dişler, yaşlılık çizgileri ve yüzdeki diğer kusurlar yüz tasarımı adı altında tek bir yöntemle tedavi edilebiliyor

Geçen gün komşum diş hekimi Emek Külür’le konuşuyorduk. Öğle saatiydi, ikimizin de vakti vardı, İntermed’deki odamda bana diş ve yüz estetiğini birleştirerek yaptıkları yüz tasarımını anlatıyordu. Haliyle bu konu ilgimi çekti. “Acaba hem diş, hem yüz estetiğini aynı anda yaptırmak benim gibi yaşı ilerlemiş bir insanda nasıl etki bırakır?” diye düşündüm. Külür, aklımdan geçen soruların cevabını verdi:
“Tasarım, hayatın her alanında önemli bir iştir. Evimizi, giysilerimizi, hatta hayatımızı tasarlayıp bizi mutlu edecek uzmanlar ararız çoğu kez. Bunu yaparken de mümkün olduğunca gerçeğe yakın olmak isteriz. Söz konusu bedenimiz olduğundaysa, bu özeni yeterince gösteremeyiz. Yılların izleri de üzerine eklendiğinde, ruhumuzla aynı yaşı taşımayan yorgun bir beden aynada bizi seyreder. Özellikle yüzümüzdeki yıpranma nedeniyle bir süre sonra estetisyenlerin kapısını çalarız. Burnumuzu, kırışıklıklarımızı düzeltmesini isteriz. Oysa cildimizdeki bu değişimi tetikleyen nedenler ortadan kalkmadan yüzümüz, başka bir bölgesiyle tekrar alarm verir. Güzellik bir bütündür. Yüzünüze uygulanacak tedavinin de bu mantıkla ele alınması, sizi doğal güzelliğinize kavuşturacak adımların ilkidir.

Haberin Devamı

45 yaşındaki yüzde 20 yaş dişi

Bundan 4-5 yıl önce porselen diş yaparken ne kadar iyi olsa da, bazen bir şeylerin eksik olduğunu fark ettim. Dişler 20 yaşındaki gibi beyaz ve parlak oluyordu. Ancak tüm yüze bakıldığında yapılmış olduğu çok belli oluyordu. Çünkü biz dişleri yenilerken ve gençleştirirken yüzün yıpranmış, yaşını almış, çökmüş olduğunu unutmuştuk. 45 yaşına sahip bir yüze 20 yaş dişleri koyuyorduk.
Şimdiyse diş formunu, yüzdeki yıpranmaları, dudakları, gülünce dudaklarının aldığı şekli, elmacık kemikleri ve çeneyi bir bütün olarak değerlendiriyorum. Ve tedaviyi ona göre planlıyorum. Porselen seramist, estetisyen, dermatolog ve plastik cerrah arkadaşlarımla konsültasyonlar yapıyoruz. Yüzün yenilenmesinde botoks ve yüz dolgularından faydalanıyoruz. Hastanın 20 yıl önceki yüzü neyse, kusurları da kapatacak şekilde doğalı yakalayarak tüm yüzü baştan aşağı tarıyoruz. Ve ben buna ‘tüm yüz gülüş tasarımı’ diyorum.

Haberin Devamı

Gençler ve yaşlıların tercihleri farklı

Gençler; silik dudak kontürü, önde duran alt çene ya da yüz hatlarını yumuşatmak için, yaşı ilerlemiş olanlarsa daha genç görünmek, diş sıkma alışkanlığının yarattığı sıkıntıları ortadan kaldırmak ve diş etlerinin görünmesini engellemek için bu tekniklerden yararlanıyor. Belirginleşen gülme çizgileri, elmacık kemikleri ve yanaklarda oluşan çökmeler yine dolgu maddeleriyle dolduruluyor. Kas fonksiyonlarıysa, botoks yardımıyla düzeltiliyor.”
Hem diş yapımı, hem botoks, hem de yüz dolgusunun bir arada, tasarım olarak ele alınması bana çok ilginç geldi. Kendisine belli etmemeye çalışarak yüzünü şöyle bir inceledim, dişler, yüz hatları ve duruş o kadar uyumluydu ki... Doğallığı karşısında karar veremedim: Bu doğallık doğal mıydı yoksa Emek Hanım destekli miydi?