Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ergenlikte anneden gelen cinsellikle ilgili tavsiyeler, gençleri etkiliyor

2002 yılında Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, annelerin çocuklarının hayatlarına müdahil oldukları ve onlarla cinsellikle ilgili değerleri paylaştıklarında 13-19 yaşlarındaki gençlerin cinsel deneyim yaşamaya olan ilgisinin azaldığı görüldü.
Bu çalışmaya göre;
1- Ergenler, annelerinin onların kesinlikle seks yapmalarını istemediklerini bilirlerse çoğunlukla yapmıyor.
2- Anneyle çocuk arasındaki bağın kuvvetliliği, tek başına sözden çok daha etkili.
3- Anneler çocuklarına korunmayla ilgili öğütler verirlerse ergenler bunu annenin seksi onaylamaması olarak görmüyor.
4- “Bizim ilişkimiz gayet iyi” diyen annelerin, 14-15 yaşındaki çocuklarına bakıldığında bunların cinsel deneyim yaşadıkları ama annelerinin bundan haberinin olmadığı görüldü.
Anneler kız çocuklarıyla aralarındaki bağı kuvvetli tuttukları zaman onların erken yaşta cinsel deneyim yaşamalarını engellemiş olabilir. Erkek çocuklar da babalarından daha fazla etkilenip bu deneyimi yaşamadan önce onlarla konuşabilir. Veya babaları çocuklarıyla konuşabilir çünkü erkek ergenlerin aynı yaş grubu arkadaşlarından etkilenmesi çok yaygın bir durum. Dolayısıyla babaların bu durumu tasvip etmediklerini ve o yaştaki cinsel birlikteliğin olumsuz taraflarını anlatmaları gerekir.
Çocukları o yaşlarda serbest bırakmak ve onların da bir birey olduğunu, artık kendi başlarına düşünüp karar verebileceklerini düşünmek oldukça yanlış bir tutum. Onlar bir birey ancak her konuda doğru düşünüp doğru karar verecek yaşta değiller.

Çocuğunuz pişmanlık yaşamasın
Amerika’da yapılan başka bir çalışmada, ergenlerin üçte ikisi, cinsel deneyim yaşadıktan sonra pişman olup, “Beklemediğimize pişmanız” diyor. Özellikle ergenlik döneminde bu çocukların anne-babanın rehberliğine çok ihtiyaçları var. Kendine güveni olan ve anne-babası tarafından sevildiğini, iyi bir bağı olduğunu düşünen kız ergenlerde ilk cinsel deneyim edinme yaşı çok daha ileride oluyor. Başka arayışlara girme ve kabul görme istekleri, özellikle kız ergenlerin bir erkekten ilgi görme ihtiyacı olmadığından cinsel deneyim yaşama ihtiyacı da hissetmiyor.
“The Journal of Adolescent Sex” dergisinde yayımlanan bir makalede Dr. Moraski, “Ergenler, her zaman anne-babalarından bağımsız bir hayatları olması gerektiğini, onların her yaptıklarından haberi olmaları gerekmediğini, büyüdüklerini ve kendi başlarına karar verebileceklerini düşünür. Kendiliklerinin farkına vardıkları zaman, aileye sırtlarını dönüp yaşıtlarıyla bilgi alışverişine girmek isterler. Ama problem şudur ki, arkadaşlarından aldıkları bilgi doğru değil. Dolayısıyla siz de onların artık büyüdüğünü düşünüp serbest bırakmayın, onlarla konuşun, öğüt verin, bağlarınızı sıkı tutun” diyor.

18 yaş grubunun yüzde 50’si yapıyor
Yine yakın zamanda “Journal of Milbank Quarterly” dergisinde yayımlanan bir makalede ebeveynleri sigara içen ergenlerin, sigara ve alkolle tanışma yaşlarının düştüğü, bir ortam buldukları zaman da ilk cinsel deneyimlerini yaşadıkları konu ediliyor.
Oğlunuzun veya kızınızın sizin düşündüğünüzden daha fazla cinsellik deneyimi olduğunu gösteren bulgular var. Uzun süredir yapılan çalışmalar sigara, alkol veuyuşturucu kullanımının cinsel deneyimle beraber olabildiğini, ergenlerin bunu denediklerini gösterdi.
Yeni çalışmalar, şimdi de dövme ve piercing için aynı bulguları veriyor. Tabii ki bunları yaptıran herkesin cinsel olarak aktif olduğunu söylemiyoruz. 18 yaş grubunun yüzde 50’si seks yapıyor.