Cadde DÜNYACA ÜNLÜ SES MÜHENDiSLiĞi OKULU iSTANBUL’DA

DÜNYACA ÜNLÜ SES MÜHENDiSLiĞi OKULU iSTANBUL’DA

28.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Grammy ödüllü ses mühendislerinin okulu SAE (School of Audio Engineering) İstanbul’da kapılarını açtı. 26 ülkede 15 binden fazla öğrencisi olan Avustralya merkezli okulun yöneticisi Hakan Kurşun, son teknolojiyle donatılmış stüdyolarda ses ve kayıt uzmanları yetiştirdiklerini anlattı

DÜNYACA ÜNLÜ SES MÜHENDiSLiĞi OKULU iSTANBUL’DA

Bu okulu tanıyabilir miyiz?
1976 yılında Avustralya’da ses mühendisi ve prodüktör Dr. Tom Misner tarafından kuruldu. 80’li yıllarda Avrupa’da faaliyet göstermeye başladı. Avrupa’daki bazı yüksek eğitim kurumlarıyla anlaşarak lisans ve master programları sunmaya başladı.

SAE İstanbul’a kabul edilme şartları neler?
Bir mülakat yapıyoruz. Zaten konuyla ilgili kişiler, hedefleri belli olanlar, müzik yapan bir yerde çalışan, kendisini yeteneklerini geliştirmek isteyen, gerçekten bunu yapmak isteyenler geliyor bize.

İngilizce gerekiyor mu?
Derslerimiz Türkçe ama teknik terimlerin yüzde 90’ı İngilizce. Dersler yarı Türkçe yarı İngilizce geçiyor. Gelenler zaten o kadar İngilizce biliyor.

Kariyer değişimi yapmak isteyenler olabilir. Başvuru koşullarında yaş sınırı var mı?
Hayır yaş sınırı yok. Zaten sevmediği bölümleri çeşitli kaygılarla okumuş, diplomasını almış ama alanında çalışmak istemeyen ve bizi tercih eden çok öğrencimiz var.

Eğitim içeriğinde neler var?
Multimedya, web tasarımı, dijital fotoğrafçılık, biraz dijital film, çok izli kayıt teknolojileri, çeşitli kayıt formatları, mikrofon teknikleri, kayıt estetiği, pozisyon analizi, yapım psikolojisi, ses tasarımı, elektronik ve akustik film, film ve ses, jingle ve ses, müzik ve ses gibi birçok ders var.

Dersler toplam kaç saat sürüyor?
Tam zamanlı eğitim haftada dört gün 2.5 saat yani haftada 10 saat teorik. Yarı zamanlılar haftada beş saat teorik. Gerisi biraz da onlara kalmış. Aşağıdaki stüdyolar akşam 22.00’ye kadar açık. Öğrencinin niyeti ve girişkenliği ile ilgili. Çalışabildikleri kadar çalışırlar.

Eğitimin ücreti nedir?
Yıllık yaklaşık 20 bin TL. Taksit seçeneği ve burs imkanı var. Eğitimi iki yılda tamamlayanlar için yıllığı yaklaşık 10 bin TL.

Buradan mezun olan sektörde hangi işlerde çalışabilir?
Ses kayıt ve ses yayınla ilgili her yerde. Birincisi, ses stüdyolarında olabilir: müzik, film, TV, radyo stüdyoları, tiyatro salonları, çok amaçlı toplantı salonları, canlı konserler. İkinci bölüm, içerik yönetimi. İçerik oluşturan şirketler bünyesinde çalışabilirler. Sesin kayıt edilmesiyle ilgili her yerde çalışabilirler. Kendilerine alan da yaratabilirler. Sesli kitap konusu Türkiye’de çok yeni. Çok da geniş bir arşiv de yok. Birçok kitabın sesli kitaba dönüştürüleceğini düşünürsek birçok kişinin çalışacağı bir alan oluşmuş olacak. Ayrıca müzikle daha yakın olmak isteyenler gelebilir, müzik kaydetmek düşünüldüğü kadar kolay değildir.

Mezunlar ses mühendisi unvanı mı alıyor?
Diploma programımızın adı ‘ses mühendisliği’ (Audio Engineering). Bizim böyle bir yetkimiz var, ‘ses mühendisliği’ diploması verebiliyoruz.

İş bulma kaygısı taşıyor mu mezunlarınız?
Biz elimizden geleni yapıyoruz. Burada sürekli seminerler düzenliyoruz, sektörden profesyoneller geliyor. İlgili tüm yapım ve yayın şirketleri ile ilişkilerimiz iyi. Stajlar ayarlıyoruz. Ama girişimcilik önemli tabii.

İstanbul’da okul açma fikri nereden çıktı?
Hep vardı. Yetkililerle hep görüşüyorduk. İstanbul çok hareketlince teklif onlardan geldi. .

Ne kadarlık bir yatırımdan bahsediyoruz?
SAE’nin Avustralya’daki merkezi 1 milyon euro yatırım yaptı.

Eğitmen desteği veriyorlar mı?
Evet gerektiğinde. Müfredat zaten yurt dışından geliyor. Biz tercüme ediyoruz. Konusunda uzman eğitmenler buluyoruz. Akademik de olabiliyor ama genelde sektörden oluyor. Yabancı hoca yok. Gerek olmadı. İlerde oyun programlama bölümü açtığımızda olabilir.

Gelecekteki hedefleriniz neler?
Bu sene ‘dijital film’ eğitimi vermeyi planlıyoruz. Bu bölümün lisans eğitimi var yurt dışında. Sonra ‘dijital gazetecilik’ eğitimi vereceğiz.

Dijital gazetecilik çağı başlıyor mu?
Yeni dönem gazetecinin böyle yetişmesi gerekecek herhalde. Dijital gazetecilik eğitimi tüm dünyada yeni başlıyor. Bu yeni iletişim teknolojileri, işin teknik kısmı gibi görünse de bir gazeteci gelecek dönemde hepsini bilmek zorunda olacak. Web tasarımı formatlar, içerik şekillendirme, web sayfası yapma, film montajı ve ses kaydını bilmek durumunda kalacaklar. Bir laptop, bir video kamerayla haberini yapacak, kendi web sitesinden yayınlayacak.

Gazetecilik kaç yıl içine bu hale dönüşecek dersiniz?
Bu dönem, iPadlerle başladı. Herkes televizyon ve gazeteleri bırakacak gibi görünüyor. iPad yetecek.


GRAMMY ÖDÜLLÜ MEZUNLAR
SAE New York mezunu Warren Russel Smith, “The Live Wire - Woody Guthrie In Performance 1949”daki mühendislik çalışması ile Grammy ödülü kazandı. Warren şu anda New York’da Magic Shop Studio’larında mühendis.
SAE Miami Mezunu Josè ‘Hyde’, Daddy Yankee’nin son albümü ‘Barrio Fino’daki çalışmasıyla bu yılın ‘En İyi Kent Kaydı’ olarak Latin Grammy kazandı.
SAE Stockholm mezunu Annika Yberg, bağımsız sanatçılar için Grammy Awards’a eşdeğer olan Star Music Awards, 2008 En İyi Caz Sanatçısı ödülünü Los Angeles’ta kazandı.