Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Anavatanı Güney Amerika olan patatesin mutfaklarımıza girişi, 1800’lü yıllarda olsa da en kadim dostumuz olarak sofralarımızdaki yerini almış. Patatesle hazırlanan oldukça fazla çeşitte yemeğe sahibiz.
Pek çok vitamin ve minerale sahip patatesin kabukları değerli olduğu için tüketilmesinde fayda var.
Besin değerini kaybetmemesi için serin ve karanlık yerde saklanması, soyulduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi önemli. Satın alırken filizlenmemiş ve sert olanları tercih edin.
Çıtır çıtır patates kızartması için iri ve içi sarı renkte olanları seçin. Tuz ve karbonat eklenmiş suya koyup bir saat buzdolabında bekletip süzün. Patatesleri kağıt havluyla kurulayın. Üzerini hafifçe tuzlayın. Kızgın, bol sıvı yağda altın rengini alıncaya kadar kızartın. Kızartma tenceresini patatesle iyice doldurmayın. Süzerek kağıt havlu serilmiş servis tabağına alıp yine tuz serpin, İşte en gevreğinden çıtır patates tarifi!

Haberin Devamı

LEZZET ÇUVALI PATATES

Malzemeler (6 kişilik)
- 4 adet haşlanmış patates
- 3 adet yumurtanın akı
- 1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- Un (gerekirse)

Harç için
- 100 gr. tavuk kıyması
- 8 adet taze soğan
-1 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı ceviz
-Tuz, karabiber

Üzeri için
- 1.5 su bardağı galeta unu
-1.5 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı: Harcı hazırlamak için; sıvı yağda kıyma, kıyılmış taze soğan ve baharatı kavurup cevizle karıştırın. Kroket için; rendelenmiş patates ve tüm malzemeyi yoğurun. Elinize çok yapışırsa biraz unekleyin. Patates hamu-rundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yassılaştırarak ortasına harcı koyup yuvarlayın. Top-ları galeta ununa bulayın ve buzdo-labında 1 saat bekletin. Kızgın sıvı yağda kızartın ve servis edin.


LEZZET ÇUVALI PATATES

PATATESLi ViNEGRET SALATA

Malzemeler (6 kişilik)
- 2 adet kırmızı pancar n 1 adet havuç
- 1 adet kırmızı soğan n 2 adet patates
- 6 adet kornişon turşu n 1 su bardağı kıyılmış lahana turşusu n Yarım su bardağı haşlanmış kuru fasulye

Sos için
- Yarım çay bardağı çiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker n Tuz, kırmızı biber

Üzerine
- Kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı: Patates, havuç ve pancarı haşlayın, kabuklarını soyun. Haşlanmış sebzeleri, salatalık turşusunu ve soğanı küp şeklinde doğrayın. Sos malzemelerini çırpın ve tüm malzemeyi harmanlayın. Kıyılmış maydanoz serperek servis edin.

Haberin Devamı

LEZZET ÇUVALI PATATES

PATATESLi KAYGANA

Malzemeler (6 kişilik)
- 4 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet yumurta
-Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
-3 çorba kaşığı un
- 1 çay kaşığı karbonat
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Kıyılmış dereotu

Hazırlanışı: Patateslerin kabuklarını soyun. Soğan ve patatesi rendeleyin. Süzgeçte bekletin ve elinizle sıkarak kaseye koyun. Harç malzemelerini ekleyin ve karıştırın. Kızgın sıvı yağa kaşıkla koyun ve çevirerek kızartın. Üzerine dereotu serperek servis edin.

LEZZET ÇUVALI PATATES

FIRINDA PATATES MUSAKKA

Malzemeler
-5 adet patates
-1 adet patlıcan
- 1 adet kuru soğan
-2 çorba kaşığı zeytinyağı
-4 diş sarımsak
-400 gr. kıyma
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı kekik
-Yarım demet maydanoz
-2 çorba kaşığı galeta unu
- Tuz, karabiber
-Yarım su bardağı sıvı yağ

Beşamel sos için
- 4 su bardağı süt
-3 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı tereyağı
-Yarım çay kaşığı muskat rendesi
-1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peynir

Hazırlanışı: Patatesleri yarım parmak kalınlığında dilimleyerek tuzlu suda 15 dakika bekletin. Zeytinyağında soğan ve sarımsağı kavurun. Kıymayı ekleyerek
5 dakika kadar daha kavurun. Salça, tuz, su ve maydanozu ekleyin, yarım saat pişirip baharatını serpin. Tavaya sıvı yağ koyun ve dilimlenmiş patlıcanları kızartın. Ayrı bir tencereye tereyağını koyun, yağ eriyince unu ekleyin ve 2-3 dakika kavurun. Sütü ilave edin ve karıştırarak muhallebi kıvamına getirin. Pişince içine muskat, karabiber ve rendelenmiş
taze kaşarı ekleyin.
Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın tepsisini yağlayın, kurulanmış patates dilimlerini dizin. Üzerine kıyma sosunu yayın ve bir kat daha patates dilimlerini koyun. Kızarttığınız patlıcanları patatesin üzerine yerleştirin. Üzerine beşamel sosu dökün. Kaşar peynirini serpin ve en üste galeta ununu kaplayarak fırında altın rengini alana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Maydanozla süsleyerek servis edin.