Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Birkaç gün sonra Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. Oruçla dinlenen midelerimiz, bayram ikramlıklarıyla şımartılacak. Her ne kadar tatlıyı sevsek de; sağlığımızı unutmadan, azar azar yemenizi öneriyorum.
Sizlerle bayramlık tariflerimi paylaşırken, sağlıklı tatlı tüketmek için önerilerde bulunacağım. Şimdiden iyi bayramlar...

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

FISTIKLI& CEViZLi BAKLAVA

Malzemeler (8-10 kişilik) n 1 kg. baklavalık yufka n 1 su bardağı erimiş tereyağı n 1 su bardağı çekilmiş fıstık içi n 1.5 su bardağı çekilmiş ceviz içi n 1 su bardağı zeytinyağı
Şerbet için
n 4 su bardağı su n 4 su bardağı toz şeker n 1 tatlı kaşığı limon suyu n 1 adet çubuk tarçın

Haberin Devamı

Şerbetin hazırlanışı: Su, çubuk tarçın ve şekeri karıştırıp, kaynatın. Kıvamını alınca limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
Baklavanın hazırlanışı: Baklava yufkalarını iki bölüme ayırın. Yağlanmış tepsiye, yufkaların arasına hafifçe tereyağı sürerek yerleştirin. Tam ortaya gelen kısma ceviz içini yayın. Kalan yufkaların da aralarına yağ sürerek döşeyin. Baklavayı dilimleyin ve hamurun üzerine zeytinyağını kızdırarak dökün. 190 derecede ısıtılan fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık şerbeti baklavanızın üzerine dökün, şerbeti iyice çekince, fıstık serperek servis edin.

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

MUHALLEBiLi TEL KADAYIF

Malzemeler (8 kişilik)
n 500 gr. tel kadayıf
n Yarım su bardağı toz şeker n 1 su barda-ğından 2 parmak eksik erimiş tereyağı
Muhallebi için
n 3 su bardağı süt
n 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi n 4 çorba kaşığı toz şeker n 2 çorba kaşığı pirinç unu n 1.5 çorba kaşığı nişasta n 1 çorba kaşığı un n 2 diş damla sakızı n 2 çorba kaşığı tereyağı

Muhallebinin hazırlanışı: Süt, pirinç unu, nişasta, un ve toz şekeri tencereye koyun. Karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Limon kabuğu rendesi, tereyağı ve dövülmüş damla sakızını ekleyerek mikserle 10 dakika çırpın.
Kadayıfın hazırlanışı: Tel kadayıfı didikleyerek tereyağı ile yağlayın. Yanmaz, geniş bir tavada kadayıf ve toz şekerini esmerleşene kadar kavurun. Yağlanmış kalıba elinizle bastırarak kadayıfın yarısını döşeyin. Hazırladığınız muhallebiyi karıştırarak 10 dakika soğutun ve kadayıfın üzerine dökün. Kalan kadayıfı aynı şekilde muhallebinin üzerine yerleştirin. Buzdolabında 1 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.

Haberin Devamı

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

ÇiKOLATALI REVANİ

Malzemeler (8 kişilik) n 1.5 su bardağı irmik n 1 su bardağı un n 1 su bardağı toz şeker n 1 paket vanilya
n 1 adet portakal kabuğu rendesi n 3 adet yumurta
n Yarım su bardağı süt n 1 su bardağı sıvı yağ
n 1 paket kabartma tozu
Şerbet için
n 2 su bardağı toz şeker n 3 su bardağı su n 1 tatlı kaşığı limon suyu
Çikolatalı krema için
n 1 su bardağı krema n Yarım su bardağı bitter çikolata
Üzeri için n Pasta süsleri veya şekerleme

Şerbetin hazırlanışı: Şeker ve suyu karıştırın. 15 dakika kaynatıp limon suyunu ilave edin, soğuması için bekletin.
Çikolata kremasının hazırlanışı: Kremayı kısık ateşte ısıtın. İçine rendelenmiş çikolatayı ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın.
Revaninin hazırlanışı: Un, kabartma tozu, irmik, vanilya ve portakal kabuğu rendesini karıştırın. Yumurtaları ayrı bir kasede toz şekerle çırpın, üzerine sütü ve sıvı yağı ekleyip irmikli karışımla beraber tüm malzemeyi birleştirin. Yağlanmış kalıba döküp, 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan revaniyi 10 dakika bekletin ve soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çekince üzerini çikolata kremasıyla kaplayın. Şekerlemelerle süsleyin. 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.

Haberin Devamı

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

iRMiKLi MEKiK

Malzemeler
n Yarım kg. irmik
n 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
n Yarım su bardağı toz şeker
n 2 su bardağı yoğurt
Şerbet için
n 2.5 su bardağı toz şeker n 2.5 su bardağı su n 1 tatlı kaşığı limon suyu n 1 tatlı kaşığı zerdeçal
Üzeri için: n Soyulmuş badem ve ceviz

Şerbetin hazırlanışı: Su, zerdeçal ve toz şekeri koyulaşana kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyerek dinlendirin.
Mekiğin hazırlanışı: Unu azar azar ekleyerek hamur malzemelerini geniş bir kaseye alıp karıştırın. Koyu bir kek hamuru kıvamını alınca, karışımı yağlanmış fırın tepsisine yayın. Baklavayı dilim şeklinde kesin ve ortalarına soyulmuş badem ve ceviz batırın. 180 derecede ısıtılmış fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkan tatlıya soğumuş şerbeti dökün. 3 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

SAFRANLI DAMLA TATLISI

Malzemeler (8 kişilik)
n 1.5 su bardağı un
n Yarım su bardağı buğday nişastası
n 2 çorba kaşığı mısır unu n 1 su bardağı yoğurt n 2 çorba kaşığı tereyağı n Yarım çay kaşığı safran
n 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Şerbet için
n 2 su bardağı toz şeker n 2.5 su bardağı su n 1 tatlı kaşığı limon suyu n 4 çorba kaşığı gül suyu n 2 su bardağı sıvı yağ

Şerbetin hazırlanışı: Su ve şekeri karıştırın, 15 dakika kaynatın. Limon ve gül suyunu ekleyin. Daha sonra soğumaya bırakın.
Hamurun hazırlanışı: Unu azar azar ekleyerek mısır unu, nişasta, tereyağı ve yoğurdu karıştırıcı yardımıyla çırpın. 1 çorba kaşığı sıcak suda safranı bekleterek rengini almasını sağlayın, karışıma ekleyin. Kabartma tozunu ilave edin. Koyu boza kıvamında bir hamur hazırlayın ve yarım saat oda sıcaklığında bekletin. Sıvı yağı iyice kızdırın.
Hamuru bir gıda poşetine koyun ve ucunu keserek, spiral şeklinde kızgın yağa dökün. Kızaran hamurları ılık şerbete atın ve şerbetini çekince servis edin.

- Tatlılarınızı yemekten 2 saat sonra yemeye özen gösterin.
- Tatlıyla beraber yoğurt yerseniz, kan şekerindeki ani yükselmeye engel olabilirsiniz.
- Tatlıyı fazla kaçırdığınız günlerde, bolca su tüketin.
- Fazla tatlı yediğiniz gün ekmek, pilav, patates ve yağlı yiyecekleri azaltın ya da hiç yemeyin.
- Eğer çok ziyarette bulunacaksanız mutlaka tadımlık rica edin.