Yaz, kış mevsim ne olursa olsun en sağlıklı tabaklardandır salatalar... Tazecik malzemeler, her evde bulunan zeytinyağı, limon, sirkeyle buluşur ve ortaya renkli, bol vitaminli bir öğün olarak konuverir.
Salata deyip geçmemek lazım. İçerisine eklenecek çeşniler salatayı en doyurucu seçenek haline getirir. Makarnalar, bulgurlar, tavuklar, balıklar, meyveler, baklagiller ve daha pek çok alternatifle ‘tek tabakta her şey’ olur. Bize gereken lif, protein, mineral hepsi salatada toplanır. Çoğu pişirilmeden hazırlandığı için de asıl muhteviyatını korur.
Doğru ve lezzetli bir salata hazırlamak için bir kaç ipucu:
* Salata malzemelerinizin taze ve beresiz olmalarına özen gösterin.
* Mevsim malzemeleriyle hazırlayın.
* Salata yapacağınız yeşillikleri mümkün olduğunca kesmeyin, elinizle parçalayın.
* Yıkanmış malzemelerinizi mutlaka kurulayın.
* Salataya koyacağınız sosu yemeden hemen önce salatanıza ekleyin.
Sebzeli pirinç salatası (6 kişilik)
Malzemeler
n 1.5 su bardağı pirinç
n 1 su bardağı bezelye
n 250 gr. börülce
n 1 adet patates
n 1 adet havuç
n 1 adet kırmızı biber
n 1 çay bardağı mısır
n 1 adet domates
Sos: n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 adet limonun suyu n 4 çorba kaşığı sirke n Yarım çay bardağı mayonez
n 1 çay kaşığı fesleğen n Tuz, karabiber
Bezelye, börülce, patates ve havucu haşlayın.
Pirinci de yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Tüm salata malzemelerini küçük küçük doğrayın. Ayrı bir kasede sos malzemelerini çırpın. Doğranmış sebzeleri, pirinci ve sosu iyice harmanlayın.
Nohut piyazı (6 kişilik)
Malzemeler
n 1 su bardağı nohut n 2 adet domates n 2 adet çarliston biber n 1 adet kırmızı biber n 1 adet kuru soğan n Yarım demet maydanoz
Sos: n 1,5 çay bardağı zeytinyağı
n Yarım çay bardağı tahin
n Yarım çay bardağı sirke
n 3 diş ezilmiş sarımsak n 1 adet limon suyu n 1 tatlı kaşığı kimyon
n Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı: Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayın; süzün. Domates, biber ve soğanı küp şeklinde doğrayın. Maydanozu kıyın ve tüm salata malzemelerini karıştırın. Sos malzemelerini ayrı bir kasede çırpın ve salatayla harmanlayarak servis yapın.
Nar ekşili biftek salatası (6 kişilik)
Malzemeler: n 1/2 kg. biftek n 1 demet kıvırcık marul n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz n 1 adet domates n 2 adet kırmızı biber n Yarım demet taze soğan n 1 adet salatalık
Sos: n Yarım çay bardağı nar ekşisi n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 çay kaşığı reyhan n Tuz, kırmızıbiber
Hazırlanışı: Salata malzemelerini yıkayıp kurulayın.
Arzu ettiğiniz büyüklükte dilimleyin. Biftekleri ızgarada çevirerek kızartın ve dilimleyin. Sos malzemelerini bir kasede çırpın. Tüm malzemeyi
harmanlayın ve ılık olarak servis yapın.
Yoğurtlu kabak salatası
Malzemeler : n 2 adet kabak
n 2 adet salatalık n 3 adet patates
n Yarım demet taze soğan
n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
Sos: n Yarım su bardağı yoğurt
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 1 tatlı kaşığı hardal n 2 adet limonun suyu n 2 çorba kaşığı sirke
n 1 adet yumurta sarısı n 3 diş ezilmiş sarımsak n Tuz, karabiber
Hazırlanışı: Kabak ve patatesi ayrı haşlayın. Patatesi küp şeklinde doğrayın. Kabak ve salatalığın kabuklarını soymadan küp şeklinde doğrayın. Maydanoz ve taze soğanı kıyın. Salata malzemelerini bir kaseye koyun. Ayrı bir kasede yumurta, sirke, hardal ve zeytinyağını çırpın. Kalan sos malzemeleriyle yumurtalı karışımı birbirine yedirin. Salata ve sosu harmanlayın. Taze soğan serperek servis yapın.
Tavuklu & rokalı kısır (6 kişilik)
Malzemeler n 300 gr. tavuk göğüs eti
n 1 su bardağı ince bulgur n 1 su bardağı haşlanmış nohut n 1 demet roka
Terbiye: n 1 çay bardağı sıvı yağ n 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
n 1 çay kaşığı pulbiber n 3 diş ezilmiş sarımsak n 1 çay bardağı süt Sos: n 1,5 çay bardağı zeytinyağı n 2 adet limon suyu n 1 tatlı kaşığı kişniş n 1 tatlı kaşığı kimyon
n Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Hazırlanışı:
Tavukları parmak şeklinde dilimleyin ve terbiye malzemelerinin içinde 2 saat bekletin. Bulgurun üzerini kapatacak kadar su koyun, 20 dakika dinlendirin. Nohutu ve sos malzemelerini bulgura ekleyin. Tavada tavukları soteleyin. Roka ve tavukları bulgura ilave edip servis yapın.