Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Yaz, kış mev­sim ne olur­sa ol­sun en sağ­lık­lı ta­bak­lar­dan­dır sa­la­ta­lar... Ta­ze­cik mal­ze­me­ler, her ev­de bu­lu­nan zey­tin­ya­ğı, li­mon, sir­key­le bu­lu­şur ve or­ta­ya renk­li, bol vi­ta­min­li bir öğün ola­rak ko­nu­ve­rir.
Sa­la­ta de­yip geç­me­mek la­zım. İçe­ri­si­ne ek­le­ne­cek çeş­ni­ler sa­la­ta­yı en do­yu­ru­cu se­çe­nek ha­li­ne ge­ti­rir. Ma­kar­na­lar, bul­gur­lar, ta­vuk­lar, ba­lık­lar, mey­ve­ler, bak­la­gil­ler ve da­ha pek çok al­terna­tif­le ‘tek ta­bak­ta her şe­y’ olur. Bi­ze ge­re­ken lif, pro­te­in, mi­ne­ral hep­si sa­la­ta­da top­la­nır. Ço­ğu pi­şi­ril­me­den ha­zır­lan­dı­ğı için de asıl muh­te­vi­ya­tı­nı ko­rur.
Doğ­ru ve lez­zet­li bir sa­la­ta ha­zır­la­mak için bir kaç ipu­cu:
* Sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni­zin ta­ze ve be­re­siz ol­ma­la­rı­na özen gös­te­rin.
* Mev­si­m mal­ze­me­leriy­le ha­zır­la­yın.
* Sa­la­ta ya­pa­ca­ğı­nız ye­şil­lik­le­ri müm­kün ol­du­ğun­ca kes­me­yin, eli­niz­le par­ça­la­yın.
* Yı­kan­mış mal­ze­me­le­ri­ni­zi mut­la­ka ku­ru­la­yın.
* Sa­la­ta­ya ko­ya­ca­ğı­nız so­su ye­me­den he­men ön­ce sa­la­ta­nı­za ek­le­yin.

Haberin Devamı

Seb­ze­li pi­rinç sa­la­ta­sı (6 ki­şi­lik)

Mal­ze­me­ler
n 1.5 su bar­da­ğı pi­rinç
n 1 su bar­da­ğı be­zel­ye
n 250 gr. bö­rül­ce
n 1 adet pa­ta­tes
n 1 adet ha­vuç
n 1 adet kır­mı­zı bi­ber
n 1 çay bar­da­ğı mı­sır
n 1 adet do­ma­tes

Sos: n 1 çay bar­da­ğı zey­tin­ya­ğı n 1 adet li­monun su­yu n 4 çor­ba ka­şı­ğı sir­ke n Ya­rım çay bar­da­ğı ma­yo­nez
n 1 çay ka­şı­ğı fes­le­ğen n Tuz, ka­ra­bi­ber

Be­zel­ye, bö­rül­ce, pa­ta­tes ve ha­vu­cu ha­şla­yın.
Pi­rin­ci de yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar haş­la­yın ve sü­zün. Tüm sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni kü­çük kü­çük doğ­ra­yın. Ay­rı bir ka­se­de sos mal­ze­me­le­ri­ni çır­pın. Doğ­ran­mış seb­ze­leri, pi­rinci ve so­su iyi­ce har­man­la­yın.

No­hut pi­ya­zı (6 ki­şi­lik)

Mal­ze­me­ler
n 1 su bar­da­ğı no­hut n 2 adet do­ma­tes n 2 adet çar­lis­ton bi­ber n 1 adet kır­mı­zı bi­ber n 1 adet ku­ru so­ğan n Ya­rım de­met may­da­noz
Sos: n 1,5 çay bar­da­ğı zey­tin­ya­ğı
n Ya­rım çay bar­da­ğı ta­hin
n Ya­rım çay bar­da­ğı sir­ke
n 3 diş ezil­miş sarım­sak n 1 adet li­mon su­yu n 1 tat­lı ka­şı­ğı kim­yon
n Tuz, ka­ra­bi­ber, pul­bi­ber

Haberin Devamı

Ha­zır­la­nı­şı: No­hu­tu ak­şam­dan ıs­la­tın ve er­te­si gün yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar haş­la­yın; sü­zün. Do­ma­tes, bi­ber ve so­ğa­nı küp şek­lin­de doğ­ra­yın. May­da­no­zu kı­yın ve tüm sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni ka­rış­tı­rın. Sos mal­ze­me­le­ri­ni ay­rı bir ka­se­de çır­pın ve sa­la­tay­la har­man­la­ya­rak ser­vis ya­pın.

Nar ek­şi­li bif­tek sa­la­ta­sı (6 ki­şi­lik)

Mal­ze­me­ler: n 1/2 kg. bif­tek n 1 de­met kı­vır­cık ma­rul n 1 çay bar­da­ğı kı­yıl­mış may­da­noz n 1 adet do­ma­tes n 2 adet kır­mı­zı bi­ber n Ya­rım de­met ta­ze so­ğan n 1 adet sa­la­ta­lık
Sos: n Ya­rım çay bar­da­ğı nar ek­şi­si n 1 çay bar­da­ğı zey­tin­ya­ğı n 1 çay ka­şı­ğı rey­han n Tuz, kır­mı­zı­bi­ber

Ha­zır­la­nı­şı: Sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni yı­ka­yıp ku­ru­la­yın.
Ar­zu et­ti­ği­niz bü­yük­lük­te di­lim­le­yin. Bif­tek­le­ri ız­ga­ra­da çe­vi­re­rek kı­zar­tın ve di­lim­le­yin. Sos mal­ze­me­le­ri­ni bir ka­se­de çır­pın. Tüm mal­ze­me­yi
har­man­la­yın ve ılık ola­rak ser­vis ya­pın.

Haberin Devamı

Yo­ğurt­lu ka­bak sa­la­ta­sı

Mal­ze­me­ler : n 2 adet ka­bak
n 2 adet sa­la­ta­lık n 3 adet pa­ta­tes
n Ya­rım de­met ta­ze so­ğan
n 1 çay bar­da­ğı kı­yıl­mış may­da­noz
Sos: n Ya­rım su bar­da­ğı yo­ğurt
n 1 çay bar­da­ğı zey­tin­ya­ğı
n 1 tat­lı ka­şı­ğı har­dal n 2 adet li­monun su­yu n 2 çor­ba ka­şı­ğı sir­ke
n 1 adet yu­mur­ta sa­rı­sı n 3 diş ezil­miş sa­rım­sak n Tuz, ka­ra­bi­ber
Ha­zır­la­nı­şı: Ka­bak ve pa­ta­te­si ay­rı haş­la­yın. Pa­ta­te­si küp şek­lin­de doğ­ra­yın. Ka­bak ve sa­la­ta­lı­ğın ka­buk­la­rı­nı soy­ma­dan küp şek­lin­de doğ­ra­yın. May­da­noz ve ta­ze so­ğa­nı kı­yın. Sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni bir ka­se­ye ko­yun. Ay­rı bir ka­se­de yu­mur­ta, sir­ke, har­dal ve zey­tin­ya­ğı­nı çır­pın. Ka­lan sos mal­ze­me­le­riy­le yu­mur­ta­lı ka­rı­şı­mı bir­bi­ri­ne ye­di­rin. Sa­la­ta ve so­su har­man­la­yın. Ta­ze so­ğan ser­pe­rek ser­vis ya­pın.

Ta­vuk­lu & ro­ka­lı kı­sır (6 ki­şi­lik)

Mal­ze­me­ler n 300 gr. ta­vuk gö­ğüs eti
n 1 su bar­da­ğı in­ce bul­gur n 1 su bar­da­ğı haş­lan­mış no­hut n 1 de­met ro­ka
Ter­bi­ye: n 1 çay bar­da­ğı sı­vı yağ n 1 tat­lı ka­şı­ğı kır­mı­zıbi­ber
n 1 çay ka­şı­ğı pulbi­ber n 3 diş ezil­miş sa­rım­sak n 1 çay bar­da­ğı süt Sos: n 1,5 çay bar­da­ğı zey­tin­ya­ğı n 2 adet li­mon su­yu n 1 tat­lı ka­şı­ğı kiş­niş n 1 tat­lı ka­şı­ğı kim­yon
n Tuz, ka­ra­bi­ber, kır­mı­zıbi­ber

Ha­zır­la­nı­şı:
Ta­vuk­la­rı par­mak şek­lin­de di­lim­le­yin ve ter­bi­ye mal­ze­me­le­ri­nin için­de 2 sa­at bek­le­tin. Bul­gu­run üze­ri­ni kapatacak ka­dar su ko­yun, 20 da­ki­ka din­len­di­rin. No­hu­tu ve sos mal­ze­me­le­ri­ni bul­gu­ra ek­le­yin. Ta­va­da ta­vuk­la­rı so­te­le­yin. Ro­ka ve ta­vuk­la­rı bul­gu­ra ila­ve edip ser­vis ya­pın.