Cadde EN GÜZEL KiM?

EN GÜZEL KiM?

14.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yıllar geçti, Türk sinemasının Sultan’ı değişmedi. 1960’ları kasıp kavuran Türkan Şoray, iVillage.com sitesinin anketinde ‘en güzel’ seçildi. Peki günümüzün aktrisleri, ‘ölümsüz’ güzellerle yarışabilir mi?

EN GÜZEL KiM

- Popüler kadın portalı iVillage.com, “Sizce Yeşilçam’ın en güzel aktrisi kimdi?” diye sordu.
- Ankete 16 bin 347 kişi katıldı. Türk sinemasının ‘Sultan’ı Türkan Şoray, oyların 32.9’unu alarak ‘en güzel aktris’ seçildi.
- Yüzde 23.9 oyla Gülşen Bubikoğlu ikinci, yüzde 16.7 ile Selma Güneri üçüncü oldu.
- Yeşilçam’ın efsanevi sarışını Filiz Akın, oyların yüzde 12.3’ünü aldı ve dördüncü sıraya yerleşti.
- ‘Yeşilçam’ın en güzel 10 kadını’ listesindeki diğer isimler şöyle: Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Belgin Doruk, Hale Soygazi, Necla Nazır ve Fatma Belgen.
- Ankete katılanlara, Yeşilçam’ın kült isimleri sorulunca ortaya bu tablo çıktı. Peki, yarışa bugünün güzelleri de katılsaydı kazanan kim olurdu? Yeni güzeller, eskileri gölgede bırakabilir miydi?

ALTIN ORAN’ KRiTERLERi HALA GEÇERLi
Hasan Bülent Kahraman: Türkan Şoray, Gülşen Bubikoğlu, Filiz Akın gibi aktrisler, 50’lerde, 60’larda aile sinemasıyla öne çıkan ikonlardır. Ama yaş ortalaması 28 olan bir ülkede kimse Beren Saat varken, Gülşen Bubikoğlu’na oy vermez.
Hale Soygazi: Genç kuşak oyuncuların çoğu dizilerde oynuyor. Diziler ‘sabun köpüğü’ şöhreti veriyor. Oysa klasikler unutulmaz.
Deniz Akkaya: Bence yeni neslin de yer alması gerekirdi. Ben Beren Saat ve Melisa Sözen’i çok beğeniyorum.
Cüneyt Arkın: Gençlerden yetenekli olanlar var; iz bırakanlar, çok para kazananlar da olur. Filiz Akın, Gülşen Bubikoğlu gibi isimler de iz bırakabilir ama Türkan Şoray olamazlar.
Prof. Dr. Erol Kışlalıoğlu: Eskiden gençlik ve güzellik, sahne sanatçılarına ait olgulardı. Şimdi ilerleyen estetik cerrahiden herkes yararlanabiliyor. Zaman geçse de güzellik anlayışı değişmiyor. Leonardo da Vinci’nin ‘altın oran’ adını verdiği ölçüler geçerliliğini koruyor. Buna, yüzdeki büyük organların küçük organlarına oranı diyebiliriz.


[[Anket_1409_Anket]]



iVillage.com Türkiye, “Sizce Yeşilçam’ın en güzel aktrisi kimdi?” diye sordu. 16 bin 349 kişinin katıldığı ankette, Türkan Şoray ‘bir numara’ oldu. Gülşen Bubikoğlu, Selma Güneri ve Filiz Akın’ı, Yeşilçam’ın diğer yıldızları izledi. Biz de ünlü isimlere, “Sizce günümüzün yıldızları, benzer bir yarışmada dereceye girebilir mi?” diye sorduk.


Hasan Bülent Kahraman:
Dünyanın her ülkesinde ve genel olarak sinema dünyasında bazı suratlar ikoniktir. Zaten sinema, ‘ikon’ yaratma sanatıdır. Greta Garbo, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Grace Kelly, İngrid Bergman gibi isimler, kültürlerin üzerine çıkmıştır. Onların suratı ‘ebedi güzel’ olarak nitelendirilir. Günlük değişimlerden etkilenmezler ve aralarına girmek çok zordur. Türkan Şoray, Gülşen Bubikoğlu, Filiz Akın gibi Türk aktrisler, 50’lerde, 60’larda aile sinemasıyla öne çıkan ikonlardır. Onlarınki gündelik güzellik değildir. iVillage’te yapılan değerlendirmede ikonlar sıralanmış. Her yaş grubunu içine alan bir değerlendirme yapılsaydı, hiç şüphe yok ki bu ikonların çoğu listeye giremezdi. Yaş ortalaması 28 olan bir ülkede, Beren Saat varken kimse Gülşen Bubikoğlu’na oy vermez. Türkan Şoray, ikondur ama bugünün anlayışla ‘en güzel’ seçilmesi mümkün değil. Kültür ve eğitim düzeyi, meslek ve yaş grupları değiştikçe tercihler de değişecektir. İkonlar, güzellikte bugünkü yıldızların gölgesinde kalabilir. Ama genç yıldızların ikonlar arasına girebilmesi için çok fırın ekmek yemesi gerekir.


Ezel Akay: Bu durum seksenlerden sonraki kültürel kırılmanın etkisi. ‘Yeşilçam’ denildiği zaman akla sadece eski sinema yıldızları geliyor. ‘Yeşilçam’ kelimesi kullanılmasa ortaya farklı bir sonuç çıkardı. Yoksa dizi ya da sinemada yer almanın yıldızlaşma konusunda bir etkisi yoktur. Oyuncu, izleyicinin gözünde sahnede de, beyaz camda da, sinema perdesinde de oyuncudur; değeri azalmaz.

Prof. Dr. Erol Kışlalıoğlu
(Estetik Cerrah):

Haberin Devamı

Listedeki tüm isimler güzellik anlayışını yakalayan ‘altın oran’ ölçülerine sahip. Yeni nesil oyuncularımızın arasında da bu oranlara sahip birçok isim var. Ancak eskiler ‘Türk kadını’ diyebileceğimiz türde fiziğe sahip ve toplum hafızasında kalıcı bir yer edindikleri için seçilmiş olabilirler. Leonardo da Vinci ile popüler olan ‘altın oran’ büyüğün küçüğe oranı olarak ifade edilir. Yüz estetiğinde bu oran, büyük organların onun alt organları dediğimiz organlara oranıdır. Örneğin; yüzün, boyunun genişliğe, dudağın ve kaşların birleşim yerine oranı, burun boyunun yüzün boyuna oranı gibi. Plastik cerrahiden destek isterken, bilerek ya da bilmeyerek bu orana yaklaşmaya çalışırız.


Hale Soygazi: Kalıcı olmak kolay değil. Dikkat ederseniz, listedekiler sinemayla tanınmış isimler. Sinema çok etkili bir sanat. Bir filmi, özellikle çocukluk veya ilk gençlik yıllarında izlediyseniz, kafanıza kazınır. Genç kuşak oyuncuların çoğu dizilerde oynuyor. Diziler ‘sabun köpüğü’ şöhreti veriyor. Oysa klasikler unutulmaz.

Deniz Akkaya: Oyuncu denince akla gelen isimler oylanmış. Bence ankette yeni yıldızların da olması gerekirdi. Ben en çok Beren Saat ve Melisa Sözen’i beğeniyorum; sinemaya çok yakışıyorlar. Bugün de, listedekiler kadar mesleğine değer veren, sahip çıkan isimler var.


Cüneyt Arkın: Bir numaranın Türkan Şoray olmasına hiç şaşırmadım. Başka kim olabilirdi ki? Sinema halk sanatıdır. İzleyici, onu ağlatan, sevindiren, aşık eden Türkan Şoray’la özdeşleşti. Yeni nesil oyuncularının en büyük handikabı, televizyondan seyrediliyor olmaları. İnsanların çay içip sohbet ederken, küçük bir ekrandan dizi izlerken, kafalarında kahraman yaratmaları, o büyüyü yakalamaları zor. Genç oyunculardan yetenekli olanlar var; iz bırakanlar, çok para kazananlar da olur. Ama bir Türkan Şoray daha çıkması imkansız. Filiz Akın, Gülşen Bubikoğlu gibi isimler de iz bıraktı ama hiç biri Türkan Şoray olamadı.

Canan Yaka: Listedekiler, uzun yıllar emek vermiş, zor koşullarda, az paraya çalışmış isimler. Hayat tarzlarıyla örnek olmuş, oyunculuk dışında başka bir işle uğraşmamış kişiler. Onun için seyircinin kalbinde taht kurdular. Şimdiki oyuncular, şöhreti çok çabuk yakalıyor, sonra sönebiliyor. Türkan Şoray’ın bir numara olması çok doğal. Mesela genç kuşaktan bir isim ver deseniz, inanın ki aklıma kimse gelmez. Önemli olan yavaş yavaş bir noktaya gelebilmek.


Op. Dr. Tunç Tiryaki
(Estetik Cerrah):

Yüzdeki ideal güzellik anlayışı iki unsura dayanır. Birincisi yüzde ‘yukarı bakan üçgen’ oluşması, yani çenenin çıkık olması. Diğeriyse çene, yanak ve kaş hattının keskin olması. Gerek eski Yeşilçam yıldızlarında, gerekse günümüzün ünlü oyuncularında bu özellikler var. Hatta milyonlarca kadında var. Ama unutmamalıyız ki, güzellik anlayışının yüzde 50’sini fiziksel özellikler, yüzde 50’sini ‘algı’ oluşturur. Şoray, ideal yüz ölçülerine sahip olmasının yanı sıra, Türk halkının kafasında da ‘en güzel’ olarak konumlanmıştır.


iVillage.com’un anket sonuçları:
Türkan Şoray: Yüzde 32.9
Gülşen Bubikoğlu: Yüzde 23.9
Selma Güneri: Yüzde 16.7
Filiz Akın: Yüzde 12.3
Hülya Koçyiğit: Yüzde 4.2
Fatma Girik: Yüzde 3.6
Belgin Doruk: Yüzde 2.7
Hale Soygazi: Yüzde 2.3
Necla Nazır: Yüzde 1.3
Fatma Belgen: Yüzde 0.3