Cadde EN TATLI SiYAH LEZZET

EN TATLI SiYAH LEZZET

09.01.2014 - 19:46 | Son Güncellenme:

Maya dilinde ‘tanrıların yiyeceği’ anlamına gelen kakao, ilk çağlardan bugüne uzanan karşı konulmaz bir lezzet... Bu hafta size çikolatalı tarifler hazırladım

EN TATLI SiYAH LEZZET

İlk olarak Olmekler’in (İsa’dan önce 1200 - 500 yıllarında Orta Amerika’da hüküm sürmüş uygarlık) kullandığı tahmin edilen kakao, daha sonra Mayalar tarafından yetiştirilmiştir.
Keskin bir tada sahip kakao ağacı tohumlarını biber, mısır unu ve suyla karıştıran Olmekler, çikolatayı önce içecek olarak tüketmiş, tadı acı olan bu içkiye ‘acımsı su’ anlamına gelen ‘xococati’ adını vermişler. ‘Cocoa’ Maya dilinde ‘tanrıların yiyeceği’ anlamına geliyor. Pek çok hastalığa, güçsüzlüğe ve yorgunluğa iyi geldiği düşünülen tohumlar o kadar değerliymiş ki, uzunca bir süre alışverişlerinde para yerine kullanmışlar. İspanyolların Avrupa’ya getirdiği çikolata, şekerle tatlandırılmış ve tüm dünyanın vazgeçilmez lezzeti olmuştur.
Günümüzde farklı şekillerde tüketilen çikolatanın en kalitelisi tamamen kakao yağından üretilenlerdir. Özellikle Meksika mutfağında kakao ve çikolata çok önemli bir yere sahiptir. Tavuklu, sebzeli ve etli pek çok yemeğe, acı- çili biberle birlikte kakao eklenir.
Çikolata pek çok mutfakta; içecekten, ekmeğe, tatlıdan, şekerlemeye mis gibi kokusunu ve tadını verir, ağzımızı tatlandırır.

Haberin Devamı

ÇiKOLATALI & BALLI KURABiYE
MALZEMELER: (6 kişilik)

- 2 su bardağı
- 1 çay bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım su bardağı toz şeker
- 2 çay bardağı bal
- Yarım su bardağı erimiş tereyağı
-2 çay bardağı damla çikolata
HAZIRLANIŞI: Un, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri karıştırın. Diğer tüm malzemeyi ilave edin ve iyice yoğurun. Elinize yapışmayan, esnek bir hamur elde etmek için gerekirse azar azar un ekleyin. Yağlanmış fırın tepsisine, ceviz büyüklüğünde parçalar kopardığınız ve şekil verdiğiniz hamurları yerleştirin. 180 derecede 15 -20 dakika pişirin.


ÇiKOLATALI & FINDIKLI MUFFiN

MALZEMELER: (8 kişilik)
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 çorba kaşığı kakao n 1 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu n 1 su bardağı süt n 1 adet yumurta n 1.5 çay bardağı sıvı yağ n Yarım su bardağı damla çikolata n Yarım su bardağı fındık içi
Üzerine: Ceviz içi
HAZIRLANIŞI: Fırınınızı 160 derecede ısıtın. Un, karbonat, kabartma tozu, rendelenmiş portakal, toz şeker, fındık içi, çikolata ve kakaoyu harmanlayın. Sıvı yağ, yumurta ve sütü çırpın. Tüm malzemeyi birleştirin. Kağıt ya da muffin kalıbınızı yağlayın. Hamuru kalıbın yarısına gelecek şekilde paylaştırın. İyice kabarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Haberin Devamı

ÇiKOLATALI & MUZLU KEK

MALZEMELER: (6 kişilik)
- 1.5 su bardağı un
-1 su bardağı toz şeker
-3 adet yumurta
-4 çorba kaşığı kakao
-1 tatlı kaşığı karbonat
-Yarım çay bardağı süt
-Yarım su bardağı parçalanmış çikolata
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-2 adet muz
-1 tatlı kaşığı limon rendesi

HAZIRLANIŞI
: Fırınınızı 160 derecede ısıtın. 2 yumurta sarısı, sıvı yağ, süt ve ezilmiş muzu iyice karıştırın. Yumurta aklarını kar haline gelene dek çırpın. Toz şeker, un, kakao, karbonat ve çikolatayı yavaşça birleştirin. Karışımı yağlanmış kek kalıbına boşaltın. Üzerine ceviz serpip yaklaşık 1 saat fırınlayın. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın.

ÇiKOLATALI & PEKMEZLi SARMA

MALZEMELER: (6 kişilik)

- Yarım su bardağı mısır unu
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı pekmez
- 1 çay bardağı erimiş tereyağı
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz

Üzerine:
- Yarım su bardağı erimiş tereyağı
-1 su bardağı rendelenmiş çikolata
-1 çorba kaşığı tarçın
n Yarım su bardağı toz şeker

Servis için
: Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI
: Mayayı toz şekerle beraber ılık suda eritin. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamur malzemelerini karıştırın. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamuru 2 parçaya bölün ve unlanmış tezgahta yarım parmak kalınlığında açın. Üzerine erimiş tereyağı sürün. Çikolata, tarçın ve toz şekeri serpin. Hamuru rulo şeklinde sarın ve dilimleyerek yağlanmış tepsiye koyun. Hamuru pişirmeden önce oda sıcaklığında 40 dakika dinlendirin. 190 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Pudra şekeri serperek servis yapın.

Haberin Devamı

EBRU OMURCALI