Cadde ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN BESLENME DAVRANIŞLARI

ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN BESLENME DAVRANIŞLARI

18.12.2013 - 19:20 | Son Güncellenme:

Ergenlik, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem. Ancak bu süreçteki gençler; düzensiz ve ayak üstü beslenme, öğün aralarında atıştırma, fast food gibi olumsuz alışkanlıklar ediniyor

ERGENLERi ANLAMA REHBERi - GENÇLERiN BESLENME DAVRANIŞLARI

Anadolu Sağlık Merkezi’nden beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, ergenlik döneminde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı: “Özellikle son 20 yılda gıda sektörü hızla büyüdü. Kalorisi yüksek yiyeceklerin çok daha kolay ve ucuza temin edilebilir olması, bu tip yiyeceklerin cazibesini artırdı. Bununla beraber porsiyonların gittikçe büyümesi, bireyleri her zaman daha fazla tüketime sevk ediyor.
Kadınların son yıllarda çalışma hayatında çok daha aktif rol almaları, toplumun beslenme davranışlarını etkiliyor. İş hayatında daha çok zaman harcayan kadınlar, hazır ve kolay yiyeceklere yöneliyor.

Haberin Devamı

Fiziksel aktivite azaldı
Yıllar geçtikçe günlük harcanan kalori miktarı da azaldı. Bireyler daha çok tüketip, daha az yakma eğiliminde. Sokakta top oynayan çocukların yerini, bilgisayar başındaki çocuklar aldı. Bu doğrultuda, özellikle büyük şehirlerdeki yapılaşma ve güvenlik zaafları, çocukların eve kapanmalarına yol açtı.
Çocuğunuzun sabah kalkıp servise biniyor, okula gidiyor ve yine okuldan servisle eve dönüyor. Yatana kadar da bilgisayar ve televizyon başında vakit geçiriyor. Yani ileride pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalacak demektir. Bu doğrultuda çocuğunuzu yapmaktan keyif alacağı egzersizlere yönlendirebilirsiniz. Bu bir spor aktivitesi olabilir ya da aile üyeleriyle yapılacak bisiklet turu. Fiziksel aktivite hem kilo vermesine hem de genel sağlığını korumasına yardımcı olacak.
Ona, sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin ne tür sonuçlar doğuracağını anlatın. Bu tip davranışları tamamen terk etmesi değil, sıklığını azaltılması beklenmeli. Yapılabilecek en güzel şey, yasak koymak yerine bu tip davranışlara ayıracak vakti bulamamasını sağlamakla olabilir.

Haberin Devamı

Diyetlere karşı uyarın
Özellikle karşı cinsin fark edilmeye başlandığı bu dönemlerde gençler kendi vücutlarıyla fazlasıyla ilgilenmeye başlıyor. Fazla kilo sorunu yaşayan gençler için kilo verme ve ince olma arayışları onları çoğu zaman popüler diyetlere yönlendiriyor. Bu diyetler, genelde etkisiz hatta tehlikeli. Özellikle büyümenin ve gelişmenin devam ettiği, kemik yoğunluğunun arttığı bu dönemde çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Kahvaltı alışkanlığı
Pek çok okul çağı çocuğu sabah kahvaltıya zaman ayırmak yerine uyumayı tercih ediyor. Genellikle okula gidip ilk iki dersi aç geçiriyor. Okulda yapılan kahvaltı sağlıksız olmakla birlikte kahvaltı saati de çoktan geçmiştir. Bu doğrultuda okul çağı gençlerinin sabah evden çıkmadan kahvaltı yapmaya özendirilmesi gerekiyor. Besleyici bir kah- valtı çocuğunuzun metabolizmasını canlandırıyor ve ona tüm gün ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı ara öğünler
Kilo almanın en büyük nedenleri, aşırı açlığa bağlı olarak metabolizma yavaşlaması ve bu açlıkla birlikte kontrolsüz yemek yeme. Bu nedenle çocuğunuzun yanında sağlıklı ara öğünler bulundurmasını sağlayın. Bu ara öğünlerin tüketilmesi kolay, besleyici, düşük kalorili ve keyifle tüketilebilecek olmasına dikkat edin. Kuru meyveler, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar gibi.

Bu tarifi deneyebilirsiniz

- 3 kaşık light yoğurt
- 8 kaşık yulaf ezmesi
- 2 kaşık ezilmiş light beyaz peynir
- 1 yumurta
- Maydanoz veya dereotu
- Tercihen pul biber
Yulaf ezmesini rondoda un haline getirin. Tüm malzemeleri karıştırın. Karışımı yağlı kağıda bir çorba kaşığı büyüklüğünde koyun. 160 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Öğle ve akşam yemeği dengesi
Eğer çocuğunuz öğle yemeğini okulda yiyorsa, akşam yemeğini buna göre planlayın. Örneğin öğle yemeğinde dana rosto, haşlama tavuk/et yemişse akşam, sebze grubundan yiyecekleri tercih edin. Aksine öğle yemeğinde sebze tüketmişse akşama et, tavuk, balık, bakliyat veya yumurta gibi seçeneklere yönelin. Bu tip beslenme, çocuğunuzun sağlıklı kalmasına ve fazla kalori almamasına yardımcı olur.”

Haberin Devamı

YARIN:ERGENLiK SiViLCELERi