Cadde ERKEK VE KADINLARIN ORTAK DERDİ - SPERM KALiTESiNi DÜŞÜREN FAKTÖRLER

ERKEK VE KADINLARIN ORTAK DERDİ - SPERM KALiTESiNi DÜŞÜREN FAKTÖRLER

15.01.2013 - 21:18 | Son Güncellenme:

Günümüzde erkeklerin üreme sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak teknoloji gösteriliyor. Cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgalar ve sıcaklık, sperm kalitesini düşürüyor

ERKEK VE KADINLARIN ORTAK DERDİ - SPERM KALiTESiNi DÜŞÜREN FAKTÖRLER

Araştırmalar radyasyon dalgaları ve cinsel bölgedeki sıcaklık artışının erkek kısırlığını doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor. Yapılan son araştırmaların sonuçlarını yorumlayan Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, “Buna göre erkeklerin wi-fi özelliği olan dizüstü bilgisayar, ısıtmalı araç koltukları ve cep telefonu gibi radyasyon dalgası yayan cihazlardan mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Teknoloji, erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
Cep telefonundan tutun da dizüstü bilgisayarlara, araçlarımızdaki koltuk ısıtma sistemlerine kadar kullandığımız teknoloji, erkek üreme sağlığını iki şekilde olumsuz etkiliyor. Birincisi; cihazlardan yayınlan elektromanyetik dalgalar, ikincisi de cihazların yaydığı sıcaklık.

Dizüstü bilgisayarı kullanırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Üreme tıbbı konusunda önde gelen dergilerden ‘Fertility and Sterility’de yayımlanan bir deneysel çalışmanın sonucuna göre; eğer bacaklar kapalı bir şekilde kucakta dizüstü bilgisayarla oturulursa 11 dakika sonra testis sıcaklığı 1 derece artıyor. Koruyucu ped kullanmak da çare değil, zira koruyucu pedle oturulduğunda da 14 dakika sonra sıcaklık 1 derece artıyor. Bacaklar açık şekilde koruyucu pedle oturulduğunda 28 dakika sonra testis sıcaklığı 1 derece artıyor. Bir düşünün kim bilgisayarı kucağına alıp 1 saatten az bir sürede bırakıyor. İşte bu sıcaklık artışı sperm kalitesini düşürüyor.

Kablosuz internete bağlı dizüstü bilgisayarıyla yapılan bir araştırma da elektromanyatik dalgaların zararını ortaya çıkarıyor. Yine yurt dışında yapılan bir araştırmada, sağlıklı 29 erkekten alınan sperm örnekleri üzerinde çalışma yapılmış. Her bir sperm örneği iki gruba ayrılarak farklı ortamlarda bekletilmiş. Örneklerin biri, oda sıcaklığındaki kablosuz internete bağlı ve aktif olarak çalışan bir dizüstü bilgisayarın 3 cm. uzağına yerleştirilerek 4 saat bekletilirken, diğer örnekse oda sıcaklığında dizüstü bilgisayardan uzakta 4 saat bekletilmiş. 4 saatin sonunda bütün sperm örnekleri tekrar incelendiğinde; radyasyon altında kalan spermlerin ileri hareketlerinde azalma, hareketsiz sperm oranında da artma tespit edilmiş. Ayrıca wi-fi’ye bağlı bilgisayara yakın duran spermlerde, yüksek oranda DNA hasarı oluştuğu gözlenmiş. DNA hasarı, olası bir bebeğin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Sıcaklık sperm kalitesini etkiler mi?
Erkeklerde sperm üretimi, vücut normal sıcaklığının 1 derece altında gerçekleşir. Yani sağlıklı sperm üretimi için erkek cinsel bölgesinin yaklaşık 35 derecelik bir sıcaklıkta olması gerekir. Cinsel bölgedeki ısı arttıkça sperm sayısı, hareketliliği ve kalitesinde azalma olur. Örneğin yurt dışında yapılan bir araştırma ısıtmalı araç koltuklarının testislerdeki sıcaklığı, vücut ısısına göre 2 derece kadar artırdığı ortaya koyuyor. Kış aylarında özellikle çok kullandığımız bu sistem çalışır vaziyette 2 saatten fazla yolculuk ettiğimizde, genital bölgedeki sıcaklık artışı 2 dereceyi buluyor. Yine kış mevsiminde ısınmak için kullanılan elektrikli battaniyelerde de bu risk var.

Haberin Devamı


Hangi meslek grupları risk altında?
Bu mantıktan yola çıkarak söyleyebiliriz ki yüksek sıcaklık altında çalışan fırıncı, seramik, cam, demir-çelik endüstrisi çalışanlarıyla tellaklar ve kaynakçılarda sperm kalitesinde sorunlar yaşanabilir. Uzun süre oturur pozisyonda kalan uzun yol şoförleri ve kimya endüstrisi çalışanları sperm kalitesi bakımından risk altında olabilir.

Haberin Devamı

YARIN: Küresel ısınma ve tarım ilaçlarındaki tehlike

Yazarlar