Cadde Eroğlu: 'Turizme tahsis edilen orman alanı 202 hektar'

Eroğlu: 'Turizme tahsis edilen orman alanı 202 hektar'

15.05.2008 - 19:09 | Son Güncellenme:

.

Eroğlu: Turizme tahsis edilen orman alanı 202 hektar

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bodrum, Marmaris, Göcek, Alanya ve Fethiye gibi doğa cennetlerinde, AKP'nin iktidara geldiği 2002 Kasım ayından bu yana 202 hektar 17 dekarlık orman arazisinin 25 turizm tesisi için yatırımcıya tahsis edildiğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da 6009.14 hektarlık orman arazisinin devredildiğini bildirdi.

Muğla CHP Milletvekili Fevzi Topuz, Bakan Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılının Kasım ayından bu yana, turizm yatırımı amacıyla doğrudan Çevre ve Orman Bakanlığı'na tahsis edilen orman arazileri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na turizm amaçlı yatırımlar için devredilen orman arazilerinin miktarını sordu.

Önergeyi yanıtlayan Bakan Eroğlu, söz konusu dönemde Türkiye genelinde 16 bin 121 yatak kapasiteli 25 turizm tesisi için 202.17 hektar orman alanının tahsis edildiğini açıkladı. Tatil köyü, 3- 4- 5 yıldızlı otel, yat çekek yeri ve spor kompleksi amaçlı kullanılacak bu tesislerdeki 6 bin 848 yatak kapasitesinin şu an faal olduğunu, 9 bin 273'ünün ise kısa süre içerisinde faaliyete geçmesinin öngörüldüğünü bildiren Bakan Eroğlu, amaca ya da sözleşme hükümlerine aykırı kullanıldığı gerekçesiyle tahsisi iptal edilen orman arazisi bulunmadığını kaydetti. Tahsis edilen orman alanlarının büyük çoğunluğunun Bodrum, Marmaris, Gökova, Göcek, Fethiye, Kuşadası, Alanya ve Belek gibi doğa cennetlerinde olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da turizm yatırımı amaçlı 6009.14 hektar büyüklüğünde 26 orman arazisinin devredildiğini bildiren Bakan Eroğlu, bu arazilerden ne kadarının firmalara tahsis edildiğine yönelik soruyu ise ‘Bakanlığımın görev alanıyla ilgili değil’ diyerek yanıtsız bıraktı. Eroğlu, “Yabancı sermayeli şirketlere tahsis edilen orman arazisi sayısı ve büyüklüğü nedir? Söz konusu orman arazileri hangi bölgemizde bulunmaktadır? Yabancı tüzel kişiliğe haiz şirketlere tahsis edilen orman arazisi sayısı ve büyüklüğü nedir? Söz konusu orman arazileri hangi bölgemizde bulunmaktadır?” şeklindeki soruya ise “Yabancı şirketlere, yabancı tüzel kişiliği haiz şirketlere idaremizce doğrudan tahsis edilen orman arazisi bulunmamaktadır” yanıtını verdi.