Cadde EYVAH 35 OLDUM!

EYVAH 35 OLDUM!

13.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kadınların çoğunda görülen orta yaş bunalımı, ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor. Yaşlılığın getirdiği fiziksel değişimlere üzülüyor ve “Hayat ellerimden gidiyor” diyorsanız bunalımın eşiğinde olabilirsiniz

EYVAH 35 OLDUM

Nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, orta yaş sendromunu değerlendirdi. Orta yaş denilen 35’li yaşlar, genel olarak hayatın düzene oturduğu ve belki de istenilen hedeflere ulaşılan bir dönemi işaret eder. Kişi yaptıklarını gözden geçirmeye ve sorgulamaya başlar. Kadınlar, erkeklere göre daha duygusal oldukları için bu dönemde daha hassas olabilirler. Orta yaş bunalımının nedeni tam olarak bilnmesede en büyük sorumlu hormonlar olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Sendromun belirtileri
Orta yaş bunalımında her kadın aynı belirtileri göstermeyebilir. Ancak yaşanılan duygu karmaşası herkesin ortak şikayetidir.
Kişi yaşamını sorgulamaya, yaptıklarını ve yapamadıklarını gözden geçirip pişmanlık duymaya başlayabilir. Yapmak istediği şeyler için çok geç kaldığını, yeterince genç olmadığını düşünebilir. Bazı kadınlarda kriz etkisiyle cinsel isteksizlik yaşanabilir. Kadın, yaşla gelen fiziksel değişimlerden mutsuz olup artık beğenilmeyeceğini düşünmeye başlar. Bazı kadınlarsa tam tersine “Ben hâlâ güzelim” mesajı vermek için kendisinden yaşça küçük erkelerle birlikte olur. Bu dönmede kadınlarda yaşlanmaya bağlı olarak kilo alma, saç dökülmesi ve beyazlaması, ciltte sarkmalar görülebilir. Bu durum beğenilmeme korkusunun daha yoğun yaşanmasına yol açar. Çoğu kadın bu dönemde güzelleşmek için yaşlanmayı geciktirici tedavilere yani estetik ameliyatlara başvurabilir. Giydiği kıyafetler daha frapan olabilir.
Duygu karmaşası, aile düzenini de bozabilir. Kadınlar çocuklarını ve eşlerini bir yana bırakarak hayatı daha yoğun ve yüksek tempoda yaşamak isteyebilirler. Bu dönemde ayrılıklar ve boşanmalar sıkça görülür. Orta yaş sendromu, dış görünüşüne fazlaca önem veren kadınlarda daha sancılı geçebilir.
Birey orta yaşa kadar, hayatında koyduğu hedeflere ulaşamadıysa, tatmin olduğu, mutlu bir yaşam sürmüyorsa 35-45 yaşları arasında böyle bir krize yakalanma ihtimali yüksektir. Hedefler, beklentiler işle, eşle, çocukla ilgili olabilir.
Bu durumu en çok eşi ya da partneri tarafından beğenilmediği hissi tetikler. Aynı zamanda iş yerinde kariyer olarak istediği konumda olamaması, 40 yaşına kadar evlenmemiş olması ya da evli olup çocuğunun olmaması, aldatılmak orta yaş bunalımını ortaya çıkaran nedenlerlerdir.

Bu dönem nasıl atlatılabilir?
Bu dönemde evli olan çiftler daha çok birlikte vakit harcamalıdır. Kişi yaşadığı fiziksel değişimleri olağan kabul etmeli, bu durumu yaşamın getirisi olarak görmelidir. İlgiyi başka yönlere çekecek hobiler yardımcı olacaktır. Daha güzel görünmek adına bir şeyler yapılabilir fakat bu ‘yaşlanmıyorum’ mesajı vermek için olmamalıdır. Kişi, yaşadığı sorunların üstesinden gelemiyorsa mutlaka psikolojik yardım almalıdır.