Cadde FAS MUTFAĞI’NDA AKDENiZ ETKiSi

FAS MUTFAĞI’NDA AKDENiZ ETKiSi

03.08.2011 - 19:20 | Son Güncellenme:

Kuskus Fas mutfağının baş tacıdır. Özellikle Ramazan’da, salatayla başlayan yemeği, Fas’a özel konik kapağı olan, bizim güvecimize benzer toprak kaplarda pişen ‘tajin’ izler

FAS MUTFAĞI’NDA AKDENiZ ETKiSi

Fas, Arap ve Berberi kültürüyle harmanlanmış, Akdeniz etkisinin hissedildiği bir mutfaktır. Taze meyve ve sebzelerin yanında, kuzu eti, tavuk, deve ve tavşan eti tüketilmektedir. Deniz ürünleriyle hazırlanmış yemekler, kuskuslar önemli bir yer teşkil eder. En çok kullanılan baharatlar; tarçın, kimyon, zerdeçal, zencefil, safran ve kişniştir. Ayrıca gün boyu ferahlatan etkisiyle nane çayı vazgeçilmez içecekleridir. Ramazan boyunca tüketilen tatlı şibakya ve sellou geleneksel tatlılarındandır.


Kuskuslu dana tajin

Malzemeler (4 kişilik):
* 1 kg. dana kuşbaşı
* 15 adet arpacık soğan
* 4 diş sarımsak
* 1/2 çay kaşığı safran
* 1 çay kaşığı zerdeçal
* 1 çay kaşığı zencefil
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 1/2 çay kaşığı tarçın
* 5 dal taze kişniş ya da 1 çay kaşığı kişniş tozu

Kuskus

* 2 su bardağı kuskus
* 1 tatlı kaşığı zerdeçal
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 3.5 su bardağı su

Haberin Devamı

Hazırlanışı:
Toprak kabınızı ateşe koyun ve altını açarak, 2 dakika ısıtın. Kuşbaşını tuz, zencefil ve zerdeçalla karıştırıp toprak kapta 1 çorba kaşığı sıvı yağla çevirerek 3 dakika kavurun. Küp doğranmış soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin. 1 su bardağı su koyarak kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kuskusun hazırlanışı:
Tereyağında kuskusu kavurun. Su, zerdeçal, tuz ve karabiber ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin. Kuskusu üzerine eti koyarak servis edin.


Dchicha dyal zraa çorba

Malzemeler (6 kişilik):
* 1 su bardağı buğday
* 1 adet soğan
* 3 adet domates
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı zencefil
* 1 çay kaşığı zerdeçal
* 1 çay kaşığı kırmızı biber
* 1 adet acı biber arzunuza göre üzerine; kişniş, maydanoz, tereyağı

Hazırlanışı:
Buğdayı akşamdan ıslatın ve ertesi gün 3 su bardağı suyla haşlayın, suyunu kullanmak üzere saklayın. Soğan ve domatesi küp doğrayın, tere-yağında kavurun. Haşlanmış buğday ve suyunu kavrulmuş soğan ve domatese ekleyin, 20 dakika birlikte kaynatın. Zeytinyağı ve baharatları tencerenize ilave edin. Bir taşım kaynatın. Üzeri-ne; 4 çorba kaşığı tereyağını eritin, 1 çorba kaşığı toz kişniş ekleyin, yağı köpürtün. Servis kaselerine çorbanızı koyun, üzerine erimiş tereyağı ve doğranmış maydanoz serpin.

SELLOU
Malzemeler (8 kişilik):
* 2.5 su bardağı un
* 2 su bardağı çiğ badem
* 1 su bardağı çiğ susam
* 1/2 su bardağı bal
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 3/4 su bardağı erimiş tereyağı
* 1 tatlı kaşığı anason
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* Üzerine; pudra şekeri ve badem

Haberin Devamı

Hazırlanışı:
Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Unu geniş bir fırın kabına koyun ve 5 dakikada bir karıştırarak 40 daki-ka rengi koyulaşana kadar kavurun. Teflon tavada, badem, susam ve anasonu 20 dakika, kısık ateşte kavurun. Kavrulan karışımdan 1 çay bardağı ayırın ve kalanı mutfak robotunda un gibi öğütün. Öğüttüğünüz karışıma, irice dövdüğünüz kalan bademli karışımı, tarçını, pudra şekerini, fırınladığınız unu, bal ve tereyağını karıştırın, elinizle yoğurun. Arzu ettiğiniz bir kaseye bastırarak yerleştirin. Ters çevirin, badem ve pudra şekeri serperek servis edin.


YARIN: PAKiSTAN MUTFAĞI