Cadde FELÇLiLERiN DE iHTiYACI VAR

FELÇLiLERiN DE iHTiYACI VAR

19.10.2012 - 21:30 | Son Güncellenme:

Felçli bir kadının yaşadığı fiziksel ve psikolojik sorunlar, onu cinsellikten uzaklaştırabiliyor. Oysa ki normal hayata dönüşün ilk adımlarından biri de seks yapmak

FELÇLiLERiN DE iHTiYACI VAR

Memorial Hastanesi Cinsel Sağlık Merkezi’nden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Dilek Erdoğru, inme geçiren kadınların cinsel yaşamlarını geri kazanmaları için uygulanan tedaviler hakkında bilgi verdi: “İnme, oksijenden yoksun kalan beyin hücrelerinin aniden ölmesine neden olan bir hastalık. Kan akımında azalma veya beyni besleyen arterlerde yırtılma nedeniyle meydana gelebiliyor. Felç yüzünden hayatını kaybeden kadınların sayısı, meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiren hastaların iki katı.
Felç geçirdikten sonra normal yaşama dönmenin en önemli gerekliliklerinden biri, sağlıklı cinsel yaşam. Felç sonrası cinselliğin devamı için öncelikle çiftler arasında iletişim esastır. Çoğu hasta cinsel ilişki sırasında tekrar inme geçireceğinden korkar oysa bu, doğru değildir.

Haberin Devamı

Felcin derecesi
Genellikle omurilik yaralanmasından sonraki 3-6 ay içinde hastalar tekrar adet görmeye başlar. Çoğu zaman kısırlık sorunu bu hasta grubunda yaşanmaz. Eğer tam olarak omurilik hasar görmemişse kadınlar haznelerinde kayganlaşma yaşayabilir ve seksten zevk alabilir. Omurganın üst seviyelerinde omurilik zarar görmüşse ve tam hasar varsa kayganlaşma refleksi olmaz. Ayrıca hazneyi, mesaneyi ve anüsü çevreleyen pelvis kaslarında spazm olur. Bu kadınlarda vajinal kayganlaştırıcı kremler ve spazm çözücü ilaçlar işe yarar.
Engelliler için ilişkide rahat edecekleri pozisyonları almalarını sağlayacak özel askı ve yastık sistemleri var. Omuriliğinde yaralanma olan felçli hastaların yarısı tekrar orgazm yaşayabilir. Omurilik hasarını, vücudun üst kısımlarında kadınların duyusal hissiyatını artırdığı bilinir. Bu kadınlar meme uyarılmasından ve erojen bölgelerinin okşanmasından zevk alabilir.

Haberin Devamı

Neler yapabilirsiniz?
* Cinsel aktiviteye aynı sporda olduğu gibi yavaş yavaş ısınarak başlama başlayabilirsiniz. Öpüşme, sarılma, okşama gibi.
* Sakin, baskı oluşturmayacak rahat bir ortamda cinselliği paylaşabilirsiniz.
* İdrar ya da dışkı tutamama sorunları varsa kötü sürprizlerle karşılaşmamak için ilişki öncesine idrar kesesini ve bağırsakları boşaltabilir, fazla sıvı tüketiminden kaçınabilirsiniz.
* Depresyon tedavisindeyseniz ve cinsel isteksizlik varsa ilaçlarınızın değiştirilmesini isteyebilirsiniz.
* Vajinal kuruluk varsa kayganlaştırıcı jeller kullanabilirsiniz.
* Pozisyonlarda zorluk varsa özel yastık ve askılardan faydalanabilirsiniz.

Eğitim verilmeliEngelli kızlara cinsel eğitim verilmesi çok önemli, bu şekilde cinsel istismarlardan, istenmeyen gebeliklerden korunabilir, ileride mutlu beraberlikler kurabilirler. İdrar ve dışkı kontrolünde sorun yaşayan hastalar, kateter denilen sondalar yardımıyla cinsel ilişkiden önce idrarlarını boşaltarak ve bağırsaklarının boşaldığı zamanları cinsel birleşme için tercih ederek, planlı olarak eşleriyle keyifli cinsellik paylaşabilir.

Haberin Devamı

Yardım almayı unutmayın
* Kadınların cinsel fonksiyonlarını geliştirecek, sorunları teşhis edebilecek, cinsel işlev değişikliklerini çözümleyecek tıbbi desteğe ihtiyaçları var.
* Cinsellik sadece sağlıklı bireylerin yaşadığı bir olgu değil, önemli hastalığı olan kadınların da partnerleriyle keyifli cinsel beraberlikler yaşama hakları bulunuyor.
* Bazı hastalıklar cinsel etkinliği sınırlandırabiliyor. Bu durumda hastalığın oluşturabileceği psikolojik veya mekanik sınırlamalara karşı yeni düzenlemeler yapabilirler.
* Kronik kalp, şeker, kanser ve felç hastalıkları olan kadınlar sekse karşı ilgisizdir. Bu hastalar, cinselliklerinin artık bittiği zannedebilir. Ayrıca seksin kendisi veya eşi için güvenli olmadıklarını düşünebilir. Bütün bu sebepler kadının cinsel birlikteliğini olumsuz etkiler.”

NE TÜR SORUNLAR YAŞIYORLAR?

* Cinsel istekte,
* Cinsel etkinlik sıklığında,
* Vajinal kayganlaşmada,
* Orgazm kabiliyetinde azalma.