Cadde Film gibi kaçış öyküsü!

Film gibi kaçış öyküsü!

17.06.2009 - 07:34 | Son Güncellenme:

Çocukları için Lübnan'dan Almanya'ya uzanan macera dolu bir yolculuğa atıldı

Film gibi kaçış öyküsü


Film gibi kaçış öyküsü

Songül, Almanya’ya iltica eden Lübnanlı bir gençle evlendi. Songül’ün kocası geçen ağustos ayında çocukları Zeynep (2) ve Muhammed’i (4), Lübnan’a kaçırdı. İlkinde yasal, ikincisinde kaçak yolla Lübnan’a giden genç anne, çocuklarıyla mayınlı tarladan Suriye’ye geçerken yakalandı. Suriye’de 16 gün hapis yatan Songül Swaidan, rüşvet verdiği gardiyan sayesinde ailesine ulaştı.

ALMANYA‘nın Wörth kentinde yaşayan iki çocuk annesi Songül Swaidan (29) çocuklarını kaçıran Lübnanlı kocasının izini sürdü. 72 gün çocuklarından ayrı kalan anne filmlere konu olacak bir macera ile tek başına Lübnan’a giderek çocuklarını kurtardı. Suriye’ye gizli giriş yapan Songül tutuklanarak 16 gün hapise girdi. Bir gardiyana rüşvet vererek cep telefonundan ailesine yerini bildiren Songül, Türk ve Alman elçiliklerinin çalışmasıyla kurtarılarak çocukları ile birlikte Almanya’ya geri getirildi.

Severek evlenmiştik

Lübnanlı eşi ile tanıştığında eşinin Almanya’da sığınmacı olarak yaşadığını belirten Songül, “Severek evlendik, yıllarca mutlu bir evliliğimiz oldu. Onun için kapanmıştım bile. Ailem bize ev aldı. Gerekli maddi desteği sağladı. Ancak eşim ailesinin baskısı sonucu Almanya’dan sıkıldı. Geçen yıl 19 Ağustos’ta ‘Fransa’ya su almaya gideceğim. Sınırda Araplara pasaport soruyorlar. ‘Çocukların pasaportlarını ver, gidip su alıp gelelim’ dedi. Gidiş o gidiş. Ertesi gün beni telefonla arayarak, ‘Biz Lübnan’dayız. Sen de gel. Artık Almanya’da yaşamak istemiyorum” dedi. Lübnan’da yaşamayı denedim ama ailesi bana kötü davrandı.

Çocuklarını Lübnan’dan kaçırmayı kafasına koyduğunu belirten Songül daha sonraki gelişmeleri ise şu şekilde özetledi:

Suriye’den geçtim

“Ocak ayında Lübnan’a girip otele yerleştim. Eşimi para ile kandırarak çocuklarımı görebiliyordum. Çocuklarımı kaçırırım diye çocukları tek tek getiriyordu. Bir gün toplu para vereceğim diye onu ikna ettim. İki çocuğumu da getirdi. Bana yardım edecek insanlar ayarladım. Arapça bildiğim için işimi halledebiliyordum. Bir şekilde çocuklarla birlikte kaçtım. Sınırda yakalanırız korkusu ile Suriye sınırını mayınlı bölgeden gizlice geçtik.

16 gün hapis

Askerler yakaladı. Ancak artık Suriye’deydim. Sınırı kaçak girdik diye çocuklarla birlikte beni erkek hapishanesine götürdüler. Ellerim ve ayaklarım kelepçeli her gün mahkemeye getirip götürdüler. Dört cezaevi ve iki kadın evi değiştirdik. 16 gün hapis kaldım. Bir gardiyana rüşvet vererek cep telefonu ile aileme haber verdim. Ağabeyim bütün imkanları ile yardım etti. Alman ve Türk elçileri devreye girdi. Bir gün yine mahkemeye götürülürken bir kişi gelip, ‘Korkma, Türk elçiliğindenim. Seni kurtaracağız’ dedi. Hatay üzerinden çocuklarımla Almanya’ya döndüm. Derhal boşanma davası açtım”