Cadde Fransa'da "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri başladı

Fransa'da "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri başladı

30.06.2009 - 19:06 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fransa’da "Türkiye Mevsimi" etkinliklerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı yapacağını söyledi

Fransada Türkiye Mevsimi etkinlikleri başladı

         Fransa’da yaklaşık 9 ay sürecek "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri bugün resmen başlatıldı.
         Günay ve Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterrand, etkinliklerin başlaması dolayısıyla ortak basın toplantısı düzenledi.
         Ertuğrul Günay, yoğun ilgi gösterilen basın toplantısında, bu etkinliklerin Fransızların bazı ön yargıları aşarak Türkiye’yi tanımalarına daha çok fırsat vereceğini söyledi.
         Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusuna dikkati çeken Güney, zengin tarihi ve kültürüyle birlikte Türkiye’nin çağdaş gelişiminin bu etkinliklerle Fransızlara anlatılacağını söyledi.
         Etkinliklerin iki ülke arasındaki alışveriş ve birliktelikleri teşvik edeceğini kaydeden Günay, yeni işbirliklerine de temel atılacağını kaydetti.
         Türkiye ile Fransa arasındaki tarihi ilişkilere atıfta bulunan Günay, bugün için de Türkiye ve Fransa’nın ekonomik alandaki yakın işbirliğine dikkati çektikten sonra Fransa’dan geçen yıl Türkiye’ye 880 bin turistin gittiğini ve yaklaşık 400 binin üzerinde Türk vatandaşının bu ülkede yaşadığını söyledi.
        
YUNUS EMRE’DEN ALINTI
         Basın toplantısında bir soru üzerine Günay, Yunus Emre’nin "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım" deyişine atıfta bulunarak, insanların birbirini tanımasının sorunların aşılmasına yardımcı olacağını belirtti.
         Güney, "Kültürel ilişkilerin gelişmesi, diğer sorunların da aşılmasına katkı yapacak" ifadesini kullandı.
         Fransız Bakan Mitterrand da "9 ay süren sürecek etkinliklerin ardından Fransızların ön yargıcı değişecek mi?" sorusuna, "9 ayda çocuk bile oluyor" diye esprili bir yanıt verdi.
         Bunun üzerine Günay da bir espri yaparak, "Yeni aşklara açık bir sürece girdiğimiz ortada" diye konuştu.
         Mitterrand, "Türkiye Mevsimi’nin iki ülke halklarının karşılıklı birbirini anlamalarına katkı sağlayacağını ifade etti.
         Türkiye ve Fransa’nın tarihi geçmişlerinin çok gerilere uzandığını hatırlatan Mitterrand, "Fransızlar sizin tarihinize, medeniyetinize, kültürünüze her zaman büyük saygı duymuştur" dedi.
         Fransa’da "Türkiye Mevsimi" önerisinin ilk defa Jacques Chirac tarafından Cumhurbaşkanı olduğu dönemde ortaya atıldığını hatırlatan Mitterrand, şimdiki  Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de buna destek verdiğini söyledi.
         Mitterrand, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Nuri Bilge Ceylan ve Fatih Akın gibi yazar ve yönetmenlerin Fransa’da çok yakından tanındığını belirtti ve Fransa’nın bu etkinliklere büyük önem verdiğini ifade etti.
        
ETKİNLİKLER "ANADOLU ATEŞİ" İLE BAŞLAYACAK
         Paris’in simgesi Eyfel Kulesi önündeki meydanda "Anadolu Ateşi" dans grubunun 4 Temmuzda yapacağı gösteri ve Mercan Dede’nin vereceği konser, "Türkiye Mevsimi"ndeki ilk etkinlikler olacak.
         Paris’in ünlü Louvre Müzesi’nde "Osmanlı Kaftanları" ve Grand Palais’de "Çağlar Boyu İstanbul" konulu sergiler de en önemli etkinlikler arasında yer alıyor.
         Grand Palais’deki serginin açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte yapması bekleniyor.
         Yine etkinlikler çerçevesinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, yazar Orhan Pamuk, yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e törenle kentin anahtarını verecek.
        
400’E YAKIN SANATSAL VE KÜLTÜREL FAALİYET
         Etkinlikler kapsamında Fransa’da başta başkent Paris olmak üzere Lyon, Marsilya, Strasbourg ve diğer kentlerde 400’e yakın sanatsal ve kültürel faaliyetle Türkiye tanıtılacak.
         "Türkiye Mevsimi" dolayısıyla ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda çeşitli etkinlikler de düzenlenecek.
         Fransız toplumuna, çağdaş Türkiye’nin dinamikleri, yaratıcı farklılıkları, kültür ve mirasının daha iyi tanıtılmasını amaçlayan "Türkiye Mevsimi" etkinlikleriyle iki ülke arasındaki ilişkilerin yoğunluğunun ve tarihi boyutunun öneminin de bir kez daha gösterilmesi amaçlanıyor.
         Etkinliklerin, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutuna da yeni bir ivme kazandırması planlanıyor. Etkinlikler çerçevesinde Fransa genelinde 42 sergi açılacak, Türk sineması, edebiyatı, müziği ve kültürü ayrıntılı biçimde tanıtılacak.
         Fransa’nın önde gelen şirketlerinden AXA, Areva, Total, EADS, BNP Paribas Bankası, Groupama sigorta şirketi ve Renault sponsor firmalar arasında yer alıyor.