Cadde GELENEKSEL TATLAR

GELENEKSEL TATLAR

16.10.2013 - 19:59 | Son Güncellenme:

The Marmara Pera’nın usta şefi Kurtuluş Erdemir, bugün Osmanlı mutfağının iki baştacı tarifini mutfağınıza getiriyor: Hünkar beğendi ve ayva tatlısı...

GELENEKSEL TATLAR

FINDIKLI DUT PESTiLiNE SARILI AYVA TATLISI

Haberin Devamı

MALZEMELER (4 kişilik)
-4 adet ayva (kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alınmış)
-2 adet kırmızı elma (rendelenmiş)
-250 gr. fındıklı dut pestili (6 cm. kare kesilmiş)
-4 küçük çay bardağı toz şeker
-Çeyrek limon
-1 adet karanfil

HAZIRLANIŞI: Ayvaların içlerini kaşık yardımıyla biraz daha oyun ve rendelenmiş elmayla doldurun. Ayvaları 3-4 cm. derinliğinde fırın tepsisine dizin. Her bir bardak toz şekeri ayrı ayrı ayvaların üzerine dökün. Karanfil ve limonu tepsiye koyup üzerini folyoyla iyice kapatın. 180 derecelik fırında yaklaşık 70-90 dakika pişirin. Piştikten sonra folyoyu açıp soğumaya bırakın. Sonra bir süzgeçle şurubunu ayırın. Ayvaları çatal yardımıyla ezin. Daha sonra ayvaları pestillere koyup rulo şeklinde sarın. Tekrar tepsiye dizin. Kalan şurubu üzerinde gezdirin. Tekrar 180 derecelik fırında 5-7 dakika, üzeri kapalı şekilde tutun. Soğutup servis edin. Arzuya göre yazın dondurma, kışın kaymak ve toz fıstıkla servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

HÜNKAR BEĞENDi
MALZEMELER (4 kişilik)

-500 gr. kuzu eti (but kısmından)
-3 yeşil biber
-2 domates
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 soğan
-3 diş sarımsak
-2 dal defne yaprağı
-1 çay k. tane karabiber
-Sıvı yağ
-Su

Beğendi için
-2 su bardağı süt
-5 közlenmiş patlıcan
-2.5 çorba kaşığı un
-100 gr. kaşar peyniri
-Muskat cevizi
-1 çorba kaşığı tereyağı
-Tuz

HAZIRLANIŞI: Kuzu etini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Tencereye sıvı yağı dökün ve etleri ilave ederek soteleyin. Et, suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Soğanı ve sarımsakları yemeklik doğrayıp tencereye ekleyin. Salçayı, defne yaprağını ve tane karabiberini de koyun. Biraz sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
Beğendi için unu ve tereyağını yayvan bir tencereye koyarak kavurun. Közlenmiş patlıcanı doğrayın. Unun kokusu çıkınca patlıcanları ekleyin ve karıştırın. Sütü azar azar ilave edin, bir yandan da karıştırın. Kaşar peynirini rendeleyin. Muskat cevizini de rendeleyip tuzunu atın. Rendelenmiş kaşarı koyarak karıştırın. Beğendiyi servis tabağına alın. Üzerine de etli harcı koyup, ızgara domates ve biberle servis edin.