Cadde GENÇ DAHiLERiN EĞiTiM MERKEZi

GENÇ DAHiLERiN EĞiTiM MERKEZi

19.08.2011 - 23:17 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi ve Doğa Koleji’nin işbirliğiyle kurulan İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, üstün zekalı öğrencilerin ikinci adresi oldu. Nobel ödülü alma potansiyelli öğrencilerin her biri yetenekli oldukları dalda öğretim üyelerine emanet ediliyor ve yıllık eğitimleri planlanıyor

GENÇ DAHiLERiN EĞiTiM MERKEZi

Doç. Dr. Gökhan Karabulut/ İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Koordinatörü

* Çocuk Üniversitesi Programı nasıl doğdu?
Bu projenin fikir babası İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, çocuklara ve gençlere bilimi sevdirecek bir birim kurma çalışmalarını 2010’da başlattı. Dünyada bu alandaki en iyi bilim merkezleri ve üniversiteler incelendi. Doğa Koleji’yle irtibata geçildi. İki kurumun işbirliğiyle İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi kuruldu.

* Bu eğitim çocuklara ne kazandırıyor?
Temel amaç bilimsel bilginin erişilebilirliğinin artırması, öğrencilerin ilgi duydukları bilimsel alanlarla ilgili güvenilir ve güncel bilgiyi, alanının önde gelen bilimadamlarından alması ve meslek tercihlerinde yapılan hataların önlenmesi. Bu çerçevede öğrenciler 40’tan fazla başlıkta dünyaca ünlü bilimadamlarından ders alma imkânına kavuştu. Ayrıca üniversite ortamını tanınmaları, Türkiye’nin en iyi laboratuvar ve kütüphanelerinden yararlanmaları da amaçlardan bir diğeriydi.

GENÇ DAHiLERiN EĞiTiM MERKEZi


* Çocukların burada aldığı eğitim üniversitede kredi notu olarak erken mezun olmalarını sağlayacak mı?

Haberin Devamı

Yurt dışındaki üniversitelere kabulde İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi’nin verdiği sertifikaların işe yaradığını görüyoruz. Çok yakın bir zamanda YÖK’le çalışmaları başlatıyoruz. Üniversite sayımızın artmasıyla yakın gelecekte üniversite sınavlarının ortadan kalkacağı ve üniversite kabul koşullarının üniversitelerinin kendilerine bırakılacağı tahmin edilen bir olgu. Dolayısıyla verdiğimiz sertifika yakın gelecekte Türkiye’de de üniversiteye girişte etkili olacak.

* Bu sertifika hangi ülkelerde geçerli?
İngilizce ve Türkçe hazırlanan bu sertifikalar uluslararası standartlarda düzenlenmiş olup dünyanın her yerinde geçerliliği söz konusudur.

* Eğitim ne zaman veriliyor?

Yaz okulları, kış okulları, workshoplar ve bilimsel temalı geziler düzenliyoruz. Bu yıl yaz okullarımız
27 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında üç hafta boyunca, hafta içi her gün 10.00-16.00 arasında gerçekleşti. Yani yaz okullarımız 75 saat sürdü. Kış okullarımız sömestrin ilk haftası gerçekleşiyor. Workshoplar; genellikle kış aylarında hafta sonu gerçekleştiriliyor.

* Bu programa kimler kabul ediliyor?
4-12 sınıflar arası eğitim gören bütün öğrenciler ilköğretim ve lise yaz okullarımıza katılabilir. KDV + öğle yemeği dahil üç haftalık eğitim hizmetinin bedeli bu yıl 850 TL olarak belirlendi. Her bölüme sadece 24 öğrenci kabul edildi. Öğrencilerimizin üçte biri tam burs alıyor.

* Programa kayıt olan çocuklar içinde üstün zekalıları tespit etmek gibi bir hedef var mı?
Çalışmalar sırasında öğretim üyelerimizin dikkatini çekecek ölçüde ilgi ve yeteneğe sahip öğrenciler ‘Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı’na kabul ediliyor. Bu program sayesinde genç bilim insanları mentor öğretim üyesinin yol göstermesiyle ilgi duydukları bilim alanında erken yaşta uzmanlaşmaya başlıyor.

* Çocuklar zeka testinden geçiyor mu?
İsteyen öğrenciler birimimize başvurarak, IQ’larını ölçtürebiliyor. Fakat bu her öğrenciye uygun gördüğümüz bir uygulama değil. Çocuklar arasında zekâların yarıştırılması uygun değil ancak özel bir durumu olduğu belli olan ve dolayısıyla özel eğitime ihtiyaç duyduğu düşünülen öğrencilere bu testi uygulayabiliyoruz.

* Maddi imkansızlıkları olan dahi çocukların eğitiminde nasıl bir yol izleniyor?
Maddi destek için burs başvurusunda bulunan tüm öğrencileri bu yıl Çocuk Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul ettik.

* Nobel ödülü alacak bilimadamı yetiştirme hedefinin gerçekleşmesi için dahi çocukların yönetimi açısından nasıl bir yol izleniyor?
Nobel ödülü alma potansiyeli olan öğrencilerin her biri yetenekli oldukları dalda birer öğretim üyesine emanet ediliyor ve yıllık eğitimleri planlanıyor. Bu öğrenciler son bir buçuk yıl boyunca öncelikle temel bilimler alanında dünyaca ünlü bilim insanları tarafından yetiştirilmeye başlandı. Yabancı dilleri gözden geçiriliyor; eksikler gideriliyor; İngilizce ve İspanyolca dil eğitimi alıyorlar. Örneğin resme karşı üstün yeteneği olan birkaç öğrencimiz çok ünlü bir ressamdan perspektif ve resim yapma dersi aldı.

Uğur Gazanker / Doğa Koleji,CEO

* Bu eğitim çocuklara ne kazandırıyor?
İstanbul Çocuk Üniversitesi’nde verilen eğitim sayesinde öğrencilerimiz, genç yaşlarda yetenekli oldukları alanda uzmanlaşma ve deneyim kazanma şansına sahip oluyor. Bu eğitimin, üniversitenin bir tür ön provası olduğunu söyleyebiliriz.

* Çocuklar içinde üstün zekalıları tespit etmek gibi bir hedef var mı?
Bizler için her öğrenci potansiyel olarak dünyayı iyi yönde değiştirebilecek fikirlere sahip bireylerdir. Bunu sağlayabilmek için öğrencilerin başarılı olduğu alanı veya alanları keşfedebilmek önemli.

40 ALANDA DERS
İlköğretim: Genetik, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyolojinin Renkleri, Zooloji, Yaratıcı Yazarlık, Moleküler Genetik, Nörobilim, Antik Çağlar, Botanik ve Yeşil Dünya, Adli Tıp, Arıların Gizemli Dünyası, Şans ve Olasılık, Klonlama, Üstün Yetenekli Öğrenci Zenginleştirme Programı, Geometri ve Uzamsal Algı, Yumurtanın Serüveni, Koro ve Şan Programı, Gitar Programı.
Lise: Genetik, Genomik, Nano Teknoloji, Adli Tıp, Nörobilim, Ekonomi ve Global Dünya, Küresel Rekabette Girişimcilik ve Liderlik, Nükleer Fizik.
Bilimsel temalı geziler: Bu çerçevede Nükleer fizik hocalarıyla Avrupa Parçacık Fiziği Merkezi CERN’e, Coşkun Aral ile birlikte Hindistan-Nepal’e geziler yapıldı. Sırada zooloji profesörleriyle Kenya’ya giderek dünyanın en büyük hayvan göçünün incelenmesi var.