Cadde GiRiŞiMSEL YÖNTEMLER

GiRiŞiMSEL YÖNTEMLER

18.05.2012 - 01:00 | Son Güncellenme:

Gelişmiş ülkelerde bel fıtığı tanısı alan hastaların yüzde 5’i ameliyat edilirken bu oran Türkiye’de yüzde 15. Girişimsel ağrı tedavilerinin yaygınlaşmasıyla operasyon sayısının azalması arasında doğrudan ilişki var

GiRiŞiMSEL YÖNTEMLER

Memorial Şişli Hastanesi Ağrı Polikliniği’nden anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr. Mehmet Çelik, girişimsel olarak uygulanan ağrı yöntemleri ve bel ağrılarında doğru tedavinin önemi hakkında sorularımızı yanıtladı.

Ağrı tedavileri en çok hangi hastalıklarda uygulanıyor?
Bel ağrılarından sonra en çok; baş ağrısının çeşitli tiplerinde, şeker hastalığına bağlı ayaklarda oluşan ağrı ve yanmalarda, zona sonrası inatçı hale gelen ağrılarda, damar tıkanıklığına bağlı ağrılarda, nevralji adı verilen şiddetli yüz ağrılarında, sinir hasarına bağlı diğer birçok ağrıda ve kanser ağrılarında uygulanıyor.

Tedavideki amaç nedir?

En sık uygulanan yöntem, fıtığın sinirleri sıkıştırarak ağrıya yol açtığı omurilik bölgesine çeşitli ilaçlar enjekte etmeyle basının ve ağrının ortadan kaldırılması. Bel ve boyundaki kireçlenmeler sonucu ortaya çıkan ağrılarda, iğne şeklindeki özel elektrotlarla ağrıyı ileten sinire ulaşıp yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla blokaj yapılıyor. En çok bel ve boyun fıtığında uygulanıyor. Yaklaşık 30-45 dakika süren işlem, bölgesel anestezi altında ve hasta hafif uyutularak gerçekleştiriliyor. Tüm girişimsel ağrı tedavisi yöntemleri görüntüleme kılavuzluğunda yapılıyor.

Hangi hastalarda tercih ediliyor?

Bel ağrısı için çeşitli ilaçlar kullanmış ve bundan fayda görmemiş, ayrıca fizik tedavi yöntemleriyle de ağrıda yeterli düzelme sağlanamamış, cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalara tavsiye ediliyor. Bu enjeksiyonlar, ağrının ortadan kaldırılması için uygulanmakla birlikte ağrı kaynağını ortaya çıkarmak için de yararlı.

Enjeksiyon teknikleri ağrıyı nasıl azaltıyor?

Enjeksiyonlar, ağrının ortadan kalkması için ağızdan kullanılan ilaçlardan, kalçadan veya damardan yapılan iğnelerden çok daha etkili. Çünkü ilaçlar vücudun her yerine dağılmayıp doğrudan ağrıyı oluşturan anatomik bölgelere ulaşıyor. Ağrılı bölgeye uygulanan steroid türü ilaçlar, güçlü yangı giderici etkileriyle ağrının kaynağındaki yangıyı ortadan kaldırılıyor. Ayrıca, örneğin bel fıtığında uygulanan bu tür ilaçlarla fıtığın çevresindeki ödem geriletilerek olay bölgesi rahatlatılıyor.

Enjeksiyonların tanıdaki yeri ne?

Enjeksiyonlar, tanısal olarak bel ağrısının kaynağını belirlemek için de kullanılabilir. Fiziksel muayene ve görüntüleme yöntemleriyle ağrının nedeni tam olarak ortaya konulamıyorsa, çeşitli enjeksiyonlarla ağrının belin hangi yapısından geldiği belirlenebiliyor. Bu amaçla belde yer alan çeşitli yapılara lokal anestezi ilaçları veriliyor.

Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar kimlere uygulanabilir?

Enjeksiyonlar en çok bel fıtığı hastalarında tercih ediliyor. Burada amaç, fıtık başlangıcı ya da fıtık olan disk bölgesindeki ödemi ortadan kaldırmak, disk çevresindeki şikayetleri ve olası sinir kökü basısını azaltmak. Yöntem, düşük riski ve önemli yan etkisi olmadığı için yaygın. Özellikle ilaç tedavisi, egzersiz ve fizik tedavi gibi konservatif yöntemlerle düzelme sağlanamayan disk kaynaklı bel, bacak ağrılarında tercih kullanılıyor.
Boyun ve sırt omurlarının fıtıklarında da uygulanabiliyor. İşlem sonrası hastaların büyük bölümünde ağrı tamamen yok oluyor. Düzelme sağlanamayan az sayıdaki hastada işlem tekrarlanabiliyor.