Cadde Görmezden gelin

Görmezden gelin

12.03.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bütün kızlar, çoluk çocuk toplandınız. O da ne? Çocuğunuz tırnaklarını yiyor... Sakın onu azarlamayın, unutmayın bunu dikkat çekmek için yapıyor olabilir

Görmezden gelin

Bütün arkadaşlarınız çoluk çocuk toplandınız. Herkes çocuğunun marifetlerini anlatıyor. Sizinki de hiç fena bir çocuk değil ama, o da ne? Çocuğunuz herkesin içinde burnunu karıştırıyor, üstüne üstlük bir de tırnaklarını yiyor... Hemen tepki verip dikkatleri onun üzerine çekmek yerine görmezden gelin. Unutmayın, aşırı tepki onu bundan vazgeçirmez, aksine daha sık yapmasını sağlar...
Birçok anne - baba, çocuklarının bazı davranışlarından rahatsız olur. Bunu nereden öğrendiğini bilemez ve başkalarının yanında yaptığında çok utanır. Birçok anne babanın karşılaştığı bu problemlerle siz de sık sık karşılaşıyorsanız işte bazı öneriler...

Haberin Devamı


Neler yapabilirsiniz?

Yapacağınız ilk şey bu davranışı görmezden gelmek olmalıdır. Çocuğunuzun davranışına tepki  göstermeniz bunun devam etmesine hatta sıklığının artmasına neden olabilir. Çünkü çocuğunuz bu davranışı ilgi çekmek için yapıyor olabilir.
Kendinizi ve yakın çevrenizde olan kişilerin davranışlarını inceleyin. Çocuğunuz sizi ya da bir akrabanızı örnek alıyor olabilir, siz ona bu davranışı yapmamanız gerektiğini söyledikçe çocuğunuz bu davranışı yapan diğer kişiyi düşünüp kendi aklamaya çalışacaktır.
Çocuğunuzun iyi davranışı fark ettiğinizi ona gösterin ve ödüllendirin. 
Çocuğunuz bu davranışı durdurmak için geçerli bir sebebe ihtiyaç duyacaktır. Eğer bunun için gerekli herhangi bir neden görmüyorsa asla vazgeçmeyecektir. Bu nedenle bu davranışı ortadan kaldırmak için çocuğunuzun da ilgisini çeken nedenler bulmaya özen gösterin ve onun bunları görmesi için fırsatlar yaratın. Örneğin, küçük kızınızın tırnak yemek gibi bir alışkanlığı varsa ona özendiği bir şarkıcı ya da bir başka kadının tırnaklarını örnek gösterebilirsiniz.
Eğer birden fazla düzeltmek istediğiniz davranış varsa sadece iki önemli ve kısa sürede tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini düşündüğünüz davranışlara odaklanın Tüm davranışları aynı anda yok etmeye çalışmak sadece boş yere çabalamanıza ve olumlu bir sonuç elde edememenize neden olacaktır.
Bu davranışların bir sebebi de stres olabilir. Çocuğunuzun endişeleri olabilir, kendini aile ya da okul ortamında rahat hissetmiyor olabilir. Bunları gözönüne alın ve çocuğunuzla rahat bir iletişim kurabileceğiniz ortamlar oluşturup bu durum nedenini anlamaya çalışın. Çocuğunuzla konuşurken mutlaka onunla göz kontağı kurun ve onu dinlediğinizi ona hissettirin.
Çocuğunuza seçme şansı tanıyın. Çocuğunuz bazen kendi varlığını hissetmek için güce ihtiyaç duyacaktır. Bu gücü ortaya çıkarabilmeniz için ona kendisi için karar alabilme, seçimlerini yapabilme alanı oluşturun. Örneğin, çocuğunuza kahvaltıda yemek istediği şeyi sorabilirsiniz. Kendi gücünün farkına varan çocuk kendi sorunları ile daha kolay baş edebilir.
Çocuğunuza alışkanlığını ortadan kaldırmak için yardımcı olabilecek fırsatlar yaratın. Örneğin, çocuğunuzun burnunu karıştırdığını gördünüz, hemen onu bir tuvalete yönlendirin ya da ortamda tuvalet yoksa mutlaka elini ve burnunu temizleyebilmesini sağlayın. Öğretmeni ile konuşup ondan yardım alabilirsiniz, okulda çocuğunuzun bu davranışından sonra öğretmeni onu tuvalete yönlendirirse evde ve okulda belli bir tutarlılık yakalamış olursunuz.
Davranışa olan tepkiniz mutlaka tutarlı ve mantıklı olsun, böylece çocuğunuz tepkileriniz arasında boşluklar bulamayacak ve bu boşlukları size karşı kullanamayacaktır.
Konu hakkında daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşmak için  bir uzmana aşvurun.

Haberin Devamı

Bu davranışlar neler olabilir?
Burun karıştırmak
Tırnak yemek
Parmak emmek
Diş gıcırdatmak
Kafayı ya da vücudu sallama   ya da çarpmak
Saç çekmek
Yere düşmüş yiyecekleri yemek
Tuvaletten sonra ellerini yıkamamak
Yaralarla oynamak
Nefes tutmak
Genital bölgelere dokunmak

Haberin Devamı

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİ

Haberin Devamı

Bebeklerin ilk sancısı

Diş çıkarma süreci hem bebekler hem de anne-babalar açısından zor geçiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diş Hekimi Onur Öztürk bebeklerin diş çıkarma döneminde yaşadığı sorunları ve bu dönemde anne-babaya düşen görevleri anlatıyor.

Sağlıklı bebeklerde hangi aydan itibaren diş çıkmaya başlar?

Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkarma 3 - 4 aylıkken başladığı gibi, 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması genellikle 27-29 aya kadar sürer.

 Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmekle birlikte diş çıkarIken; ishal, ateş, huzursuzluk, uykusuzluk, ağızda tükürük üretiminin artması, kulaklarını çekiştirme, yemek yemek istememe, kilo alımının yavaşlaması görülebilir. Diş çıkarma belirtileri yukarıda sayılanların bir veya birkaçı ile birlikte diş etlerinde kabarma şişme ve sonrasında dişin uç vererek görünmesidir.

Haberin Devamı

 Anne babalar, bebeğin bu dönemi rahat geçirmesi için neler yapabilir?

Bebeğin bu dönemi rahat geçirebilmeleri için aileler şunları yapabilir:
Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (muz veya havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir. Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman onu akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın. 
Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.
 Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.

Diş kaşıyıcı seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat etmek gerekir.

 Bu dönemde ortaya çıkan ağrıyı giderecek ilaçlar var mıdır?

Diğer önlemlerle beraber, bebeğinizin çok sıkıntısı varsa parasetamol işinizi kolaylaştıracaktır. Dozu için doktorunuza danışın.

 Hangi durumda doktora başvurmak gerekir?

Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve / veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkarıyorsa doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkarma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Bebekler diş çıkarırken hastalıklara daha yatkın olur ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.

Evim “Cici Evim”
80 yıldır, ürünleriyle bebeklerin eğlenceli vakit geçirmesini sağlarken aynı zamanda zihinsel ve fiziksel gelişimini de destekleyen Playskool’dan kızlara özel yepyeni bir seri... Küçük kızlar, Cici Evim ile rüya gibi bir oyun evine kavuşuyor. Rengarenk desenli kumaştan duvarları, bacası ve kapısı olan bu şirin evde kızlar en güzel evcilik oyunlarını oynayacak. 
Cici Ev Bebek Odası ise annelerine özenen minik kızların en iyi arkadaşı olacak. 

Anneler pişiriyor,  bebekler tadıyor

“Gelecek İçin Beslenmek” programını sürdüren Milupa’nın düzenlediği “Bebek Yemekleri Yarışması”nın yarın The Marmara’da yapılacak finalinde, anneler pişirecek, bebekler ve uzmanlardan oluşan jüri en iyi yemekleri seçecek.  En sağlıklı ve güzel yemekleri yapan anneler değerli hediyeler kazanacak.

Yedim,  eğlendim, öğrendim!

Pınar, Yopi ile çocuklara eğlenirken yaratıcılıklarını da geliştirebilecekleri çok güzel bir hediye sunuyor; “eğlen-öğren” oyun hamuru... Çocuklar, 6’lı Yopi paketlerinin üzerinde yapışık halde yer alan sarı, mavi, kırmızı, yeşil oyun hamurları çeşit çeşit figürler yaratacak, ayrıca paketin üstündeki plastik kalıplarla, renk renk Beyn ve Kemmik maskotları üretebilecek.

Şimdi ‘parti’ zamanı

Altı yıldır çocuk eğlence sektöründe hizmet veren, yılda 120.000 çocuğu ve ailesini ağırlayan Party Kids, üç yeni şube açtı. City’s Nişantaşı içinde yer alan “Party Kids in the City”, özel temalı doğum günü partileri;  AFM İstinye Park Çocuk Sineması arkasında yer alan “Party Kids At The Movies”de istenilen çocuk filmleriyle birlikte filmin konseptine uygun parti düzenlemesi yapılıyor.
Doğuş Otomotion’da yer alan Party Kids’te ise ilk defa hizmete sunulan “Fun & Education” konseptiyle çocuklara eğlenirken öğrenebilecekleri bir ortam yaratıyor. 

Daha rahat nefes alsın

Sunny, hava nemlendirici ürünlerine yeni anneler ile anne adaylarının beğenisini kazanacak filli ve penguenli modellerini de ekledi. Sunny’nin fil ve penguen tasarımlı hava nemlendiricilerinin özelliklerinin arasında sessiz çalışması ve enerji tasarrufu sağlaması yer alıyor. 8-14 saat kesintisiz çalışabilen ürünlerin filli modeli 39.90 YTL, penguenlisi ise 49.90 YTL’den satılıyor.

Çocuğunuz için yeni masalları siz yazın!

 E-Bebek.com, başta anne babalar olmak üzere masal anlatmayı seven herkesi yarışmaya davet ediyor. “E-Bebek.com Masal Yarışması”na katılmak için yaş, medeni durum, cinsiyet sınırlaması yok. Bir kişi, 750 kelimeyi geçmeyen bir masalla katılabilek. Katılmak isteyenlerin masallarını 1 Nisan’a dek masal@bebek.com adresine göndermeleri yeterli. 17 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında sonuçlar açıklanacak, 10 Mayıs’ta da ödül töreni yapılacak. Masalların kullanım hakkının E-Bebek.com’da olacağı yarışma sonunda birinciye 750 YTL, ikinciye 500 YTL, üçüncüye de 250 YTL’lik hediye çeki verilecek.