Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geleneksel yaz etkinliklerimizden olan İstanbul Caz Festivali, 26 Haziran’da başlıyor. Önümüzdeki salı akşamı Zorlu PSM’deki açılış konserinde, Türkiye’de cazın dev isimlerinden oluşan geniş bir kadro, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla buluşacak. Önder Focan’dan, Kerem Görsev’e, Ferit Odman’dan Okay Temiz’e kadar, 45’e yakın caz müzisyeninin bir araya gelmesi, şimdiden heyecan uyandırıyor. Festivalin devamındaki programsa, 25 yıllık tarihinde, Türkiye’den ve dünyadan sanatçılarla yeniden buluşma gibi... Nick Cave, Led Zeppelin’in usta solisti Robert Plant ve Melody Gardot gibi müzisyenler, bu isimlerden birkaçı...

CAZ VE DAHA FAZLASI

Haberin Devamı

Festivalin en cazip etkinliklerinden olduğunu düşündüğüm ‘Gece Gezmesi’, yine Kadıköy ve civarında yedi saat içinde bir konserden diğerine koşturduğumuz tatlı bir telaş vadediyor. 28 Haziran’da Kalben, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Cevdet Erek ve Taner Öngür gibi isimlerle farklı mekanlarda buluşacağımız hoş bir müzik akşamı bizi bekliyor.

17 Temmuz’a kadar İstanbul’un 27 farklı mekanında, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının yer aldığı programdan kendinize bir seçki yapabilirsiniz.

İpek Yolu ve sanat

Caz Festivali kapsamında iki yıldır gerçekleştirilen ‘Vitrin’ projesi, Türkiye’den müzisyenlerin dünyaya açılmasında önemli bir misyon üstleniyor. SOCAR Türkiye’nin desteğiyle ‘Vitrin-Türkiye Güncel Müzik Buluşması’, bu yıl 27-30 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Buluşmada, dünyadan önemli müzik kurumlarından davet edilen profesyoneller, Türkiye’nin başarılı müzisyenlerini izliyor. Ayrıca, uluslararası delegeler tarafından ‘Vitrin’e katılanlar arasından iki isme, SOCAR Türkiye ‘İpek Yolu Turne Destek Ödülü’ veriliyor. Seçilen müzisyen veya topluluklar, 2 bin 500 euro’luk ödülü uluslararası turne programında kullanabiliyor. Yani müzik, İpek Yolu’yla dünyaya taşınıyor.

Bu yıl geçtiğimiz senenin kazananları Gevende’nin solisti Ahmet Bilgiç ve saksafon sanatçısı Korhan Futacı’yla, projeye destek veren SOCAR’ın Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, Ahmet Bilgiç’le kısa süre önce evlenen Şebnem Hassanisoughi, Caz Festivali Direktör Yardımcısı Harun İzer ve İKSV ekibinden dostlarımızla bir araya geldik. Aklımda kalanları da paylaşmak istedim:

Haberin Devamı

- Azebaycan menşeili enerji şirketi olan SOCAR’ın, Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte’dan öğrendiğime göre; orada halkın müziğe ilgisi çok yüksek, özellikle caza olan talep ve Bakü’deki kulüplerin sayısı dikkate değer.

- Bilgiç’i, Tolga Karaçelik’in ödüllü filmleri ‘Sarmaşık’ ve ‘Kelebekler’in müziklerinden tanıyoruz. Oyunculuğunu hep beğendiğim Hassanisoughi’yle evlendiklerini öğrenmekse bana sürpriz oldu. Hassanisoughi’nin yeni dizi ‘Nefes Nefese’nin ara verilen çekimlerine yeniden başlayacaklarını öğreniyorum. Kayıtların temmuzda Adana’da yapılacak olması dolayısıyla da kolaylıklar diliyorum.

- En son, Onur Ünlü’nün ‘Kırık Kalpler Bankası’nın film müziklerini yapan Futacı, işinin detaylarını keyifle anlatırken, arada Ünlü’nün filmin son birkaç gününde kendisini çağırıp, “Bu gece sana uyku yok” dediğini söylemeyi de ihmal etmiyor.

Haberin Devamı

- Caz Festivali cephesindeyse, deneyiminin getirdiği bir kazanım olduğunu düşündüğüm gelişme, festivalin direktörü Pelin Opçin’in hepimizi gururlandıran Londra Caz Festivali’ne transfer olması. Dolayısıyla direktör yardımcısı Harun İzer’in görevi devralmasına hazırlık da bir yandan devam ediyor.

Hepimize müzikli günler!