Gülay Afşar

Gülay Afşar

gulay.afsar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Hekimlikte yok yoktur, hekim sadece hastaya yardımcı olur." Bu sözler damar cerrahisinde uzman bir isim olan Prof. Dr. Cafer Abbasoğlu’na ait... Onun adına, Ertuğrul Özkök’ün köşesinde tesadüf ettim. Dünyada varis konusunda özel bir tedavi olan köpük yöntemini Türkiye’de uygulayan isim olarak dikkatimi çekti. Sonrasında bir vesile oldu ve tanışma fırsatı buldum. Yalnızca tıp alanında değil, siyasetten dine kadar, hayatın birçok alanında engin bilgisiyle ve deneyimiyle ender rastlanacak bir bilim insanından sizlere de bahsetmek istedim.

Haberin Devamı

‘HEKİMLİKTE YOK YOKTUR’

Abbasoğlu, İran’da Tebriz yakınlarında dünyaya gelmiş. İlk ve orta eğitimini orada alıp, daha iyi bir eğitim almak için Almanya’ya gitmek üzere yola çıktığında önce İstanbul’a gelmiş. Kader bu ya, o dönem burada tıp eğitimi imkanını görüp, kalmaya karar vermiş ve Cerrahpaşa’dan mezun olmuş. Takip eden yıllarda önce Londra’ya sonra ABD’ye gitme şansı bulsa da, o hekim olarak Türkiye’de kalmayı tercih etmiş. İran ve Türk kültürüne hakim olurken, Batı’daki ilerlemeleri de yakından takip edebilmiş.

Türkiye’de Florence Nightingale hastanesinde kalp alanında 14 yıl Bingür Sönmez hocayla yol almış. O yıllarda Mehmet Öz’ün babası Mustafa Öz’le de çalışmış. Öz’le Mustafa Koç ‘un varis ameliyatını yapan ekipte yer almış. Tedavi ettiği isimler arasında kimler yok ki! 1998’de Aziz Nesin’i şah damarından ameliyat etmiş. 90’lı yıllarda Zeki Müren de hastalarından biriymiş. Türkiye’de nice kıymetli ismin hem doktoru hem dostu olmuş. Dostlarının tarifiyle, ‘Azeri şivesiyle en güzel İstanbul Türkçesini konuşan’ Abbasoğlu, son yıllarda daha fazla damar hastalıklarına yoğunlaşmış ve bu konudaki yeni tedavileri dünyayla aynı anda Türkiye’de uygulamaya özen göstermiş.

15 dakikada köpük tedavisi

Sözünü ettiğimiz, varis tedavisinde 15 dakikada köpük yöntemi de bunlardan biri. Amerika’da ilk kez uygulanan bu yöntemin doppler ultrason altında yapıldığı için yan tesiri bulunmuyor. Damar kurutucu ilaçlar aynı zamanda selülitlerde de kısmen azalma sağlıyor. Varis hastalığının sebebi, toplar damar tansiyonu. Son durumda, 20’nin üzerinde tedavi yöntemi bulunuyor. Hastanın yapısı ve hikayesine göre uygun tedaviyi belirlemek gerekiyor. Nitekim, önceleri varise genel cerrahlar, sonra

‘HEKİMLİKTE YOK YOKTUR’
cildiyeciler bakarken, şimdilerde damar cerrahlarının uzmanlık alanı olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Önleyici tedavi konusunda da Abbasoğlu’nun bizlere önemli uyarıları var:

- Özellikle kadınların, yüzleri için cilt bakımına önem verdikleri kadar bacak bakımına da dikkat etmeleri gerekiyor.

- Bacak bakımı, genç yaşlardan itibaren başlamalı.

- Varis, bir yüksek basınç hastalığı. Gün boyu vücuda yüklenen basınç ve ödemi azaltmak için akşamları bacaklara aşağıdan yukarıya doğru soğuk duş uygulaması ihmal edilmemeli.

- Yüzme, en etkili sporlardan biri.

- Kadınlar için hamilelik öncesinde varis kontrolü yaptırmak ve hamilelik sırasında olası hormonal değişime yönelik önlem almak, etkin bir korunma yöntemi.

Yine de, Cafer Hoca bir konuda emin konuşuyor: “Hastanın yaşı yoktur.” Öyleyse, hiçbir zaman geç değildir. Üstelik lazer tedavisi başta olmak üzere birçok yeni yöntem geliştiriliyor, hatta bunlar, kanserli hastaların lenf ödem tedavilerine kadar da uzanabiliyor. Dolayısıyla tıpta çareler tükenmiyor. Bilim insanları kaliteli yaşam için çalışmaya devam ediyor.