SALINGER’IN GİZEMİ ÇÖZÜLÜYOR MU?

“Çavdar Tarlasında Çocuklar” kitabıyla herkesin kalbine dokunan J.D. Salinger, dünyaya öfke duyan bir yazardı. Hayatının son yıllarını inzivada geçirdi, şimdiyse; ölümünden önce yazdığı metinlerin yayımlanacağı söyleniyor

Hâlâ çok satanlar listelerinde görebileceğiniz “Çavdar Tarlasında Çocuklar” kitabını 1951’de yayımladıktan sonra evine kapanan J.D. Salinger, gelmiş geçmiş en tuhaf yazarlardan biri. Bunun birkaç sebebi var: 1980’den 2010’daki ölümüne kadar röportaj vermemesi mesela... Hiç fotoğraf çektirmemesi, 1963’ten sonra kitap ya da makale yayımlamaması, kendisi hakkındaki tüm yayınları hukuki yollarla engellemeye çalışması... Yani kısacası, “yok olmak istemesi”... Anılarını kamuoyuyla paylaştığı için eski sevgilisi Joyce Maynard ile öz kızını bile hayatından çıkardı Salinger. Kızı da intikam almak amacıyla babasının biyografisini yazdı ve onun için, “Kendi idrarını içerdi ve annemle çok az sevişirdi” diye yazdı. Salinger görünmek istemedikçe konuşulur olmuştu. Hayatı kurcalandıkça kurcalanıyordu ve evet, biraz fazla “tuhaf” bir adamdı.

Son röportajı
Onunla 1980’de röportaj yapmayı başarabilen Betty Eppes, Salinger ile buluşmaları sırasında iki kez gülümsediğini belirtiyor. Biri, Eppes’in mutluluk gözyaşlarını silerken; diğeri de Eppes ona “Her gün yazıyorsanız, ne üzerinde çalışıyorsunuz?” diye sorduğu zaman. Gülümseyip, “Bunu söyleyemem” demiş.

“Yabancılarla konuşmak istemiyorum”
Röportajdan sonra Salinger postaneye gider. Dönerken muhabir Eppes, bir adamın yazarı durdurduğunu ve elini koluna koyduğunu görür. Muhtemelen tokalaşmak isteyen bir okurdur. Salinger buna o kadar sinirlenir ki, geri dönüp muhabire bağırır: “Senin yüzünden tanımadığım bu adam benimle konuştu! Bundan hiç hoşlanmam. Yalnız bırakılmak istiyorum. Mahremiyet istiyorum. Fakat senin gibileri beni takip ediyor. Ben ketum bir insanım. İhlallerden hoşlanmam. Sorulardan hazzetmem. Yabancılarla konuşmak istemiyorum. Hiç kimseyle özel konuşmaktan hoşlanmıyorum. Ben bir yazarım. Bana mektup yazabilirsin. Fakat bir daha uğrama!”

Dedikodular doğruysa...
J.D. Salinger’ın biyografisini hazırlayan David Salerno ve Shane Shields, yazarın ölümünden önce bazı metinler üzerinde çalıştığını açıkladılar geçen hafta. Bu metinlerin, 2015’te yayımlanacağı söyleniyor. Dedikoduya göre Salinger yaşarken; “Çavdar Tarlasında Çocuklar” romanının (Michael Jackson kadar) meşhur kahramanı Holden Caulfield üzerine yoğunlaştığı bir metin üzerinde çalışmış. Ayrıca bir de öykü yazmış. Peki bu bilgiler doğru mu? 50 yıldır Salinger’ın yeni kitap yazdığı dedikodusu çıkar! Dolayısıyla inanmamak daha mantıklı. Fakat içimden bir ses bu kez doğru olabileceğini söylüyor. Çünkü Salinger’ın yayıncısı Terry Adams bu konuda konuşmayı reddediyor. Arkadaşları, komşuları ve aile üyeleri de... Şunu da hatırlatayım: Salinger, 1974 yılında verdiği bir demeçte yazı yazmaya devam ettiğini doğrulamıştı. Ancak “yalnızca kendisi için” yazdığını da ekleyerek...
Bakalım neler olacak?

Haberin Devamı

SALINGER’I DAHA DA TUHAFLAŞTIRAN 5 ŞEY

Haberin Devamı

1- John Lennon’ın katili Mark Chapman’ın cebinden çıkan kitabın “Çavdar Tarlasında Çocuklar” olması.
2- Gizli saklı yazdıkları yayımlanabilecek diye ölümüne sevinen hayranları.
3- Tek güncel fotoğrafında, market çıkışında fotoğraf makinesine doğru yönelttiği yumruğuyla görülmesi.
4- Sinirlenip de yazdıklarını bahçede yakmasın diye bazı gazetecilerin evinin önünde beklemekten vazgeçmesi.
5- Ölümünden sonra ona ait olduğu iddia edilen klozetin açık arttırmayla satılması.

Haberin Devamı