Hacer Yeni

Hacer Yeni

yeni@doganburda.com

Tüm Yazıları

Modayı deli gibi seven ve onun sıkı takipçisi olan bir sosyalist tanıdınız mı hiç? Bunun mümkün olup olmadığını ‘Özgürlükçü Sol’ hareketinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Büşra Ersanlı’ya sormuş ve ”Tabii ki olabilir,” yanıtını almıştım.
Aynı soruyu bir de geçtiğimiz aylarda İstanbul’a gelen sol görüşlü dünyaca ünlü felsefeci Slavoj Zizek’e sormak istedim ama ne yazık ki başaramadım. Zizek; yeşil ceketi, içine giydiği safari rengi tişörtü ve yine aynı renkteki pantolonuyla hem solcu hem de o kadar stil sahibi görünüyordu ki. Soruyu soramasam da yanıtını aldım.
Peki ya Türkiye’deki sol cenahın şıklığı ne durumda? Bilmiyorum. Çünkü kimin solcu olduğunu bilemiyorum. Ama Sol’da şıklık denince aklıma gelen ilk isimlerden biri Ahmet İnsel oluyor. Aslında onda genellikle Sol’da takılmayan ”beyaz yakalı” havası var. Son zamanlarda sık sık ”İktidara gelmeden dünyayı değiştirmek mümkündür,” söylemiyle karşımıza çıkan Ahmet İnsel böyle giyinmeye ve medyada daha sık boy göstermeye devam ederse bir çeşit devrim yapıp, erkeklerin stil dünyasını değiştirebilecekmiş gibi görünüyor!
Murat Belge’nin stili kesinlikle neoliberaller ve sosyalistler üstü. Giydikleri, yerine ve zamanına göre değişiyor. Hep çok şık görünüyor. Özellikle bir takımın parçası olmayan ceketleri nasıl, nerede ve neyle giymeliyim diye düşünen erkekler lütfen Murat Belge’yi takip etsin. Alasını öğretiyor.
Aslında ceketler solcular için çok önemli ve kült bir parça. Dünyada da Noam Chomsky sıklıkla ceket giyenlerden. Tabii onun bir de hırkaları var. Chomsky hırkaları Sol gardırobun en sıcak parçaları.
Farkındaysanız kimseyi neoliberal ya da sosyalist diye sınıflayamıyorum. Ama yazdıkları ve konuştuklarıyla ”moda fikir tartışmaları”nı yürüten insanların stillerini niye hiç umursamıyoruz anlamıyorum ve artık bir de kadın bir fikir insanından bahsetmek istiyorum! Sözü Nuray Mert’in siyahlarına ve kırmızı rujuna getiriyorum. Ben Nuray Mert’i bir kez de ceket ve siyah skinny jean’le görmek istiyorum. Saçlarını dağınık bir şekilde toplamasını ve skinny jean’ini çizmelerinin içine sokmasını.
Neoliberallere gelince, stil ikonları Obama’dan birazcık ders alabilirler.

Haberin Devamı

Kim daha şık

Haberin Devamı

Sosyalist Bir Gardırop:
Sosyalistlerin daha çok sokaklarda olması gerektiğinden bu tarz, ”sokak modası”na daha yakın.
* Kahve tonlarında tüvit ya da kadife ceket. Tercihan dirsekleri yama detaylı.
* Şal yakalı bir hırka.
* Kanvas ve kadife pantolonlar.
* Altı kauçuk ya da lastik deri ayakkabılar.
* Kasket.
* Çadır.

Neoliberal Bir Gardırop:
* Sıkıcı gömlekler.
* Kumaş pantolonlar.
* Takım elbiseler.
* Converse’ler ya da beyaz spor ayakkabılar.