Cadde HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ - ANNE ADAYLARINA 5 ÖNERi

HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ - ANNE ADAYLARINA 5 ÖNERi

14.07.2014 - 21:54 | Son Güncellenme:

Yaz sıcaklarından en çok şikayet edenler hamileler oluyor. Hamilelik nedeniyle vücut ısıları artan anne adaylarına önemli tavsiyeler...

HAMİLELERE VE MENOPOZLULARA YAZ REHBERİ - ANNE ADAYLARINA 5 ÖNERi

Türk Alman Jinekoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, yaz hamileleri için sıcaklarla başa çıkabilme konusunda önerilerde bulundu...

Haberin Devamı


BOL SU İÇMEK RAHATLATIR

Gebelikte yeterli miktarda su alımı, bebek ve anne sağlığı için çok önemli. Özellikle de gebelik yaz aylarına denk geliyorsa...
Günde üç litreye yakın sıvı tüketmek, gelişebilecek birçok problemin önüne geçebilir. Kabızlık, basur ve idrar yolu enfeksiyonu bunların başında gelir.
Ayrıca sanıldığının aksine su içmek kilo alımına, ayaklarda ve yüzde ödeme yani şişmelere neden olmadığı gibi sıvı dengesinin düzene girmesini sağlayarak bu şişliklerin azalmasına yardımcı olur.


HAVUZ VE DENİZDE HİJYENE DİKKAT EDİN

Anne adaylarının deniz ya da havuza girmelerinde hiçbir sorun yok. Hamileler, doğum yapacakları güne kadar havuza ya da denize girebilir. Özellikle önerdiğimiz şey, hamilelerin mutlaka yüzme gibi vücudun tüm kaslarının çalıştığı sporları yapmaları. Bu sporlar kolay doğum yapmalarını sağlar.
Ancak düşme ve kayma gibi kazalara karşı önlem alınmalı. Kalabalık saatlerde, hijyeninden emin olmadığınız havuzlardan uzak durun.
Duştan ya da havuzdan çıktıktan sonra çok iyi kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekir.

GÜNEŞE KARŞI TEDBİRLİ OLUN

Haberin Devamı

Hamilelerin güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında güneşlenmemesinde fayda var. Bu süreçte salınımı artan bazı hormonlar, gebelerin güneş ışığına hassasiyetini artırır, özellikle yüz ve karın bölgesinde kahverengi lekelerin oluşumuna neden olur. Bu nedenle, güneşe çıkarken yüksek koruma faktörlü kremler, güneş gözlüğü ve şapka kullanmak gerekir.

PAMUKLU GİYSİ TERCİH EDİN
Hamile kadınların yaz aylarında giyimine de özen göstermesi gerekiyor. İç ve dış giyimde sentetik karışımlı giysilerden uzak durmakta yarar var. Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir.
Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi, anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan korur. Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alma ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek mümkün.
Yaz aylarında kadınlarda sık görülebilen bir hastalık da sistit denilen idrar yolları iltihabı. Özellikle hamile kadınların sistit konusunda son derece titiz davranması gerek. Aksi takdirde erken doğum olabilir.

Haberin Devamı

SİSTİT, ERKEN DOĞUM NEDENİ

Sistit, kadınlarda sık görülür çünkü mesaneden idrarı dışarı taşıyan boru çok kısa. Bu da enfeksiyonun kolayca mesaneye yayılmasına yol açar.
Sistit, sık ve ağrılı idrar yapma, idrar yaparken yanma şeklinde belirti verir. Bu şikayetlerin varlığında hekime başvurmak önemli. Çünkü sistit tedavisiz kaldığında enfeksiyonun yukarıya çıkarak böbreklere yayılma ihtimali var.
Gebelikte salınan progesteron hormonu, idrar akımını sağlayan düz kasları gevşetir. Rahimdeki büyümeye bağlı baskı bununla birleşince, gebelerin idrar yolu enfeksiyonu geçirmeleri daha da kolaylaşır. Bu dönemde geçirilen idrar yolu enfeksiyonu ile erken doğum arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmalar mevcut.

Haberin Devamı

UZUN YOLCULUKLARA DİKKAT!

Gebelik, tatil yapmaya engel değil. Ancak uzun sürecek yolculuklar dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden iki saat arayla dolaşımı düzenlemek gerekir. Bunun için yürümeyi ihmal etmeyin. Uçak yolculukları öncesinde doktor muayenesinden geçilmeli ve rapor alınmalı. Gebeliğin son zamanlarında, doğuma yakın dö- nemde uzun yolculuklar riskli olabi-leceğinden sakınılmalı.

YARIN: MENOPOZULULARA TAVSiYELER