Cadde HAYATINIZI DÜZENLEMENiN YOLLARI

HAYATINIZI DÜZENLEMENiN YOLLARI

27.07.2012 - 20:54 | Son Güncellenme:

Dr. Mehmet Öz, önümüzdeki sezon programında vereceği tavsiyeleri anlattı. Sağlıklı bir yaşama “Merhaba” demek için aşağıdaki önerilere bir göz atın

HAYATINIZI DÜZENLEMENiN YOLLARI


CADDE yazarı Dr. Hasan İnsel’in Dr. Mehmet Öz’le yaptığı sohbet devam ediyor. Öz, “‘The Dr. Oz Show’da bu senenin izleyicilerin senesi olmasını ve kişilerin kendilerine öncelik vererek, kilolarını ve sağlıklarını kontrol altına almalarını istiyoruz. Bu sene kişilere her insanın kendi sağlığını elden geçireceği yedi adımı öğreteceğiz” diyor.

BİR ARKADAŞINIZLA PAYLAŞIN
Kilo kontrolü yolunda başarıya yalnız ulaşmak zor olduğundan herkesin yanına bir arkadaş seçmesini istiyoruz. Yapılan araştırmalar, kilo kaybeden ve uzun vadede bu kilosunu koruyan kişilerin, grup olarak kilo kaybedenler olduğunu gösteriyor.

VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZİ HESAPLAYIN Vücut kitle indeksinin (VKİ) önemini öğrenin. Eğer sağlıklı bir VKİ’ye sahip değilseniz sizden vücut ağırlığınızın yüzde 10’unu kaybetmenizi istiyoruz. En çok korktuğumuz kanser, diyabet, felç ve kalp krizi risklerini azaltmak, VKİ’de düşüşle orantılı. Vücut kitle indeksi hesaplamayı doktorunuzdan veya internetten kolayca öğrenebilirsiniz.

DÜZENLİ OLARAK DOKTORUNUZA GÖRÜNÜN

Birçok kişi, düzenli doktora gitmez. Doktorunuzla düzenli bir diyaloğunuz olursa onunla dürüst bir şekilde kilo sorununuzu tehlikeli boyuta gelmeden konuşabilirsiniz. Doktora soracağınız soruları öğrenin ve tansiyon, kolesterol ve glikoz rakamlarının doğrularını bilin. Doktorunuza düzenli olarak görünmeniz, ileride olacak hastalıkları önlemenizde yararlı olacak.

AİLE GEÇMİŞİNİZİ ÖĞRENİN
Bu, tamamen koruyucu hekimlikle ilgili. Eğer aile geçmişinizi bilirseniz, hayat koruyucu tarama yöntemlerini geç kalmadan yaptırabilirsiniz. Özellikle, 60 yaşından önce ailede sık görülen hastalıkları öğrenin.

DAHA FAZLA UYUYUN
Herkesin günde en az 30 dakika daha fazla uyumasını istiyoruz. Yarım saat erken uyumaya gidin. Eğer uyku hijyenini anlarsa, Türk nüfusunun yarısı daha iyi uyuyabilir. Öncelikle odanın karanlık olduğundan emin olun. Böylelikle beyninizdeki hipofiz bezi, melatonin salgılayarak uyumanıza yardımcı olur. Oda sıcaklığının 20 dereceden yüksek olmadığına emin olun. Çorap giymeniz, vücudunuzun daha serin kalmasını sağlayacaktır. Çevredeki sesleri bloke edin. Ya çok ince bir şey ya da hiçbir şey giymeden yatın. Vücut kendini uykuda yenilediği için, uykunun kalitesi çok önemli. Cep telefonunuzun en az üç metre uzakta olduğundan emin olun. Cep telefonundan yayılan dalgalar, derin uyku ve uykunun süresini olumsuz yönde etkiler. Yedi yıldan sonra toz akarlarının sebep olacağı alerjileri önlemek için yatağınızı değiştirin. Kalçanız ve omuzlarınızın yatağın içine gömülmemesi, omurganızın düzgün olması önemli.

STRESLE BAŞETMEYİ ÖĞRENİN
Herkesin kilo almada stresin ne kadar önemli bir faktör olduğunu anlamasını istiyoruz. Stresinizi daha iyi yönetebilecek yeni ve pratik yollar öğrenin. Stres, abdominal yağ oluşumuna sebep olan nöroendokrin sistemini etkileyebilir. Dolaylı olarak çok fazla yağlı ve şekerli gıda tüketimine, harektesizliğe yol açar. Derin nefes alma egzersizleri ve beş dakika sessiz bir ortam yaratmak, sorunla başetmede yardımcı.

EGZERSİZ ALIŞKANLIKLARI EDİNİN
Haftada 5 kez, günde 30-60 dakika arasında yapılan tempolu yürüyüş, kalp hastalıkları riskini yüzde 40 oranında azaltır. Bu aktivitenin günlük rutininizin bir parçası olmasını sağlayın.

Haberin Devamı

M.Ö: Mehmet bu sene de, her sene olduğu gibi çok ilginç konuları paylaştın okuyucularımızla, seneye tekrar beraber olmak üzere hoşçakal, candan teşekkürler.
H.İ: Ben de sana çok teşekkür
ederim Hasan, seneye tekrar okuyucularımızla buluşmak üzere sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

BiTTi

Yazarlar