Cadde “HAYVANLARI ÇiZiYORUM AMA BiZi ANLATIYORUM”

“HAYVANLARI ÇiZiYORUM AMA BiZi ANLATIYORUM”

29.10.2011 - 21:25 | Son Güncellenme:

Komikaze serisinin 15’inci kitabı ‘Sosyal Hayvan’ı çıkaran Erdil Yaşaroğlu, hayvan karikatürleriyle aslında insanı anlattığını söylüyor. Yaşaroğlu yeni kitabını, espri yaparken nelere dikkat ettiğini ve eşi Begüm Kütük’ü nasıl tavladığını anlattı

“HAYVANLARI ÇiZiYORUM AMA BiZi ANLATIYORUM”


* Yıl içinde çizdiğiniz karikatürleri ‘Sosyal Hayvan’da bir araya topladınız. Neden hayvan karikatürleri çiziyorsunuz?
Her çizer kendi dünyasından bir şeyleri çizer. Benim de çocukluktan beri sevdiğim ve ilgi duyduğum konular vardı. Bunların başında hayvanlar geliyor. Diğerleriyse teknoloji, tarih ve çocuklar. Genelde karikatürler için seçtiğim konular bunlar çerçevesinde oluyor. Hayvanları çiziyorum ama aslında bizi anlatıyorum. Yeni bir şey değil. Ezop da yapmıştı. Hayvanlar üzerinden fikirlerini anlatmak daha sevimli, komik ve güzel.

* Her şeyin esprisini yapar mısınız?
Yaparım ama kendimce sınırlarım da vardır tabii. Hakaret sınırını aşmadan herkese eleştirimi yaparım, dalgamı geçerim.

* Kendinizi “Espri bulmam lazım” diye şartlandırıyor musunuz yoksa doğaçlama mı gelişiyor?
Haftada 30 küsür espri buluyorum dergi için. Bunların iyilerini seçip, 10’unu çiziyorum. Her hafta bu kadar espri bulmak için oturup çalışmam gerekiyor. Üç günüm espri bulmakla geçiyor. Eğer çalışmayıp, sadece aklıma gelenleri çizmeye kalksam, ayda en fazla 2-3 karikatür çizebilirim.

Haberin Devamı

“Çizdiklerime gülsünler istedim”
* Penguen’de genç okuyucuları bir araya getiren ‘amatör günü’nden bahsedebilir misiniz?
Haftada bir gün ‘amatör günü’ yapıyoruz. Genç çizerlerle buluşup karikatürlerine bakıyoruz ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Bir nevi okul. Biz de böyle yetişmiştik.

* Sizin “Ustam” diye adlandırdığınız karikatüristler kimler?
O kadar çok ki... Çizerliğimden daha iyi bir okurum. Okumayı öğrendiğim andan itibaren karikatürleri inceledim, en ince detaylarını didik didik ettim. Bu sayede çok şey öğrendim. Karikatürler öğretmenim oldu, çizenler de ustam. Tabii beni çok etkileyen biri var, kuzenim Varol Yaşaroğlu. Çocukken o karikatür çiziyordu; bense resim yapıyordum. Benimkilere bakıp, “Güzel” diyorlardı, onun yaptıklarını görünce gülüyorlardı. O daha eğlenceliydi. Bu yüzden ben de karikatür çizmeye başladım. Benimkilere de gülsünler diye.

* Metin Üstündağ, mizah dergilerinin yeterince okunmadığını söylemişti. Bu yönde çalışmalarınız var mı?
Penguen’in editörleri olarak dergimizin okunmasını sağlamak görevimiz. Bir karikatürist olarak da çizdiklerimize çok insan baksın isterim. Eski dergiler kadar satamıyoruz maalesef. Bizim şimdi iyi dediğimiz tirajlarla, 20 sene önce dergi kapatılırdı satmıyor diye.

Haberin Devamı

“Begüm’ü kurnazlıkla tavladım”
* Evliliğinizde bir yılı geride bıraktınız. Yeni hayatınızı nasıl anlatırsınız?
Mutluyum. Hayatımda çok şey değişmedi. Şanslıyım. Güzel, yetenekli ve akıllı bir karım var. İyi arkadaşız. Bu da aslında zor olan evlilik kurumunu kolay yaşamamıza neden oluyor.

* “Kadınlar komik erkek sever” derler. Komik olmak bu anlamda size yardımcı oldu mu? Nasıl tavladınız Begüm Hanım’ı?
Dertli dünyada yaşıyoruz. Kötülükler iyiliklerden fazla. O yüzden herkes etrafında pozitif insan ister. Ben onu mizahla değil, kurnazlıkla tavladım. Bir gün buluşup arkadaşlarımıza yemeğe gidecektik. Beni evden alacaktı. Kedileri çok sevdiğini öğrenmiştim. Evden çıkarken yanıma bir sürü yiyecek aldım ve o gelmeden mahallenin kedilerini etrafıma topladım. Karınları doyan kediler benimle oynamaya başladı. Begüm geldiğinde karşısında hayvan seven, kedilerle arkadaş, iri yarı ve sevgi dolu bir adam gördü. Orası kırılma noktası oldu sanırım.

* Bugünlerde sizi güldüren ne var?
Öyle kederli zamanlar yaşıyoruz ki... Bu aralar hiçbir şey beni güldüremiyor.

Animasyon filmi yapıyor
* Bir animasyon filmi hazırladığınızı biliyoruz. Anlatır mısınız biraz, nasıl bir film gelecek?

Yaklaşık iki senedir üzerinde çalışıyoruz, senaryoyu bitirmek üzereyiz. Sonrasında da filmin yapımına başlayacağız. 2013’te sinemalarda olmasını hedefliyoruz. Daha işin başındayız sayılır, o yüzden fazla bir şey söylemek istemiyorum.


Favorileri
En sevdiği filmler: Peter Seller’ın ‘Party’si değişmez favorilerimden biridir. ‘Wall-E’, ‘Ice Age’, ‘Spirited Away’ gibi animasyonlara bayılırım. ‘Kara Şahin Düştü’, ‘Terminatör’ gibi aksiyonları severim. ‘Baba’ serisi, ‘Dokunulmazlar’, ‘Arka Pencere’ gibi klasikleri asla unutmam. Çok film severim, ama hızlı unuturum. İsimleri de aklıma gelmez. Aklımda kalanlar bunlar...
En sevdiği müzik grupları: O andaki duygularıma göre müzik dinlerim. Arabeskten klasiğe, death metal’den Anadolu rock’a kadar her şeyi dinlerim. Son günlerde Elbow, Franz Ferdinand, The XX, Hayko Cepkin, Duman, Kazım koyuncu falan dinliyorum.
En sevdiği şarkı: ‘Senede Bir Gün’.
En sevdiği yazar: Çok sevdiğim yazarlar oldu ama en sevdiğim olmadı hiç.
En sevdiği köşe yazarı: Farklı görüşleri bir arada okumayı severim. Yılmaz Özdil’i de okurum, Çetin Altan’ı da, Fehmi Koru’yu da, Ali Bulaç’ı da. Tabii ki bunların dışında da birçok yazar var takip ettiğim. En sevdiğim yazar yok, çok sevdiğim yazılar var. O da her gün değişiyor. Bir o gazeteden çıkıyor, bir bu gazeteden...