Cadde HERKES İÇİN SINAV GÜNÜ

HERKES İÇİN SINAV GÜNÜ

21.06.2014 - 19:41 | Son Güncellenme:

Bugün ve yarın milyonlarca genç, geleceğine yön verecek LYS’ye girecek. Yıllardar hazırlandığı sınavı sağlıklı ve başarılı atlatması için anne-babalara da görev düşüyor

HERKES İÇİN SINAV GÜNÜ

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Sınavdan önce olası mide rahatsızlıklarını engellemek, sınav stresini azaltıp konsantrasyonu artırmak için beslenme düzeni önemli. Stresin de artmasıyla öğrencilerin sınav öncesi, beslenmelerine yeteri kadar önem vermediklerini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Sevil Nas, öğrencilere sınav öncesi ve sınav günü konsantrasyonu artıran beslenme tüyoları verdi:

TARÇIN ŞEKERİ DENGELER
- Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi nedeniyle tüketilmesinde fayda var. Çaylara çubuk tarçın eklenebilir ya da tarçınlı süt içilebilir. Bu kan şekerinin düşmesini engeller ve konsantrasyonu artırır.

SINAV SABAHI İLLE DE KAHVALTI
- Güne zinde ve enerjik başlamayı sağlayan en önemli öğün kahvaltıdır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Özellikle sınav sabahı yapılan kahvaltı çok önemli.

CEViZ VE FINDIK STRESi AZALTIR
- Stresin azaltılması açısından antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındıkta bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, stresin azalmasına yardımcı olur. Maydanoz, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır.
- Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi; sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olur.

TATLI UYUTUR TUZLU SUSATIR

- Sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürür. Bu durum dikkat kayması, konsantrasyon eksikliği ve uyku hali yaratır. Sınav öncesi ve sırasında öğrencilerin basit karbonhidrat içeren gıda (çikolata kaplı drajeler, şekerlemeler vs.) tüketimi yanlıştır. Tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve yemek sağlıklı bir alternatif olur.
- Sınav öncesi v esırasında çok tuzlu yiyeceklerden de uzak durulmalı. Tuz, susuzluk hissini artırabilir, sınav öncesi aşırı tüketilmemeli.

Haberin Devamı

KAHVE VE ÇİKOLATAYA DİKKAT

Haberin Devamı

Sınavların yoğun yaşandığı dönemlerde uyanık kalmak ve kendisini iyi hissetmek isteyenler, bol bol kahve ve çikolata tüketir.
Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, sınav dönemi yaşanan stresin alerjik hastalıklar ve astım başta olmak üzere birçok rahatsızlığın temelini oluşturduğunu söylüyor. Tabak şunları söylüyor:
“Yıl boyu devam eden sınav maratonu, kaygıya ve strese neden oluyor. Beslenme ve uyku düzeni değişen gençler, kahve ve çikolatayı çok tüketiyor. Aşırı stres ve kafein içeren gıdaların bu dönemde fazla tüketimine bağlı gelişen mide asit salgısının artması reflüye neden oluyor. Reflünün getirdiği sorunlar alerji ve astımı tetikliyor.”

KONSANTRASYONU SAĞLAYACAK 4 ÖNERi

Üniversite, pek çok gencin geleceğini belirleyecek. Dolayısıyla bu önemli sınav öncesi gençler stres altında...
Başarı için stres kontrolünün önemine dikkat çeken Acıbadem International Hastanesi’nden psikoloğ Ferahim Yeşilyurt, sınav boyunca öğrencilere dikkat hatalarını azaltmak için 4 öneride buldu:
1- Sınava girdiğinizde hangi alanlardaki testleri hangi sırayla çözeceğinizi belirleyin.
2- Farklı soru tiplerinden soru çözün.
3- Sınavlarda zor soru kolay soru ayrımı yapmayın. Kolay sorular, en sık dikkat hatası yapılan sorulardır.
4-Her öğrencinin dikkatinin zaman zaman dağıldığını unutmayın. Dikkatinizin dağıldı-ğını hissedince 30 saniyelik molalar verin.

Haberin Devamı

AiLENiN SÖYLEMEMESi GEREKEN 8 CÜMLE

Sınava girecek gençler kadar aileleri de telaş ve kaygı içinde. Acıbadem Adana Hastanesi’nden psikolog Göksu Telmaç, anne-babaların tüm iyi niyetlerine rağmen yaptıkları hataları ve söylenmemesi gereken 8 cümleyi hatırlattı:
1- Kuzenin dershaneye gitmeden başarılı oldu. Sen istersen ondan bile iyi olursun.
2- Sınıfta en iyi not kaç?
3- Ben senin yaşındayken böyle fırsatlarım olsaydı, nasıl başarılı olurdum bir bilsen...
4- Neden 100 değil de 95 aldın?
5- İstersen dereceye bile girersin.
6- Bu sene kesin kazanman lazım.
7- Sen çok zeki bir çocuksun.
8- Biz sana güveniyoruz, istediğin takdirde alamayacağın derece yok.