Cadde HiLTON OTELi’NiN ‘AŞK’ DOLU TARiHİ

HiLTON OTELi’NiN ‘AŞK’ DOLU TARiHİ

05.08.2010 - 00:58 | Son Güncellenme:

Türkiye ve İstanbul’un ilk beş yıldızlı oteli Hilton, şehrin yakın tarihine tanıklık etti. Bugün hâlâ yarım asır öncesinin kokusunu duyabileceğiniz otel, aynı zamanda şehrin zaman tünellerinden biri. İstanbul Life dergisi, Hilton’un ‘aşk’ dolu tarihini inceledi

HiLTON OTELi’NiN ‘AŞK’ DOLU TARiHİ

1955 Haziran ayı gazetelerinin en eğlenceli gündem maddesi, İstanbul’da açılan o görkemli otel: Hilton İstanbul. Birçok efsanevi Hollywood yıldızı İstanbul’a, bu otelin açılışı için gelmişti. Doğu’nun gizemli, hatta bilinmeyen şehri İstanbul’a böyle bir otel açılması büyük yankı uyandırdı haliyle. Aslında bu otelin temelinde ‘aşk’ vardı. Nice Türk filmi sahnesinde gördüğümüz Hilton İstanbul’un mayası aşkla tutmuştu.
“Seni n’arın n’üçte n’ilton’da bekleyeceğim” diyaloglarının öncesine, çok çok öncesine gidiyoruz. Amerika’nın ileri gelen zenginlerinden Conrad Hilton, neden gelip de İstanbul’a böyle bir otel açmış? Şehrin geleceğini ve potansiyelini mi sezmiş? Hilton, zeki bir adam; bu şehirdeki kokuyu mutlaka almıştır. Ama işin bir de duygusal boyutu var. Hilton aynı zamanda bir aşkın meyvesi.

Haberin Devamı

Zsa Zsa Gabor etkisi
İstanbul sevdalısı olmak için altı ay buranın suyunu içmek, havasını solumak yeter! Her devirde böyleydi. Savaştan kaçıp İstanbul’a sığınan Macar güzeli Zsa Zsa Gabor’un kanına anında bu güzel şehir girmiş. İstanbullu diyebileceğimiz Zsa Zsa Gabor, 1942’da nikah masasına oturttuğu Conrad Hilton’a bu şehri anlatmış da anlatmış. Dünyada şimdiki kadar popüler olmayan Boğaz şehrine Gabor’un aşkı sayesinde Hilton açılmış. Çift daha sonra boşandı ama aşklarının ve nice büyük aşkların müzesi olarak Hilton İstanbul kaldı.
Boğaz’ın en güzel noktalarından birine konumlanan otel 1952 yılında Amerikalı mimarlar Skidmore, Owings ve Merrill tarafından tasarlanıyor. Bu mimarlara ise Türkiye’den Sedad Hakkı Eldem danışmanlık yapıyor. Dev bir dikdörtgenler prizması olarak inşa edilen yapı çevresinin de boş olmasıyla adeta şehri ve Boğaz’ı kucaklıyor. İlk önce 278 oda ile hizmete giren otele 1966 yılında 150 oda daha eklendi. Günümüzde otel bünyesinde toplam 499 oda bulunuyor.

Haberin Devamı

Açılışa Hollywood’dan isimler katıldı
Otelin açılış töreni o zamanlar için oldukça havalıydı. Hollywood’dan İstanbul’a gelen uçakta Sonja Henie, Ann Miller, Diana Lynn, Mona Freeman, Elaine Shepard gibi kapak kızı olmuş ünlü isimler vardı. Hürriyet gazetesinin manşeti, “İstanbul dün tanınmış sinema yıldızlarının istilasını uğradı” şeklindeydi. 11 Haziran 1955 günü fotoğraf makinelerinin flaşları, otelin ilk genel müdürlüğünü üstlenen Rudy Basler ve Conrad Hilton’un üzerinde patlıyordu. İkili zarif bir şekilde ev sahipliği yapıyordu. Dönemin valisi Fahrettin Kerim Gökay’ın da bu ev sahipliğindeki rolünden bahsetmezsek ayıp ederiz. Yarım asırlık bir tarih dile kolay.

KİMLER KONAKLADI?
John Kennedy, Bill Clinton, Pavarotti, Enrico Macias, Henry Ford, David Rockefeller, Frank Sinatra, Tina Turner, Sophia Loren, Michael Douglas, Silvio Berlusconi, Prens Charles, George Bush, Antonhy Quinn, Danny Kaye, Muhammed Ali, Ürdün Kralı Hüseyin.