Cadde Hollywood yıldızı Angelina Jolie zirveye damgasını vurdu

Hollywood yıldızı Angelina Jolie zirveye damgasını vurdu

12.06.2014 - 09:19 | Son Güncellenme:

Londra’da toplanan “ Savaşta Kadına Tecavüz ve Cinsel Şiddete Son” uluslararası zirvesine Angelina Jolie damgasını vurdu.

Hollywood yıldızı Angelina Jolie zirveye damgasını vurdu

Güzel aktris, kadınlara tecavüz eden, cinsel şiddet uygulayanların peşinde oldukları mesajını Verdi. Aralarında Türkiye’Nin de bulunduğu 100’den fazla ülke zirveye katıldı. Ingiliz Dışişleri Bakanı William Hague, 3 günlük zirveye Jolie ile birlikte ev sahipliği yapıyor

Haberin Devamı

Başkentin doğusunda Excel merkezinde toplanan ve 3 gün sürecek zirvede Dışişleri Bakanı William Hague evsahipliği yaparken, tüm gözler Birleşmiş Milletler Mülteciler Yükerk Komisyoonu iyi niyet elçisi Angelina Jolie’deydi. Dışişleri Bakanı Hague ile birlikte evsahipliğini üstlenen Jolie, savaş ve iç karışıklık yaşanan bölgelerde kadınlara cinsel şiddet ve taciz uygulayanların peşinde olduklarını vurgulayarak, “Bunun Kabul edilemez bir savaş suçu olduğunu herkese ilanetmemiz ve kabul etmemiz gerekir. Cinsel şiddete, tecavüze uğrayan kadınlara daha fazla koruma, destek vermemiz şart” mesajını verdiler. Zirvenin en fazla ilgi çeken ismi olan Jolie, beraberinde ünlü İngiliz modacı Stella McCarthe ile Afrika ve Orta Doğu’dan gelen ülkelerin standlarını ziyaret ederek, kadınlarla konuştu.

Haberin Devamı

Zirvenin bir başka önemli yüzü ise Britanya eski başbakanlarından Tony Blair’in insan hakları avukatı Cherie Booth Blair QC oldu. Cherie Blair’in yargıçlığını yaptığı , B.M Güvenlik Konseyinin, 2000 yılındaki 1325 sayılı cinsel suçlara karşı çıkardığı kararın yargılandığı mizansen mahkeme, zirvenin ilk gününde yüzlerce kadının ilgisini çekti. Cherie Booth Blair , Cherie Blair Milliyet gazetesi temsilcisi Nevsal Elevli ve Star kıbrıs gazetesi temsilcisini görünce çok sıcak sıcak davranarak, Türk kadınlarına sevgilerini gönderdi ve Orams davasını izleyen muhabirlere “ TRNC” diyerek, KKTC’yi sordu. " Yıllar sizi hiç değiştirmemş kondinize nasıl bakıyorsunuz" sorusuna ise gülümseyerek başını salladı. Cherie Booth Blair’in yargıçlığındaki mizansen duruşma, mahkemeyi izleyen ve jüri görevi gören yüzlerce kadının BM Güvenlik Konseyinin 1325 numaralı kararının yeterli olmadığı kararıyla sonuçlandı.

Zirve öncesi William Hague ve Angelina Jolie bir bildiri yayınlayarak, “ Savaş bölgelerindeki tecavüz suçlarının araştırılması ve tesbiti için uluslararası protokolun kurulması sözünü verdiler. Böyle bir protokolun ilk kez kurulacağını da vurgulayan Hague ve Jolie, ülkelerin cinsel şiddet ve tecavüz yasalarını uluslararası standartlarla aynı seviyeye getirmesi gerektiğini belirtti, atılacak ilk adımlardan birinin askerlerin ve barış güçlerinin eğitim olduğunu belirtti. Bildiride ayrıca, “tecavüzü dünyanın zulüm cephanelerinde bir savaş silahı olmaktan çıkartmak bizim gücümüz dahilinde. Tecavüz kurbanlarına toplumdan dışlanmış kişiler gibi değil, cesur felaketzedeler gibi davranılmalı. “ ifadesi de yer aldı. Zİrve üç gün sürecek.

Haberin Devamı

Bu arada zirveye katılan somaliler THY ile londraya geldikerini belirterek, "Allah sizin hükümetinizden razı olsun. yollarğımızı bile yapıyorlar" dedi.

Yazarlar