İdil Yazar

İdil Yazar

idil.yazar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kaldırımın ortasında durmuş fotoğraf çekiyorum, haliyle yolu kapatıyorum. Beni bekleyen beyefendiyi görünce “Çok pardon, beklettim” diyorum. “Olur mu?” diyor; “Mardin medeniyetler şehrindesiniz, tabii ki müsaade ederiz.” Farklı medeniyetlerin izini taşıyan, büyülü bir şehir Mardin... Camiyle kiliselerin yan yana dizildiği sokaklarını, türkü ve dans süslüyor. Şehre, Payda ile birlikte gittim.
Payda, maddi imkanların yetersizliği yüzünden okuldan vazgeçmek zorunda kalan, kız çocuklarına okumaları için destek olan, rehberlik eden, okul dışı yabancı dil ile sanat eğitimlerini arkasında duran, öğrenci kampları düzenleyen ve aynı zamanda girişimci kadınları teşvik eden, harika bir sivil toplum kuruluşu. Payda’nın öğrenci sorumluları, ilham veren kadınlar...
Öğrencilere sadece maddi yardım vermenin yeterli olduğuna inanmıyor, yakından bir bağ kurarak ve sürekli iletişimde kalarak, aynı zamanda rehberlik de yapıyorlar. Öğrenciler ise pırıl pırıl genç kızlar... Hepsi kendine güvenli, cesur ve başarılı. Payda kadınlarının, genç kızların hayatını nasıl değiştirdiğini bizzat görünce çok etkilendim.
Şimdilerde her yıl gerçekleştirdikleri ‘Umut Halkası Projesi’ için bağış topluyorlar. Toplanan bağışla, Türkiye’nin farklı kesimlerinden genç kızları İzmir’de kampa götürüyorlar. Bazı çocuklar ilk defa denize giriyor. Hepsi çok mutlu oluyor. Bağış yapmak isterseniz; http://www.paydaplatformu.org/umut-halkasi-projesi/ sitesinden ziyaret edebilirsiniz.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Payda’dan ve yaptıklarından o kadar etkilendim ki, bu seferlik Türkiye’nin en mistik şehirlerinden biri Mardin bile benim için ikinci planda kaldı. Ancak, mutlaka görülmesi gereken bir şehir...
Sokaklarında yürümek, tarihi Mardin evlerini keşfetmek ve hakla sohbet etmek büyük bir keyif! Aşağıda sizinle gitmişken mutlaka görülmesi gereken yerleri paylaşıyorum. Bu sayede farklı medeniyetlerin Mardin üzerindeki etkisini deneyimleyebilirsiniz.
Zinciriye Medresesi
Kırklar Kilisesi
Protestan Kilisesi
Mardin Müzesi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Mardin’in tarihi kadar, mutfağı da güzel. Şehrin mutfağını tecrübe etmek için, Cercis Murat Konağı’na gitmenizi tavsiye ederim. Hem yemekleri hem de manzarasıyla oldukça keyifli.