Cadde İlk kez bir Türk üniversitesinde 'Roman Araştırma Merkezi' kurulacak

İlk kez bir Türk üniversitesinde 'Roman Araştırma Merkezi' kurulacak

24.03.2010 - 15:21 | Son Güncellenme:

Roman vatandaşların sorunlarını tespit etmek ve çözüm yolları geliştirmek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde (ADÜ) Romanlar Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulacak.

İlk kez bir Türk üniversitesinde Roman Araştırma Merkezi kurulacak

Türkiye’de ilk kez roman vatandaşların kültürel özellikleri ve sosyal yaşamları konusunda araştırmalar yapmak üzere bir merkez oluşturulacak.

ADÜ bünyesinde, merkezin kurulma çalışmalarını yürütmek amacıyla bir komisyon oluşturuldu. Komisyon tarafından hazırlanacak yönetmelik üniversite senatosunca onayladıktan sonra YÖK’e gönderilecek.

YÖK’ün onayının ardından Romanlar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kurulması yönündeki yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Devlet Bakanı Faruk Çelik öncülüğünde yürütülen roman vatandaşlara yönelik çalışmalar kapsamında, 10 Aralık 2009’da bir çalıştay düzenlenmiş, vatandaşların sorunları ve beklentileri tespit edilerek, bir rapor hazırlanmıştı. Roman Çalıştayı Raporu’nun Bakanlar Kurulu’na sunulmasının ardından 14 Mart 2010’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Roman Buluşması gerçekleştirilmişti.

ROMANLARA YÖNELİK AYRIMCI İFADELER KALDIRILIYOR

Öte yandan Bakan Çelik’in tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, yarın TBMM İçişleri Komisyonunda 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşülmesine başlanacak.

Söz konusu kanunun, "Tabiiyetsiz veya yabancı devlet tebaası olan çingenelerin ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınır dışı edilmeleri İçişleri Bakanlığı salahiyetlidir" yönündeki 21. maddesinin yürürlükten kaldırılması isteniyor.

Bakan Çelik, Hükümeti temsilen TBMM İçişleri Komisyonu’nda yer alırken, kanun maddesinin, en kısa sürede TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi hedefleniyor.

Bu kanun maddesinin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye’de hukuk mevzuatında Romanlarla ilgili ayrımcı düzenlemeler de temizlenmiş olacak