Cadde iLK UYDU KENT

iLK UYDU KENT

29.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

1957 yılında Türkiye Emlak Kredi Bankası tarafından yapılmaya başlanan Ataköy, bugün ortalama bir ilden daha kalabalık

iLK UYDU KENT

Bakırköy ilçesinde yer alan Ataköy Türkiye’de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden biri.
Emlak Bankası’na ait bir proje olan Ataköy, bugün 11 kısıma yayılan apartman bloğu tarzındaki yapılarıyla, ortalama bir ilden fazla nüfusu barındıran bir yerleşim yeri. Sınırları içinde yer alan Ataköy,
Yunus Emre Kültür Merkezi, Bakırköy Belediye Konservatuarı, Galleria Alışveriş Merkezi, Ataköy Marina, Atrium AVM gibi kurum ve merkezleri de barındırıyor.
Bahçelievler’in Şirinevler semtine komşu ve iki semt birbirlerine E-5 (D-100) Karayolu üzerinden bir üst geçitle bağlanıyor.
Ataköy bugünkü haliyle, merkezlere yakınlığı, yapıların kalitesi, park ve yeşil alanlarıyla İstanbul’un en lüks semtlerinden biri. Bölgede hala inşa edilmekte olan Residence tipi lüks siteler semtin değerini giderek arttırmakta. Sonradan yapılan Bahçeşehir, Ataşehir’e ilham vermiş olsa da, yeni yapılan bu siteler konumundan dolayı Ataköy’ün artılarına sahip olamadı.
Ataköy bugün dört muhtarlık tarafından yönetiliyor. Ataköy’deki sitelerin yapımı, Türkiye Emlak Kredi Bankası tarafından 1957 yılında başlandı. Ataköy 1’inci kısımda 55 apartman bloğu planlanmıştı. İnsanların birinci kısıma gösterdiği ilgiden sonra, Ataköy 2’nci kısmın inşaatı kaçınılmaz oldu.


Baruthane
Ataköy’ün olduğu yerde bulunan II. Mahmut tarafından 1700 de Ermeni Mimarbaşı Balyan Usta’ya yaptırılan Bakırköy Barut Fabrikası, bugün Yunus Emre Kültür Merkezi olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Ataköy Plajı ve Moteli
Ataköy Plajı’nın düzenlenmesine, sitelerin yapımıyla birlikte 1958 yılında başlandı. Plaj, arazinin doğal ve topoğrafik özellikleriyle uyumluydu. Soyunma odaları, kum plajı, gazinosu ve parkı vardı. Bu özellikleri ile Ataköy Plajı, döneminin en iyi plajlarından biri oldu.

Galleria
Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın desteğiyle inşasına başlanan yapı, Amerika Teksas’ta bulunan Houston Galleria Alışveriş Merkezi’nden ilham alınarak tasarlanmıştı.